09 Kasım 2009 00:00

Salgın nedeniyle terk edilen köy turizme açılacak

ANTALYA’nın Alanya ilçesinde 1970 yılında salgın hastalık korkusuyla terk edilen İncirkırı köyü, turizme açılacak.

Paylaş

ANTALYA’nın Alanya ilçesinde 1970 yılında salgın hastalık korkusuyla terk edilen İncirkırı köyü, turizme açılacak. Alanya Kaymakamlığı tarafından başlatılan ‘Otantik Köy Evi Projesi’ hayata geçirilecek. Yaklaşık 39 yıldır kimsenin yaşamadığı Roma dönemine ait köydeki ev ve araziler sahiplerinden 10 yıllığına bedelsiz olarak kiralandı. Proje kapsamında ilk etapta köydeki 28 tarihi taş ev aslına uygun olarak restore edilecek. 30 ev etnografik köy evi müzesi haline getirilecek. Evlerin bir kısmı köy pansiyonu olarak düzenlenecek. Köydeki 50 dönümlük bir arazide organik tarım yapılması sağlanarak çeşitli bölgelere Yörük çadırları açılacak. Kalaycılık ve semercilik gibi yok olmaya yüz tutmuş meslekler köyde yaşatılacak. 1970’li yılları hatırlatacak şekilde düzenlenecek olan köye fayton ve deve harici araç girişi yasaklanacak.
Köy içinde akan dere kenarında yürüyüş yolu yapılacak. Doğal piknik alanının da oluşturulacağı köyde, çeşitli hayvanların bulunduğu mini bir hayvanat bahçesi de bulunacak.
İncirkırı köyü, Roma döneminde Justinianapolis antik kenti olarak kuruldu. 1950’li yıllarda tarım ve sebzeciliğin artmasıyla sahil şeridine hızlı bir göç yaşandı. Bu nedenle köydeki son evin 1959 yılında yıkıldığı ve 1970’lerden önce sahile tamamen göç edildiğini ifade ediliyor. (ANTALYA)
ÖNCEKİ HABER

Her dilden kardeşlik mesajları

SONRAKİ HABER

Radyasyon vitamin değil!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...