09 Kasım 2009 00:00

İsrail Batı turuna çıktı

İSRAİL Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmek üzere Washington’a gitti.

Paylaş

İSRAİL Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmek üzere Washington’a gitti. İsrail radyosu, Netanyahu’nun bu akşam Beyaz Saray’da Obama ile bir araya geleceğini duyurdu. Ancak Netanyahu ve Obama’nın ortak basın toplantısı düzenleyip
düzenlemeyecekleri henüz bilinmiyor.
Salı günü geçeceği Paris’te çarşamba günü Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşecek olan Netanyahu’nun, aynı gün İsrail’e dönmesi bekleniyor. Netanyahu’nun Paris ziyaretinden bir gün sonra Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Paris’te Sarkozy ile görüşeceğine dikkat çekiliyor. Bazı siyasi gözlemciler, Netanyahu’nun Şam ile barışa yönelik görüşmelerin yeniden başlatılmasına yönelik herhangi bir işaret vermemesine karşın, Filistin tarafıyla içinde bulunulan siyasi çıkmazın, Netanyahu’yu bu konuda zorlayabileceğine işaret ediyorlar.
OBAMA’NIN PROGRAMI İPTAL EDİLDİ
Bu arada Obama’nın Kuzey Amerika Yahudi Federasyonu genel kurulunda yapacağı konuşmanın iptal edildiği açıklandı. Genel kurulun salı günkü çalışmalarında 3 bin dolayında kişiye hitap etmesi programlanan Obama’nın, bu katılımını iptal ederek, Teksas eyaletindeki Fort Hood Üssü’nde, silahlı saldırıda hayatını kaybeden askerler için düzenlenecek törene katılacağı açıklandı.
LİEBERMAN DESTEK ARAYIŞINDA
Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman, resmi ziyaret çerçevesinde Danimarka ve Hollanda’yı kapsayan gezisine başladı. Lieberman, Kopenhag’da Danimarka Dışişleri Bakanı, diğer bazı bakanlar ve parlamento başkanı ile bir araya gelecek, bu ülkedeki Yahudi toplumu temsilcileri ile görüşecek.
Lieberman’ın her iki ülkedeki temasları sırasında, bölgesel konuların yanı sıra bir süre önce ele geçirilen silah dolu gemiyle ilgili olarak, İran ve Suriye’ye yönelik BM kararlarının işletilmesi, Goldstone raporuna kesin tavır sergilenmesi gibi konulara ağırlık vereceği, İsrail’e destek arayacağı belirtildi. (DIŞ HABERLER)

İZAK RABİN TEL AVİV’DE ANILDI

Tel Aviv’de binlerce İsrailli, 14 yıl önce aşırı sağcı bir Yahudi’nin düzenlediği suikastta hayatını kaybeden eski İsrail Başbakanı İzak Rabin’i andı. Anma töreninde bir video mesajla İsraillilere seslenen ABD Başkanı Barack
Obama, Rabin’den övgüyle söz etti, “Filistinliler, umutsuzluk ve mutsuzluğa mahkum oldukça, İsrail gerçek bir güvenliği bulamaz” dedi. Geçen hafta yapılması planlanan ancak bu hafta sonuna ertelenen tören, Rabin’in suikasta uğradığı, kendi adını taşıyan meydanda düzenlendi. Obama, İsraillilere Rabin’in “Savaşılması zevkli tek savaşın, barış için verilen savaş olduğu” sözlerini hatırlattı.
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de törende yaptığı konuşmada, İsrail ile Filistinliler arasında tıkanan barış sürecine değindi, “İki devletli çözümü reddedenler tek devletli bir çözümü de getiremezler” dedi.
Peres, gelecek seçimde başkanlığa aday olmayacağını açıklayan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a da seslendi ve Filistin liderini kararından geri dönmeye çağırdı.
ÖNCEKİ HABER

Lübnan’da birlik hükümeti kurulacak

SONRAKİ HABER

Japonya’da ABD üsleri protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...