14 Mart 2011 05:21

'AKP Dersim'e yeni bir soykırım projesi dayatıyor'

14 Mart Uluslararası Nehirler, Su ve Yaşam için Barajlara Karşı Eylem Günü öncesinde İstanbul ve İzmir'de yürüyüşler gerçekleştirildi. İzmir Dersim Dernekleri, “14 Mart Nehirler, Su ve Yaşam İçin Barajlara Karşı Eylem Günü” dolayısıyla yürüyüş yaptı. Eski Sümerbank önü

'AKP Dersim'e yeni bir soykırım projesi dayatıyor'
Paylaş

İzmir Dersim Dernekleri, “14 Mart Nehirler, Su ve Yaşam İçin Barajlara Karşı Eylem Günü” dolayısıyla yürüyüş yaptı. Eski Sümerbank önünde toplanan yüzlerce kişi, “Munzur kutsalımdır, kutsalıma dokunma” pankartını taşıyarak, sık sık “Munzur özgürdür özgür akacak”, “Dersimde baraj istemiyoruz”, “Baraj yapma boşuna, yıkacağız başına” sloganlarını attı. Daha sonra Cumhuriyet Meydanı'na geçen kitle, “Baraj göçtür”, “Çhemê Munzurî xanê xizirî” dövizleri taşıdı.

Yürüyüşe katılan çok sayıda kişi, “Anadilde eğitim istiyoruz”, “Dersim’de baraj istemiyoruz”, “Munzur’da doğa katliamlarına hayır” yazılı beyaz önlükler giydi. Yürüyüş boyunca uzunluğu 20, genişliği 1 metre olan ve barajları simgeleyen mavi bir bez taşınan yürüyüşe, sanatçı Ferhat Tunç, Yazar-Şair Emirali Yağın, İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Mutlu, BDP İzmir İl Eşbaşkanı Yusuf Kaya, EMEP, ÖDP, Halkevleri üyeleri de katıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda açıklamayı okuyan İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Mutlu, gün dolayısıyla Munzur’da yapılmak istenen barajlara dikkat çekmek istediklerini belirterek, yapılacak yanlıştan vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Mutlu, hiçbir siyasal ve ekonomik gerekçenin bu projeleri ve bir halkın kutsallarına yönelimi haklı çıkaramayacağını belirterek, nehirlerine bent vurularak boğulmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Baraj projesinin bir an önce iptal edilmesini talep eden Mutlu, Munzur’un özgür akacağını ifade etti. 

'DERSİM'E SOYKIRIM PROJELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Açıklamanın ardından söz alan sanatçı Ferhat Tunç ise, doğaya saygısı olmayan bir zihniyetten insana saygının beklenmeyeceğini kaydederek, “Siyasal iktidarın bugün yaklaşımı ön gördüğü zihniyet aslında bir yıkım zihniyetidir. Dersim 37 ve 38’i dilinden düşürmeyen Başbakan, ne yazık ki aynı coğrafyaya aynı Dersim’e yeni bir katliam ve yeni bir soykırım projesi dayatmaktadır. Dersime dayatılan bu barajlar açıkça bir soykırımdır, bir insansızlaştırma politikasıdır. Dersimliler olarak böyle bir politikaya izin vermeyeceğiz” dedi. Konuşmaların ardından Tulum dinletisi yapıldı. Daha sonra ise davul ve zurna eşliğinde halaylar çekilerek, eyleme son verildi. (İZMİR/DİHA)


İSTANBUL

İstanbul'da Miniatürk önünde bir araya gelen Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu üyeleri İstanbul AKP İl Binasına protesto yürüyüşü yaptı. "Yasa yalan, amaç talan, yaşam için isyan", "Su haktır satılamaz", "Sularımız derelerimiz vadilerimiz satılık değildir", "Uzlaşmak yok", "Munzur'dan Hasankeyf'e direnenler kazanacak" yazılı pankart taşıyan Platform üyeleri, "Suyuma vadime kültürüme dokunma", "Direnen dereler kazanacak", "Ergene'yi kirleten fabrikalara hayır", "Fabrika atıkları Ergene'yi öldürüyor", "AKP elini suyumuzdan çek" yazılı dövizler taşıdı. Sık sık "Munzur özgür akacak", "Çevre bakanı çevre düşmanı" sloganları atan göstericiler alkışlar ve sloganlar eşliğinde AKP İl binasına geldi. Burada Platform üyesi Hasan Şen yaptığı açıklamada, AKP'nin çıkardığı Yenilebilir Enerji Kanunu (YEK) ve meclisin gündeminde olan Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Yasası'nın HES'lere yatırım yapan sermaye gruplarının ihtiyaçlarını gidermeye yönelik olarak hazırlandığını belirterek, SİT alanlarında baraj ve HES yapılmasının Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara da aykırı olduğunu söyledi.

9 NİSAN'DA ANKARA MİTİNGİ

Şen, "Vadilerimizde doğanın yasaları geçerlidir. Sermayenin talan yasalarını vadilerimizde uygulatmayacağız" dedi. Yasalara karşı 9 Nisan'da Ankara'da geniş katılımlı bir miting yapılacağını duyuran Şen, son olarak, "Her vadide suyun başında yasalarınıza karşı direneceğiz" diye konuştu. 

AKP İL BİNASINA AYÇİÇEK MAKETİ

Açıklamanın ardından, AKP İl binasına yumurta atılması üzerine çevik kuvvet eylemcileri dağıttı. Fabrika atıkları nedeni ile kirlenen Ergene Nehri'nin sesini duyurmak için yürüyüşe katılan Ergene Platformu üyesi Necla Demirci'nin, kendi elleriyle yaptığı Ergene'nin simgesi ayçiçek maketini AKP İl binası önüne bırakması ile protesto sona erdi. (İSTANBUL/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Basketbolda bu hafta

SONRAKİ HABER

Irkçılığa maruz kalan Ermeni yurttaş AİHM'e gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...