09 Kasım 2009 00:00

‘MEB’in baktığı pencereden öğrenciler görünmüyor’

EĞİTİM Sen’in ‘okul polisi’ uygulaması ile ilgili yaptığı panele katılan Ankara İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı sosyoekonomik seviyesi...

Paylaş

EĞİTİM Sen’in ‘okul polisi’ uygulaması ile ilgili yaptığı panele katılan Ankara İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı sosyoekonomik seviyesi düşük yerlerdeki okulların ‘riskli’ olduğunu savundu, uzmanlar ise uygulamanın şiddeti daha da artıracağına dikkat çekti.
Eğitim Sen Ankara Şubeleri, önceki gün Petrol-İş Toplantı Salonu’nda düzenlenen panelle, Ankara Emniyeti ile Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğince hayata geçirilen “okul polisi” uygulamasını değerlendirdi. Açılış konuşmasında Ayrancı Ticaret Meslek Lisesi ve İncesu Lisesi’nde görevlendirilen okul polislerinin icraatları hatırlatıldı, rehber öğretmenlerin odalarının “okul polisi”ne devredilmek istendiği vurgulandı.
‘ÇOCUKLAR RİSK OLUŞTURUYOR’
Ankara İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Selamet, projeyi “okul güvenliği temel bir gereksinimdir” düşüncesiyle desteklediklerini söyledi. Okulların güvenliğini kaybettiğini, risk alanına dönüştüğünü, liselerin disiplin sorunlarıyla ön plana çıktığını savunan Selamet, sosyoekonomik seviyesi düşük yerlerde bulunan okullarla, parçalanmış aile çocuklarının kendileri için risk oluşturduğunu belirtti. Selamet, Ankara’da 128 okulda “okul polisi” uygulamasına geçildiğini söyledi.
‘REKABET VARSA ŞİDDET DE VAR’
Eğitim Sen Ankara 3 Nolu Şube Başkanı Turan Yıldırım, okulun güvenliğinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir asayiş meselesi olarak ele alındığını, bundan dolayı da sorunların çözümünün emniyete havale edildiğini söyledi. Okullarda polisin varlığının sevgiyi ortadan kaldıracağını, “muhafazakar ahlak anlayışının” yeniden üretimine hizmet edeceğini ifade eden Yıldırım, eğitimin ticarileştirilmesi sonucunda sevgi, kardeşlik, eşitlik gibi değerlerin yerine rekabetin geçirildiğini, rekabetin olduğu yerde de şiddetin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
İnsan Hakları Ortak Platformu’ndan Ezgi Koman, eğitimde şiddetin sadece sonuçlarıyla değil, tüm kaynaklarıyla ele alınması gerektiğine dikkat çekti ve çocukların hiçbir şekilde polisle yüz yüze getirilmemesi gerektiğini söyledi.
‘POLİS, ÇOBAN ROLÜNDE’
Yazarımız ve Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Değirmencioğlu, sözlerine “MEB’in baktığı pencereden öğrenciler görünmüyor” diyerek başladı. Eğitimde katılımın temel bir sorun olduğunu belirten Değirmencioğlu, “Eğitim risk ve güvenlik kavramlarına akıtılmamalıdır” dedi. Şiddetin temel bir sebebinin okulların kalabalık olması olduğunu belirten Değirmencioğlu, bir okulda 1500 öğrencinin başaramadığı işin, tek bir polisle başarılamayacağını vurguladı. Otoriter toplumlarda birilerinin ‘çoban’ rolünde hep yukarda olması gerektiğini, okul polisinin de bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Değirmencioğlu, öğrencilerin sorunlarının çözümünde örgütlü öğretmenlere çok iş düştüğünü vurguladı.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Boşanmak isteyen eşini öldürdü, kızını yaraladı

SONRAKİ HABER

Zere Çapa’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...