10 Kasım 2009 00:00

Yargıda ihraç operasyonu depremi

ADALET Bakanlığı, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile ‘Sincan hakimi’ Osman Kaçmaz’ın meslekten ihraç edilmesini istedi.

Paylaş

ADALET Bakanlığı, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile ‘Sincan hakimi’ Osman Kaçmaz’ın meslekten ihraç edilmesini istedi. Eminağaoğlu’nun suçları arasında Cumhuriyet mitingleri, Kanadoğlu’nun evinin aranmasına ilişkin açıklama yapmak gibi eylemler bulunurken, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Kayıp Trilyon Davası’ndan yargılanması yönünde karar vermişti.
YARGITAY GÖRÜŞECEK
Sincan hakimiyle ilgili hazırlanan raporda ise, Kaçmaz’ın disiplin yönünden meslekten ihracı, iki kez de görev yerinin değiştirilmesi istendi. Raporda ayrıca, Sincan hakimi hakkında 4 ayrı kovuşturma açılması da talep edildi.
Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilen rapor, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman tarafından onaylanarak nihai kararı verecek olan HSYK’ye iletildi.
Kaçmaz hakkındaki meslekten ihraç ve yer değiştirme taleplerini HSYK karara bağlayacak.
Adli kovuşturma kararını ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı verecek. Kovuşturma kararı çıkarsa yargılamayı Yargıtay’ın ilgili dairesi yapacak.
Kaçmaz yaptığı açıklamada, konuya ilişkin yargı sürecinin başladığını belirterek, “Süreç başladı. Konu yargıda olduğu için fazla açıklama yapamıyorum” dedi. Kaçmaz, işlemlerin avukatı tarafından takip edildiğini kaydetti.
İLGİNÇ KARARLARIN HAKİMİ
Afyon’dan Ankara’ya gelen Hakim Kaçmaz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında “Kayıp Trilyon” davasında “şüpheli” sıfatını kullanmış ve yargılanmasını istemişti.
Kaçmaz ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında “Sayın Öcalan” sözünü kullandığı gerekçesiyle Ankara Başsavcılığı’nın verdiği takipsizlik kararını kaldırdı.
SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Erdoğan’ın, Avrupa’da bir radyoda 2000 yılında yaptığı konuşmada, Abdullah Öcalan’dan iki kez “Sayın” ve şehitlerden de “Kelle” diye söz ettiği ileri sürülmüştü. Erdoğan aleyhine 10 ayrı suç duyurusu yapılmış ve bir kuruş tazminata da mahkum olmuştu.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise Hakim Osman Kaçmaz’ın ihracının istenmesiyle ilgili, “Yeni değil. 2008’de başlatılan bir soruşturma” dedi. Bakan Ergin, sürecin bağımsız yargıda işleyeceğine vurgu yaptı.
TİB BASKINI
Osman Kaçmaz, Adalet Bakanlığı tarafından hakkında yürütülen soruşturma kapsamında müfettişlere ifade vermemişti. Osman Kaçmaz, en son Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun telefonlarının dinlenip dinlenmediği konusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) tüm dinleme kayıtlarının kontrol edilmesini istemişti. (ANKARA)

YARSAV BAŞKANI’NIN DA İHRACINI İSTEDİLER
Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, Eminağaoğlu ile Kaçmaz hakkındaki raporunu tamamladı. Eminağaoğlu’nun yargıçlıktan kesin ihracının istendiği raporda sıralanan suçlar ise şöyle: “Sabih Kanadoğlu’nun evinin aranmasının ardından yaptığı açıklama, Cumhuriyet gazetesine destek vermek, Anıtkabir ve Tandoğan’daki Cumhuriyet mitinglerine katılmak, Adalet Bakanı ve müsteşarı hakkında açıklamalarda bulunmak, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 tartışmalarıyla ilgili ifadesi.”
Eminağolu’nun Ergenekon soruşturması konusunda yaptığı açıklamalar da suç dosyasına konulurken, Eminağaoğlu hakkındaki son kararı Yargıtay verecek.
ÖNCEKİ HABER

KAYIP TRİLYON DAVASI NEDİR?

SONRAKİ HABER

Meclis’te kritik gün!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...