10 Kasım 2009 00:00

KAYIP TRİLYON DAVASI NEDİR?

Anayasa Mahkemesi ‘Milli Görüş’ün SP ve FP’den önceki partisi Refah Partisi’ni 1998’de kapatınca, yöneticilerden elde bulunan Hazine yardımını devlete iade etmeleri istendi.

Paylaş

Anayasa Mahkemesi ‘Milli Görüş’ün SP ve FP’den önceki partisi Refah Partisi’ni 1998’de kapatınca, yöneticilerden elde bulunan Hazine yardımını devlete iade etmeleri istendi. Ancak RP yönetimi paranın örgütlere gönderilerek harcandığını ileri sürdü ve parayı vermedi. Müfettişlerin yaptığı incelemelerde ise Hazine’ye iade edilmesi beklenen, o günün parasıyla 1 trilyon liranın (bugün 1 milyon lira) ‘sahte belgelerle harcanmış gibi gösterildiği’ ortaya çıkarıldı.
‘Kayıp Trilyon Davası’nda RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan, ‘özel belgede sahtecilik’ suçundan 2 yıl 4 ay hapse mahkum oldu. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 68 RP yöneticisini de 1 yıl ile 1 yıl 2 ay arası hapisle cezalandırdı. Yargıtay kararı onayınca hukuki çark tamamlandı. Ancak eski RP genel başkan yardımcıları İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül hakkında, devamlı dokunulmazlık altında oldukları için ceza davası açılmadı. Necmettin Erbakan hakkında verilen ceza yüz kızartıcı bir suç nedeniyle alındığı için Erbakan’ın siyasi yaşamının bittiği varsayıldı. Erbakan, ev hapsi ve af sürecinden sonra siyasi haklarına yeniden kavuştu.
ÖNCEKİ HABER

Sudan Devlet Başkanı el Beşir gelmekten ‘vazgeçti’

SONRAKİ HABER

Yargıda ihraç operasyonu depremi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...