10 Kasım 2009 00:00

Mühendislerden mücadele kararları

ÜCRETLİ ve işsiz mühendis, mimar ve şehir plancıları, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) İstanbul’da 14-15 Kasım’da yapacağı ...

Paylaş

ÜCRETLİ ve işsiz mühendis, mimar ve şehir plancıları, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) İstanbul’da 14-15 Kasım’da yapacağı Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Kurultayı öncesi Ankara’da bir yerel kurultay gerçekleştirdi. TMMOB örgütlülüğünün yaygınlaştırılması ve sendikalaşmanın gündem haline getirilmesini amaçlayan kurultayın sonuç bildirgesi yayınlandı.
İşsiz ve ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ekonomik kriz, işsizlik ve güvencesizliğin etkileri, asgari ücret, özlük hakları ve kadın meslektaşlarının sorunlarını tartıştığı belirtilen sonuç bildirgesinde, “örgütlü mücadele” vurgusu yapıldı. Neoliberal politikalar sonucu üretim ve sanayileşme politikalarının terk edildiği, siyasilerin sermaye çıkarına teslim olduğu vurgulanan bildirgede, günümüzde bu politikaları AKP’nin temsil ettiği belirtildi. Bildirgede, sanayisizleşme ve istihdam daralmasına yol açan, eğitimi bilimsel gelişmelerden uzaklaştıran ve kamu hizmetlerini piyasalaştıran politikalar sonucunda her yıl binlerce mühendis, mimar ve şehir plancısının işsizliğe mahkum edildiği vurgulandı. Ekonomik krizin faturasını, tüm emekçiler gibi mühendis, mimar ve şehir plancılarının ödediği dile getirilen bildirgede, özel sektörde kriz bahanesiyle işten atmalara, haklarının gasp edilmesine, İşsizlik Fonu’na erişimin kısıtlı olduğuna ve fondan sermayeye kaynak aktarıldığına dikkat çekildi.
Mühendis, mimar ve şehir plancılarının da üretim sürecindeki konumları açısından işçi sınıfının ayrılmaz bir parçası oldukları ifade edilen bildirgede, “Tüm bu olumsuz koşullara karşı durmanın yolu, tüm emekçilerin örgütlü mücadelesinden geçmektedir” denildi.
MÜCADELE KARARLARI ALINDI
TMMOB’un ve bağlı odalarının işleyiş, faaliyet ve etkinliklerini kontrol altına alma amacıyla iktidarın yasa ve yönetmelik çalışmaları yaptığına dikkat çekilen bildirgede, alınan mücadele kararları şöyle sıralandı: “Yetkin/yetkili mühendislik ve uzman mühendislik gibi ayrımcı uygulamalara; istihdam büroları yasası, iş yasası, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na; savaşa, ırkçılığa ve şovenizme, esnek çalışma saatlerine, sosyal güvencesiz ve düşük ücretle çalıştırılmaya, mühendislik hizmetlerinde dayatılan ‘stajyerlik’ uygulamasına; özelleştirme, taşeronlaştırma uygulamalarına; kadın mühendis, mimar ve şehir plancılarının karşılaştığı cinsiyetçi iş bölümünden kaynaklı ucuz, meslek dışı çalıştırılmasına, haksız ücret kesintilerine ve dillendirilmeyen taciz, mobbing gibi uygulamalara karşı mücadele edilmeli.” (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘2010 Bütçesi, kazanımları yok ediyor’

SONRAKİ HABER

KESK 25 Kasım için çalışmalarını sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...