10 Kasım 2009 00:00

Aliağa’da büyük çelişki

Demir çelik fabrikaları, PETKİM, TÜPRAŞ, gemi söküm tesisleri... Yeni kurulan organize sanayisi ile ağır sanayi bölgesinde onlarca fabrika...

Paylaş

Demir çelik fabrikaları, PETKİM, TÜPRAŞ, gemi söküm tesisleri... Yeni kurulan organize sanayisi ile ağır sanayi bölgesinde onlarca fabrika... Bunların tümünü barındıran Aliağa’da ülke ortalamasının üzerindeki işsizlik oranı söz konusu durumla çelişik duruyor.
Aliağalılar, hem bu kadar çok hem de bu kadar büyük fabrikalarla çevrili olmasına rağmen kentte bu kadar yoğun bir işsizlik yaşanmasında, patronların ‘kâr vurgununu’ artırma yöntemlerinin de katkısı olduğunu söylüyorlar.
ORTALAMANIN ÜZERİNDE
Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı unvanı ile “iş dünyası”nın içinden birisi olarak durumun gittikçe vahimleştiğini söylüyor. Turgut Oğuz’a göre Aliağa’da normalin üstünde bir kriz yaşanıyor.
“Sanayi ve emek kenti olmamızdan dolayı kriz en çok bizi vurdu. Kent nüfusumuzun en az yüzde 10’u işten çıkartıldı. Ülke genelinde ‘işsizlik yüzde 11’ deniyor, burada bu rakam yüzde 20’yi buluyor. Burada pek çok işkolundan binlerce işçi çalışıyor, bu bakımdan Aliağa Türkiye’nin en fazla yara alan yeri. Hiçbir yerde işsizlik bu kadar yoğun olmamıştır” diyen
Turgut Oğuz, buradaki fabrikaların yurtdışı üretim yaptığını ve bu yüzden demir çelik firmalarının durumunun dünya piyasalarıyla doğrudan ilgili olduğunu söylüyor.
‘HÜKÜMETİN İŞİ’
“Krizin etkilerini hafifletmek için yerel yönetimlere ne tür bir sorumluluk düşüyor, siz Aliağa Belediyesi olarak neler yapıyorsunuz” diye sorduğumuzda, kriz konusunda en az sorumluluğun yerel yönetimlerde olmasına rağmen en fazla sorunu yerel yönetimlerin yaşadığını belirtiyor Turgut Oğuz. “Bizler Ticaret Odası, Esnaf Odası, sendikalar, belediye ortaklığı ile meslek edindirme kursları açarak istihdamı çözeceğimizi düşünüyorduk. Buna göre yeni açılacak fabrikaların eleman ihtiyacına göre kurslar açıp, işçi yetiştirmek ve tüm istihdamı Aliağa’dan yaratmak gibi bir amacımız vardı. Ancak ne bir fabrika kuruluyor, ne de var olan fabrikalar işçi alıyor. Tam tersine, herkes işçi çıkarıyor. Ben özel olarak üstüme vazife aldım, bütün fabrikaları dolaşıp ‘Aliağa’dan işçi alın’ diyorum. Her gün kapımıza gelen onlarca gencimiz iş bekliyor bizlerden” diyor.
SOSYAL MARKET’E HÜCUM!
Sorun kriz ve işsizlik olunca akla ilk gelen iş bulmak, iş olanakları yaratmak olsa da, krizin emekçiler üzerindeki sosyal ve ekonomik başka etkileri de var elbette. Bu konularda Aliağa’da diğer ilçelere göre farklı işler yaratan Aliağa Belediyesi’nin dikkat çeken işlerinden ilki Sosyal Market...
Aliağa Belediyesi’nin eylül ayı başında hizmete açtığı Sosyal Market, ihtiyaç sahibi vatandaşları sevindiriyor. Kullanılabilecek durumdaki ev eşyası, araç gereç ve kıyafetleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için hazırlanan Sosyal Market’ten şimdiye kadar pek çok Aliağalı faydalanmış. Turgut Oğuz, “Geçenlerde savcı bey arayıp teşekkür etti. Kaçaklardan yaklaşık 50’si yakalanıp savcılık tarafından Sosyal Market’e yönlendirilmiş. Burada her birine kıyafetler verilmiş, bunların içinde çocuklar da var” diyerek, her kesimin bundan yararlandığını ve kim olursa olsun yararlanabileceğini söylüyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖĞRENCİLERE YURT YAPILDI

Belediyenin önemli projelerinden biri de kız öğrenci yurdu. Krizi doğrudan çözmese de etkilerini azaltacak işlerden biri olan kız öğrenci yurdu, TOKİ konutlarından belediyeye ait olan dairelerin kız öğrenci yurduna çevrilmesi ile oluşturulmuş. Yaklaşık 130 öğrenci barındıran yurtta güvenlik ve insani barınma koşullarına sahip olan öğrencilerin eğitim hakkına katkı sağlamak düşünülmüş. Turgut Oğuz, şimdi de erkek öğrenci yurdu için uğraştıklarını belirterek, “Kısa zamanda bu sorunu da çözeceğiz. Öğrencilerimizi sahipsiz bırakmak istemiyoruz” diyor.

İŞÇİ KONUTLARI
ALOSBİ konut projesi ile organize sanayinin etrafında kurulacak konutların hedefi işçilere ucuz konutlar sağlamak... Ulaşımı kolay bir mesafeye inşa edilecek konutların, aynı zamanda şehri, servislerin yaratacağı trafik yoğunluğundan da kurtarması amaçlanıyor.
Turgut Oğuz, “İşçilerin bisikletle bile işlerine gidebilmesi uygun şekilde tasarlanacak. Yaklaşık 20 bin kişilik bir alana kurulacak bu konutlarda, insanların insani ve sağlıklı koşullarda barınmalarını sağlamayı amaçlarken, düzenli bir kent yaratma niyetimiz de var” diyor. Turgut Oğuz ayrıca, “Fabrikalarla görüşüyoruz, günlük güçleri neye yeterse 10-20-50 kişilik fazla yemek çıkartacaklar. Bizler bu yemekleri sefer taslarıyla evlerine kadar götüreceğiz. Yoksul ve muhtaç ailelere, onları rencide etmeden sağlıklı beslenme imkanı yaratmaya çalışıyoruz. Halk bize güvenini gösterdi, halka layık olma mecburiyetimiz var” diyerek, bu tür sosyal projeleri geliştireceklerini belirtiyor.

Turan Kara
ÖNCEKİ HABER

Sanayide küçülme sürüyor

SONRAKİ HABER

SAĞLICAK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...