10 Kasım 2009 00:00

Gazze’deki silahlı örgütler güçlerini birleştirme çabasında

GAZZE Şeridi’ni kontrolü altında bulunduran fiili Hamas yönetimi, bölgedeki diğer silahlı grupları, hükümetin silahlı güvenlik güçleriyle birleştirmeye çalışıyor.

Paylaş

GAZZE Şeridi’ni kontrolü altında bulunduran fiili Hamas yönetimi, bölgedeki diğer silahlı grupları, hükümetin silahlı güvenlik güçleriyle birleştirmeye çalışıyor. Hamas hükümetinin bu konudaki önerisinin İslami Cihad tarafından reddedildiği, ancak bir süre önce Hamas’la çatışmalara giden İslam Ordusu’nun bazı koşullarla bu teklife olumlu baktığı belirtiliyor.
Filistinli kaynaklara göre Hamas, geçtiğimiz günlerde Gazze Şeridi’ndeki silahlı grupların liderleriyle çeşitli toplantılar yaptı ve bu grupların üyelerine İçişleri Bakanlığı bünyesindeki güvenlikle ilgili birimlerde çalışmaları teklifini götürdü. Sayıları bakımından çok olmasa da Gazze’deki gruplar arasında en etkilileri arasında ikinci sırada gelen İslami Cihad’ın silahlı kanadı Kudüs Tugayları, Hamas’ın bu konudaki önerisini reddetti.
ŞARTLI EVET
Aynı kaynaklara göre zaman zaman Hamas ile birlikte hareket eden, zaman zaman da ayrılan ve çatışmalara giren; El Kaide’ye yakın olduğu görüşleri dile getirilen İslam Ordusu ise bu fikre sıcak bakıyor. Ancak İslam Ordusu’nun bu katılım için bazı koşullarının kabul edilmesini istediği de belirtiliyor. Buna göre İslam Ordusu, liderleri Mümtaz Dogmuş’a ve yanı sıra örgütün önde gelen üç ismine, yüksek dereceli askeri rütbe verilmesini istiyor. İslam Ordusu, Hamas ile birlikte, İsrailli asker Gilad Şalit’in esir alınmasında yer alan gruplardan biri.
Hamas’ın İçişleri Bakanı Fethi Hammad geçen günlerde yaptığı bir açıklamada, bakanlığının yeni bir yaklaşım benimsediğini ve kapılarının, kendilerine katılmak isteyen tüm Filistinlilere açık olduğunu belirtmişti.
FRANSA HAMAS’LA GÖRÜŞEBİLİR
Fransa Senatosu’nda, Ortadoğu’da yürütülen dış politikayla ilgili hazırlanan raporda, yönetime, Filistinli Hamas grubuyla temas kurması tavsiye edildi.
İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Üyesi Senatör Philippe Marini tarafından kaleme alınan ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye sunulan raporda, Hamas ile ilişki kurulması için çağrı yapıldı. Ortadoğu’da bazı ülkelere yapılan ziyaretlerin ardından kaleme alınan ve dün Le Figaro gazetesi tarafından açıklanan raporda, “Hamas grubunun sonsuza kadar tecrit edilemeyeceği ve bu grubun daha iyi tanınması için onunla ilişkiye girilmesinin gerekli olduğu” görüşü savunuldu.
Fransız senatör Philippe Marini, Ortadoğu’ya yaptığı ziyaretler sırasında Hamas yetkilileriyle de görüşmelerde bulunmuştu.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Chavez: Bölgesel savaş çıkabilir

SONRAKİ HABER

Yıkılan ve yeni kurulan duvarlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...