10 Kasım 2009 00:00

‘Kitabı toplatılan dağdan iner mi?’

SİİRT Sulh Ceza hakimliği 3 kitabı yasakladı. DTP’ Milletvekili Osman Özçelik’in “Kulîlkên Qeşayê” ve Eyüp Demir’in “Yasal Kürtler” kitapları hakkında Siirt hakimliği tarafından toplatılma kararı çıkarıldı.

Paylaş

SİİRT Sulh Ceza hakimliği 3 kitabı yasakladı. DTP’ Milletvekili Osman Özçelik’in “Kulîlkên Qeşayê” ve Eyüp Demir’in “Yasal Kürtler” kitapları hakkında Siirt hakimliği tarafından toplatılma kararı çıkarıldı. Yasaklanan kitaplardan biri de Cemal Şerik’in “Değişim ve Yenilenme Üzerine” kitabı.
Tevn Yayınları Sahibi Mehdi Tanrıkulu, İHD Diyarbakır Şubesi’nde basın açıklaması yaptı. Tanrıkulu, “Kürt açılımının Türkiye gündemine alındığı bir süreçte kitap toplatma kararının alınışının, ancak AKP hükümetinde görülebilecek bir ikiyüzlülük olduğu aşikardır.” diye kaydetti.
Hakimin basın savcısının görevini yapmaya çalıştığını belirten Tanrıkulu, “Toplatma kararını veren hakim, basımı yapılan her kitabın, matbaadan doğru dağıtıma çıkmadan basın savcılığı tarafından kontrol edildiğini bilmeyecek kadar cahil olamaz. Yıllar önce basımı yapılmış, basın savcılığı tarafından incelemesi yapılmış kitaplar, Siirt’te ikinci bir incelemeye tabi tutulabilmekte, toplatma kararı konusu edilebilmektedirler. Bu hukuksuzluğun gerekçesini, başta Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’a ve Adalet Bakanı’na soruyorum.”
“Değişim ve Yenilenme Üzerine” kitabının Yazarı Cemal Şerik’in 20 yıl cezaevinde kaldıktan sonra gerillaya katıldığını hatırlatan Tanrıkulu, “Eve dönüşten, bahsediliyor. Ben şimdi soruyorum; kitabı bu şekilde yasaklanan kişi dağdan nasıl inecek?” diye sordu.
ÖNCEKİ HABER

Üç kıtanın üstatları aynı sahnede

SONRAKİ HABER

Şavaklar yarışmadan yarışmaya koşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...