10 Kasım 2009 00:00

Alevilerin medyadan da ‘eşitlik’ beklemeye hakkı var

ALEVİ yurttaşlar pazar günü tarihi bir miting yaptı, ancak medya bu toplum kesimine istedikleri gibi “eşit” davranmayarak, hükümete yönelttikleri eleştirileri görmezden geldi.

Paylaş

ALEVİ yurttaşlar pazar günü tarihi bir miting yaptı, ancak medya bu toplum kesimine istedikleri gibi “eşit” davranmayarak, hükümete yönelttikleri eleştirileri görmezden geldi.
Mitingi birinci sayfasında görmeyen Hürriyet, iç sayfada küçük bir habere “Ayrımcılığa karşı ‘Medet Ya Ali’” başlığını kullandı ve mitinge 40 bin kişinin katıldığını yazdı. Mitingi birinci sayfasında görmeyen diğer gazeteler de Akşam, Vatan ve Zaman oldu.
Oysa birçok gazete, en azından fotoğraflarıyla birinci sayfada Alevi mitingine dikkat çekmişti. Fotoğrafın altına “Aleviler meydanda” başlığını atmak, Milliyet ve Posta’nın aklına gelmişti. Radikal, büyük bir fotoğrafla birlikte “Alevilerin tarihi mitingi” dedi.
VAKİT BEĞENMEDİ
Vakit ise, beklendiği gibi Alevileri eleştiren tarafta yer aldı. “Alevilerin yaman çelişkisi” başlığını atan gazeteye göre, din dersinin kaldırılması talebini, “Din dersi düşmanlığı”, “Ali’nin dini İslam’dı, siz hangi dini savunuyorsunuz” gibi ifadelerle eleştirdi.
“Farklı gazete” olduğunu iddia eden Habertürk ise, İzmir’deki “Millette Birlik” mitingini Alevi mitinginden daha önemli bularak, onun fotoğrafının altında Alevilerden bir cümleyle söz etti.
Hükümete yakın olarak bilinen gruptan Sabah “Aleviler meydana indi”, Star “Alevilerden ‘ayrımcılığa hayır’ mitingi”, Taraf “Sevgi bizim dinimizdir” başlıklarını kullandı.
Mitingi manşet yapan gazeteler, “Eşit yurttaşlık” başlığını kullanan Evrensel’in yanı sıra, “AKP’ye uyarı” manşetiyle Birgün ve “Aleviler uyardı” man-şetiyle Cumhuriyet oldu. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

zama zingo

SONRAKİ HABER

GERÇEĞİN GÖZÜYLE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...