11 Kasım 2009 00:00

İnsan hakları savunucularına tahliye yok

İNSAN Hakları Derneği (İHD) Genel Merkez Yöneticisi Avukat Filiz Kalaycı ile birlikte 4 avukat ve bir parti yöneticisinin yargılandığı davada mahkeme...

Paylaş

İNSAN Hakları Derneği (İHD) Genel Merkez Yöneticisi Avukat Filiz Kalaycı ile birlikte 4 avukat ve bir parti yöneticisinin yargılandığı davada mahkeme, Kalaycı ile birlikte tutuklu olan Nedim Taş’ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Önceki gün geç saatlere kadar devam eden ve yüzün üzerinde avukatın takip ettiği davanın sabahki bölümünde Filiz Kalaycı savunmasını yaparken, öğleden sonraki bölümde diğer sanıklar sözlü savunmalarını yaptılar. Sanık Halil İbrahim Vargün, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polislerinin kendisi ve arkadaşlarına komplo kurulduğunu öne sürdü.
‘İYİ AVUKAT OLDUĞUMUZ İÇİN’
Sanık Hasan Anlar, iddianamenin kendi içinde çelişkilerinin olduğunu belirterek, kendisinin 2006 yılında avukatlığa başlamış olmasına rağmen, “2005 yılında dağa adam gönderen avukat” olarak gösterildiğine, ayrıca müvekkilleri ile yaptığı telefon görüşmelerinin suç delili olarak dosyaya konulduğuna dikkat çekti.
Sanık Murat Vargün ise 2007 yılı Mart ayından itibaren kendileri ile ilgili bir plan dahilinde hareket edilerek bir komplo kurulduğunu söyledi. Sanık Netim Taş da, adım adım izlendiğini ve dinlendiğini anlattı.
Sanık müdafileri adına ilk sözü alan Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, içinde bulunulan durumu anlamakta zorluk çektiğini, avukatların meslekleri nedeniyle yargılanıyor olmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Diyarbakır Barosu Başkanı Emin Aktar da avukatın görevinin rahatsız etmek olduğunu vurgulayarak, avukatların görevleri nedeniyle yargılanamayacağını söyledi. İHD Genel Başkanı Avukat Öztürk Türkdoğan ise sanıkların insan hakları savunuculuğu yapmış olması nedeniyle yargılandıklarına dikkat çekti. Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, dosyada mahkemenin doğrudan beraat kararı verebileceği koşulların mevcut olduğunu söyledi.
DURUŞMA 28 OCAK’TA
Mahkeme tarafından sık sık ara verilen davada daha sonra söz alan avukatlar iddianamenin hukuka aykırı delillerle kurulduğunu belirterek, sanıkların beraatına karar verilmesi istediler. Sanık avukatları ayrıca, hakkında tutuklama kararı bulunduğu için meslekten bir yıl men kararı verilen Filiz Kalaycı’ya uygulanan yasa maddesinin, Anayasa’nın eşitlik ilkesi olan 10. maddesine aykırı olduğunu belirttiler.
Savcının tüm istemlerin reddini istediği duruşmada, mahkeme, kararını vermek üzere yaklaşık yarım saat ara vermesinin ardından kararını açıkladı. Mahkeme, savcının istemi doğrultusunda tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve Anayasa Mahkemesi’ne başvuru isteminin reddine karar verdi. Mahkeme, iki tanığı dinlemek üzere duruşmayı 28 Ocak 2010 tarihine erteledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Atatürk tüm yurtta anıldı

SONRAKİ HABER

Öğrenci işçilerden YÖK protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa