11 Kasım 2009 00:00

Meclis’te ‘Demokratik Açılım’ tartışıldı

AKP Hükümeti’nin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay eliyle çalışmalarını aylar önce başlattığı, “Demokratik Açılım” ile başlayıp “Milli Birlik Projesi”ne dönüşen “Kürt Açılımı”, Meclis Genel Kurulu’na taşındı.

Paylaş

AKP Hükümeti’nin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay eliyle çalışmalarını aylar önce başlattığı, “Demokratik Açılım” ile başlayıp “Milli Birlik Projesi”ne dönüşen “Kürt Açılımı”, Meclis Genel Kurulu’na taşındı. Konuşmalarda, tartışmaların Atatürk’ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım’a alınması eleştirilere yol açtı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan “Demokratik Açılım”, “Milli Birlik Projesi” ile ilgili genel görüşme, dün Meclis Genel Kurulu’nun gündemine getirildi.
10 KASIM TARTIŞMASI
“Demokratik Açılım” tartışmasının, Atatürk’ün ölüm yıl dönümü olduğu gerekçesiyle 10 Kasım’da yapılmasına MHP ve CHP’den sert tepki geldi. Günlerdir yapılan tartışmalar dün Meclis’te, Danışma Kurulu’na da taşındı. Kurulda edindiğimiz bilgilere göre CHP ve MHP ayrı önerge vererek, tartışmanın 10 Kasım’da yapılmasına karşı çıktılar. CHP 11 Kasım, MHP ise 12 Kasım’da yapılmasını önerdi. DTP’nin de muhalefete destek vermesine karşın AKP
10 Kasım’da diretti. Böylece açılımın tartışılma önerisi, Danışma Kurulu önerisi olarak değil AKP önerisi olarak Meclis Genel Kurulu’na getirildi.
CHP grup başkan vekilleri Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Süha Okay, Danışma Kurulu sonrası Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında, 10 Kasım tepkilerini dile getirdiler. Anadol, “Demokratik Açılım”ı dışarıdan dayatılan çalışma olarak nitelendirerek, AKP’nin bu çalışmayla halkı kandırdığını söyledi. Atatürk’ün ölüm yıl dönümü olan, bayrağın yarıya indirildiği bir günde tartışmanın Meclis’e getirilmesine tepki gösteren Anadol, AKP’nin 10 Kasım inat ve ısrarı arkasında başka niyetler olduğunu savundu.
Hakkı Süha Okay da kendilerinin 11 Kasım olsun diye Danışma Kurulu’nda öneri verdiklerini, MHP ve DTP’nin de desteklediğini, ancak AKP’nin “10 Kasım’da olacak” inat ve ısrarını sürdürdüğünü söyledi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 10 Kasım için “Sıradan bir gün” derken, AKP Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli’nin de “Herhangi bir gün” ifadesini kullandığını aktaran Okay, “Oysa 10 Kasım herhangi bir gün değil” dedi. Okay, böyle bir tartışmanın ısrarla 10 Kasım’da yapılmasıyla, 10 Kasım’la ilgili kimi çalışma ve etkinliklerin gölgelenmek istendiğini savundu.
Meclis Genel Kurulu’nun saat 15.00’te açılmasından sonra, AKP’nin grup önerisi olarak getirilen “Demokratik Açılım”ın görüşülüp görüşülmeyeceği tartışmaları yapıldı. Uzun süren tartışmalarda, MHP ve CHP görüşmenin 10 Kasım’da yapılmasına karşı çıktı, ancak önerinin görüşülmesi AKP’lilerin oyları ile kabul edildi.
Açılım konusunda, hükümet adına çalışmaları yürüten İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın bilgi vermesinden sonra, AKP Grubu adına Grup Başkan Vekili Suat Kılıç, CHP Grubu adına Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, MHP Grubu adına Grup Başkan Vekili Oktay Vural, DTP Grubu adına ise Grup Başkan Vekili Gültan Kışanak görüşlerini ifade ettiler.

KADINLARDAN BARIŞ ÇAĞRISI

Barış İçin Kadın Girişimi üyeleri, Kürt sorununda çözüm ve barış taleplerini Meclis’e taşıdılar. Girişim adına Ankara’ya gelen heyet, Meclis’teki partilerin kadın milletvekilleriyle görüştü.
“Söyleyecek sözümüz var, çözüm getirecek gücümüz var” şiarıyla Ankara’ya gelen Barış İçin Kadın Girişimi temsilcileri, dün Meclis’te DTP Grup Başkan Vekili Gültan Kışanak, CHP Milletvekili Gaye Erbatur ve AKP Milletvekili Fatma Şahin ile görüştüler.
Görüşme öncesi Barış İçin Kadın Girişimi heyeti, Meclis önünde bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına DTP’li milletvekilleri Pervin Buldan, Sabahat Tuncel ve Fatma Kurtulan, EMEP Ankara İl Başkanı Selma Gürkan, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç ve çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de destek verdi.
Heyet adına konuşan İnci Hekimoğlu, açılım tartışmalarının Meclis’e taşındığı günlerde toplumun yarısını oluşturan kadınların sözünü ve taleplerini Meclis’e taşımak istediklerini söyledi. “Savaş sadece Kürtleri değil tüm yurttaşları etkiliyor. Savaş sadece anneleri değil tüm kadınları etkiliyor” diyen Hekimoğlu, savaşın yarattığı ortamın şiddeti normalleştirdiğini, bunun topluma artan kadın ölümleri, cinayet ve intiharlar olarak yansıdığını vurguladı.
Savaşın yol açtığı nefret ve düşmanlık dilinin, spor karşılaşmalarından televizyon dizilerine kadar yaygınlaşmasının erkek egemenliğini güçlendirdiğini kaydeden Hekimoğlu, “Bu yaratılan nefret ve düşmanlık atmosferinin, aile içi şiddetin artmasındaki rolünü konuşabilir misiniz” diye sordu. Savaşın herkesi daha yoksul ve daha sağlıksız bir ortama sürüklediğini belirten Hekimoğlu, bu durumun, kadınların ev işlerinin yükü altında daha fazla kalmasına, çalışma ve eğitim olanaklarından daha az yararlanmalarına neden olduğunu dile getirdi. Hekimoğlu, anadilde eğitim yapılamadığı için çok sayıda kadının kamusal alandan dışlandığını, anne-çocuk iletişiminin bozulduğunu vurguladı.
Hekimoğlu şunları ifade etti: “Açılım sürecinde başta annelik aracılığıyla mağduriyet ve acılar üzerinden kurulan dille, kadınlar gerçek hayatta, aile başta olmak üzere tüm toplulukların devamını sağlamadaki rollerini ve bu rollerin kadınlar üstünde oluşturduğu baskıyı göz ardı etmektedir. Gelinen noktadan hareketle, bu nefret ve düşmanlık ortamında kadınların görünür olmaktan çıkarılması, edilgen kılınması ve eşit vatandaşlık haklarından yoksun bırakılması konularını gündeme getirebilir misiniz?” ANKARA

ERDOĞAN YARIN AÇILIMI ANLATACAK
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakan Erdoğan’ın TBMM’de ‘Demokratik Açılım’la ilgili yarın konuşma yapacağını ve önümüzdeki haftadan itibaren de Türkiye turuna çıkacağını söyledi. AKP Genel Merkezi’nden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, bir soru üzerine “Başbakanımız 12’sinde hükümet adına konuşacak” dedi. Atalay, Başbakan Erdoğan’ın ‘Demokratik Açılım’la ilgili il gezileri yapacağının hatırlatılması üzerine, gezilere ilişkin takvimin henüz belli olmadığını, ama hafta sonlarını bu gezilerle değerlendirdiklerini söyledi. Atalay, önümüzdeki hafta sonundan itibaren de bu konuyu Türkiye’ye anlatmayı sürdüreceklerini belirtti. Atalay, konuya ilişkin çalışmaların ‘Demokratik Açılım’ın Meclis gündemine geldikten sonra da devam edeceğini belirterek, “Bundan sonra esas uygulama kısmı başlayacak” dedi.
ÖNCEKİ HABER

DTP ‘açılım’ sürecini halkla tartışacak

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...