11 Kasım 2009 00:00

Ev eksenli çalışanlar sendika kuruyor

EVLERİNDE parça başı, fason ya da siparişle çalışanlar, sendikalaşıyor. Ev eksenli çalışanların örgütlenme çalışmaları 1994 yılında hak ve gelir talepleri ekseninde başlamıştı

Paylaş

EVLERİNDE parça başı, fason ya da siparişle çalışanlar, sendikalaşıyor.
Ev eksenli çalışanların örgütlenme çalışmaları 1994 yılında hak ve gelir talepleri ekseninde başlamıştı. 2007 yılında Türkiye HomeNet Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Dayanışma Ağı kuruldu. Dünya Evde Çalışanlar Federasyonu üyesi de olan kadınlar geçen yıl sendikalaşma kararı almışlardı.
Ev Eksenli Çalışanlar Sendikası Girişimi, dün İstanbul’da Kaya Otel’de düzenlediği toplantıyla sendikanın kuruluşunu ilan etti. Toplantıya Dünya Evde Çalışanlar Federasyonu temsilcileri, Portekiz, Avustralya, İngiltere, Bulgaristan ve Hindistan’dan gelen konukların yanı sıra ILO ve Türkiye’den çeşitli sendikaların temsilcileri de katıldı.
Toplantıya öğleden sonra ara verilerek, sendikanın kuruluş dilekçesini vermek üzere topluca İstanbul Valiliği’ne gidildi. Konukların da katılımıyla valilik önünde yapılan açıklamada, “Ülkemizde yasaların sendikalaşmamıza imkan vermediğini biliyoruz. Ama uluslararası hukuktaki dayanaklarımızı ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın uluslararası hukuka öncelik verdiğini de biliyoruz. Sendikamızın hukukiliğine ve meşruluğuna inanıyoruz” dediler.
KADIN SENDİKASI DEĞİL
Türkiye’de ev-eksenli çalışanların çoğunluğu kadınlardan oluşuyor. Ancak Ev Eksenli Çalışanlar Sendikası bir kadın olmayacak. Açıklamada bu konuda şöyle deniliyor: “Çünkü az da olsa erkekler de ev-eksenli çalışabiliyorlar, sendika olarak onları dışarıda bırakmak, ev-eksenli çalışanlar olarak hakları için örgütlenmelerinin önünü tıkamak istemedik. Fakat, bizler, ev-eksenli çalışanların çoğunluğunun kadın olmasının arkasında yatan nedenlerin kadınlar a yüklenen karşılıksız çalışma yükleriyle ilişkili olduğunu biliyoruz.” (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Bakan Eker’e GDO soruları

SONRAKİ HABER

Narlı çimento fabrikası istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa