11 Kasım 2009 00:00

Bakan Eker’e GDO soruları

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, GDO’ya yönelik Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Paylaş

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, GDO’ya yönelik Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Tuncel önergesinde bilim insanlarının GDO’lu ürünlerin toprağı ve suyu kirlettiğini bildirdiğini hatırlatarak bakana şu soruları sordu:
*Yayınlanan yönetmelik öncesinde konu ile ilgili bilimsel bir araştırma yapılmış mıdır?
*GDO’lu ürünlerin insan sağlığına ve çevreye olan zararları araştırılmış mıdır? GDO’lu ürünlerin Türkiye’de tarımcılığı ve hayvancılığı nasıl etkileyeceği incelenmiş midir?
*GDO’lu ürünlerin satışında, üzerinde ‘GDO’lu üründür’ yazısının yönetmeliğe göre gerek olmamasının nedeni nedir? Bu durumun insan sağlığını tehdit edeceğini düşünmüyor musunuz?
*Yönetmeliğin 5. maddesinde GDO’lu ürünlerin satışından sonra insan sağlığına zarar verdiği anlaşılırsa toplatılmasına karar verileceği belirtilmektedir ve bu haliyle insan sağlığını açıkça tehlikeye attığı anlaşılmaktadır. Bu maddenin insan sağlığını dikkate alır şekilde yeniden düzenlenmesi konusunda ne yapmayı düşünüyorsunuz?
*ABD Tarım Bakanlığı’na yapılan ziyarete katılan heyetin, dünyada GDO’lu ürün üretiminde lider ve bu konuda da çok ciddi eleştiriler alan Monsanto firmasını ziyaret ettikleri doğru mudur? Bu ziyaretin yönetmeliğin çıkarılmasındaki etkisi nedir? (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Karikatürlerle organ bağışının önemini anlattılar

SONRAKİ HABER

Ev eksenli çalışanlar sendika kuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...