11 Kasım 2009 00:00

TÜSAD Koah konusunda uyardı

TÜRKİYE Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Hakan Günen 18 Kasım 2009 Dünya Koah Günü nedeni ile yaptığı basın ...

Paylaş

TÜRKİYE Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Hakan Günen 18 Kasım 2009 Dünya Koah Günü nedeni ile yaptığı basın açıklamasında önemli bilgiler verdi. Dünya Sağlık Örgütü 2000 yılı verilerine göre KOAH’ın dünyadaki en önemli 4. ölüm nedeni olduğunu söyleyen Günen, “Sağlık Bakanlığı 2004 yılı raporunda ise KOAH ülkemizdeki en önemli 3. ölüm nedeni olarak saptanmıştır” dedi.
Dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon kişi bu hastalık nedeni ile hayatını kaybederken, Türkiye’de bu sayının 25-30.000 civarında olduğu tahmin edilmekte.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı KOAH’ın başka bir ifade ile “kronik tıkayıcı akciğer hastalığı” nefes borularının kronik, iltihabi ve ilerleyici bir hastalığı olduğunu söyleyen Günen şunları ifade etti: KOAH; başta nefes boruları içinden geçen havanın akışında yavaşlama olmak üzere solunum fonksiyonlarında kötüleşmeye, öksürük, balgam çıkartma ve nefes darlığı gibi şikâyetlere yol açar. KOAH ile mücadelede en önemli aşama sigara içme oranlarının azaltılmasıdır. Gelişmiş ülkeler KOAH’ın yarattığı çok büyük maddi ve manevi kayıpların önlenmesi için, sigaraya karşı yaptıkları mücadelede dikkate değer gelişmeler kaydetmişlerdir. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Metro inşaatı yılan hikayesine döndü

SONRAKİ HABER

Milyonerlik ‘kriz’ dinlemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...