11 Kasım 2009 00:00

Meclis’e ‘vergide adalet’ mektubu

TÜRK-İŞ, işçi ücretlerinden alınan vergilerin azaltılması için milletvekillerine mektup gönderdi.

Paylaş

TÜRK-İŞ, işçi ücretlerinden alınan vergilerin azaltılması için milletvekillerine mektup gönderdi. Konfederasyon, işçi ücretlerinden alınan vergilerin yarattığı sıkıntıya dikkat çekmek ve bunun beraberinde getirdiği olumsuzlukların ortadan kaldırılmasını sağlamak amacıyla milletvekillerine birer mektup yolladı.
“Bu yanlışı düzeltmek elinizdedir” başlıklı mektupta, iktisat öğretisinin ücretlileri “sabit gelirli” olarak tanımladığı ancak uygulanan yanlış vergi politikalarının ücretlileri, “azalan gelirli” haline getirdiği belirtildi. İşverenlerin istediği hukuki ve mali düzenlemelerin 7 yıldır yapıldığı ifade edilen mektupta, ekonomik kriz ortamında da işverenlere kolaylıklar, muafiyetler, teşvikler getirilmeye devam edildiğine yer verildi.
Bu düzenlemelerin dolaylı etkisinin işçilere yansıyacağının düşünüldüğü ancak bunun böyle olmadığı vurgulanan mektupta, “İşsizlik azaltılamamış, istihdam artırılamamıştır. İşçiler ve işçi emeklileri yaşam güçlüğü, işsizler ise umutsuzluk içindedir” denildi.
‘İŞÇİYE, İŞVEREN VERGİSİ HAKSIZLIK’
Mektupta, doğrudan ve dolaylı vergilerin en büyük ödeyicisi olan işçilerin, işverenler ile aynı oranlarda vergilendirilmesinin haksızlık olduğu vurgulandı.
Mektupta, şunlar kaydedildi: İşverenler bir yıl kazanıp sonraki yılda vergilerini ödemekte, işçiler ise her ay vergi ödemektedir. Vergi dilimlerinin dar tutulması ve vergi oranlarının yüksek belirlenmesi sonucu, işçilerin yıl başında almakta oldukları net ücretleri dönemsel olarak azalmakta, temmuz ayında ortalama yüzde 6 düşmekte ve yıl sonunda ücret gruplarına göre 300 liraya kadar varmaktadır. 2003 öncesi dönemlerde ücretlerdeki yüksek oranlı zam artışları, verginin kayıp yaratıcı etkisinin bugün olduğu gibi hissedilmesini önlerken 2003 yılından itibaren ücret zamlarının düşük gerçekleşmesi (yüzde 3-5) verginin olumsuz etkisinin daha net görülmeye başlanmasına neden olmuştur. 2006 yılında vergi oranları değişmiştir. İşverenlerin ödediği birinci dilim vergi oranı yüzde 20’den 15’e indirilmiştir. İşçilere yönelik bir iyileştirme yapılmadığı gibi yüzde 25’lik vergi oranı yüzde 27’ye yükseltilmiş, vergi oranlarındaki bu artış işçinin yıl içerisinde net ücretinde azalmaya neden olmuştur.
İŞÇİ-MEMUR EŞİTLENSİN
Mektupta ayrıca her vergi oranı için düzenlenen vergi dilimleri dar tutulduğu için işçi ücretlerindeki net kayıpların artarak devam ettiği belirtildi. Ücretliler arasında ödenen vergilerden kaynaklanan bu olumsuzluğu sadece işçilerin yaşadığına dikkat çekilen mektupta, memurların vergi oranının fiilen yüzde 15’i geçmediğine işaret edildi. Mektuba, milletvekillerine hitaben “Bu yanlışı düzeltmek elinizdedir” ifadesiyle son verildi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN 5 TL’LİK SENDİKA ÖDENEĞİNE İPTAL

SONRAKİ HABER

Metro inşaatı yılan hikayesine döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...