11 Kasım 2009 00:00

Nereyi kazarsanız toplu mezar

SON yıllarda gündeme gelen bölgedeki toplu mezarlara bir yenisi de Batman’ın Yanıkkaya köyünde eklendi.

Paylaş

SON yıllarda gündeme gelen bölgedeki toplu mezarlara bir yenisi de Batman’ın Yanıkkaya köyünde eklendi. Köylüler, bölgedeki operasyonda 11 PKK’linin yaşamını yitirdiği, daha sonra cenazelerin yakıldığı ve toplu bir şekilde gömüldüğünü belirtti. Toplu mezarı yerinde ziyaret eden İHD Batman Şube Başkanı Osman Künteş, “Nereyi kazarsanız toplu mezar ortaya çıkıyor” dedi.
Bölgede yıllardır süren çatışmalı ortam nedeniyle, Kürt illerinde toplu mezar sayısı da gün geçtikçe artıyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri ile 1998’de Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Yanıkkaya (Îsmailka) köyü yakınlarında başlattığı operasyonda 11 PKK’li yaşamını yitirdi. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen köylüler, 1998’de 11 PKK’linin Yanıkkaya köyü yakınlarında pusuya düşürülerek, tarandığını kaydetti. Köylüler, PKK’lilerin askerler tarafından yakıldığını iddia etti.
İHD’YE BAŞVURSUNLAR
Aynı operasyonda yaşamını yitiren PKK’lilerden 1979 Batman doğumlu Cafer kod isimli Erkan İpek’in babası Mehmet İpek, köylülerin anlatımları karşısında gözyaşlarına hakim olamadı. Baba İpek, oğlu İpek’in de aralarında bulunduğu 11 PKK’linin vahşi bir şekilde katledildiğini ifade etti. Cenazelerin yakıldığını söyleyen İpek, oğlunun cenazesini alabilmek için İHD’ye başvurduğunu söyledi. Yaşanan katliamın bir “savaş suçu” olduğunu ifade eden baba İpek, her bayram oğlunun mezarını ziyarete geldiğini dile getirdi. İHD Batman Şube Başkanı Osman Künteş, Mehmet İpek’in oğlu için yaptığı başvuru ile toplu mezarın bulunduğu Yanıkkaya köyüne geldiklerini belirterek, Batman’ın birçok yerinde toplu mezarların bulunduğunu söyledi. Künteş, köyde bulunan toplu mezara ilişkin köylülerden bilgi aldıklarını kaydetti. Künteş, “Nereyi kazarsanız toplu mezar çıkıyor. Son yıllarda gündeme gelen toplu mezarlar savaşın kirli yüzünü bir kez daha apaçık ortaya koyuyor. Yıllardır bölgede sürdürülen savaş nedeniyle çok acılar yaşandı. Aileler gelip çocuklarının ne şekilde katledildiğini öğreniyorlar. Bu onlar için büyük bir acı. Ve buna rağmen barış diyebiliyorlar” diye konuştu.
Ailelerin İHD’ye başvurması durumunda gerekli hukuki yardımı yapacaklarını dile getiren Künteş İHD olarak sürekli toplu mezarları gündeme getirdiklerini ve getirmeye devam edeceklerini belirtti. Künteş, bu tür toplu mezarlarla ilgili bilgisi olanların kendilerine başvurmasını istedi. (BatmanDİHA)
Mekiye Görenç
ÖNCEKİ HABER

Formasyon hakkı için yürüyüş

SONRAKİ HABER

Sınırdaki rant kavgası ölümleri getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa