11 Kasım 2009 00:00

İşçiyle değil, patronlarla uğraşsınlar!

DİYARBAKIR Akyıl işçileri 2006 Kasım’ında sendikal örgütlülüğün kabul edilmesi için yaklaşık 20 ay süren bir grev başlatmıştı.

Paylaş

DİYARBAKIR Akyıl işçileri 2006 Kasım’ında sendikal örgütlülüğün kabul edilmesi için yaklaşık 20 ay süren bir grev başlatmıştı. Gazetemiz grev süresince işçilerin yanında yer almış, haberlerini kamuoyuna duyurmuştu. TEKSİF’te örgütlenen işçiler, sendikadan yeterli desteği alamayınca grevlerini bitirmek zorunda kalmışlardı. Tüzüğüne göre grev boyunca fon oluşturması gereken sendika bunu yapmayınca işçiler 20 Nisan 2008’de TEKSİF aleyhine dava açtılar. Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan davada işçilerin aleyhine karar çıktı. Dava açan 140 işçiye ise mahkeme masraflarını ödemeleri aksi takdirde icraya verilecekleri tebliğ edildi. Bu kararı gazetemize değerlendiren Eski Akyıl İşçileri Fatih Arkan ve Abdullah Akdemir duruma tepki göstererek, “TEKSİF bize sahip çıkmadı. Şimdi de mahkeme masrafı istiyorlar. Bu örgütlülüğe karşı güvensizlik yaratıyor”dediler.
GÜVENSİZLİK YARATIR
Abdullah Akdemir sendika aleyhine açtıkları dava sürecini şöyle anlattı: İşçiler tek başınaydı. Genel merkezin grevi kaldıracağını duyduk. 40 işçi arkadaş ile birlikte Ankara’ya gittik. Bizi sendika binasına almadılar. Bir bardak su bile vermediler. Temsili olarak Sendika Başkanı Nazmi Irgat ve diğer yöneticilerle görüştük. O görüşmede Nazmi Irgat bize, ‘Orası ayrı bir eyalet. Ben Diyarbakır’a sendika sokamam. Evinize gidin, işverenle anlaşın’ dedi. Bize grevin kaldırılacağını söylediler. Bizi ortada bıraktılar. Buna rağmen biz grevi sürdürdük. Şimdi TEKSİF tüzüğüne göre grevde olan sendikalı işçiye bir fon oluşturulması gerekiyordu. Her bir işçiye aylık 229 TL verilmeliydi. Ancak bize yardım adı altında 20 ay boyunca toplam sadece 800 TL verildi. Biz bu sendikanın üyesiydik. Biz de aidatlarımızı almak için sendikayı dava ettik. Bu davayı kaybettik. 500 TL masraf istiyorlar bizden. Bunun işçi gözünde örgütlülüğe karşı bir güvensizlik yaratacağını belirten Akdemir, “Bu tebliğler arkadaşlarımızın iş yerlerine yapılıyor. Şimdi patronlar, ‘Bakın bizim yapmadığımızı sendika yapıyor’ deseler kim ne diyebilir?” dedi.
Sendikalı olduktan sonra işten atılan arkadaşlarının olduğunu hatırlatan Fatih Arkan, “Sendika o zaman işvereni mahkemeye vermişti. Mahkeme arkadaşlarımızın işe iadesine karar verdi. Ancak patron işçileri geri almadı; ‘sendika da benim’, ‘yargıç da benim’ diyordu. Sendika daha sonra bir şey yapmadı. O zaman hakkımızı almak için patronu icraya vermedi. Şimdi ise bizden vekalet ücreti istiyor. Bizden bu parayı alacaklar”dedi. Bunun bir işçi sendikasına yakışmadığını belirten Arkan, “İşçinin hakkını savunması gereken bir sendika işçilerle uğraşıyor. Gitsinler patronlarla uğraşsınlar. İşçi sendikalara nasıl güvenecek?” diye yapılan uygulamaya tepkisini dile getirdi.
(Diyarbakır/EVRENSEL)

20 AY GREV YAPTILAR

Akyıl işçileri kötü çalışma koşulları ve ödenmeyen mesai ücretleri için mücade eden işçiler TEKSİF’te sendikalaştılar.Yargıtay TEKSİF’in Akyıl’da yetkili sendika olduğunu onayladı. Patron Mahmut Akyıl sendikanın toplusözleşme çağrılarına cevap vermedi. 16 Kasım 2006’da Akyıl işçileri 20 ay sürecek grev başlattılar. Bu süre içerisinde işçiler patronun birçok hukuk dışı uygulamasıyla karşılaştı. Akyıl grevini ziyaret eden TEKSİF yöneticileri ise, işçilere grevi başarıya ulaşana kadar sürdürme sözü vermişti. Ancak grev boyunca yeterli desteği sunmayan sendikacılar, sonlara doğru sözlü destek açıklamalarını bile yapmaz olmuşlardı. Grevi bitirmek zorunda kalan işçiler destek vermeyen TEKSİF aleyhine dava açtı.
Cumhur Daş
ÖNCEKİ HABER

Batman’daki işsizlik Başbakan’a soruldu

SONRAKİ HABER

Formasyon hakkı için yürüyüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...