11 Kasım 2009 00:00

Obama rakip istemiyor

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin Çin’i önemli bir ortak ve rakip olarak gördüğünü...

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin Çin’i önemli bir ortak ve rakip olarak gördüğünü, ancak iki ülkenin ekonomik dengesizlikleri ele alması gerektiğini belirterek, aksi takdirde ilişkilerinde büyük gerilimler ortaya çıkabileceğini söyledi.
Asya turu öncesinde Reuters’ın sorularını yanıtlayan barack Obama, dünyanın en güçlü iki ülkesinin büyük çaptaki küresel meselelere karşı birlikte çalışması ve aralarındaki rekabetin adil ve dostça olması gerektiğini belirtti.
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin son yıllarda dengesiz bir hal aldığını söyleyen Obama, Çinli liderlerle görüşmesinde, yuan para birimi konusunu dengesizliklere yol açan nedenlerden biri olarak gündeme getireceğini bildirdi.
Obama, Pekin yönetimine pazarlarını açmak için daha fazlasını yapması gerektiği mesajını da vereceğini ifade etti.
‘DOĞAYI EN ÇOK KİRLETEN İKİ ÜLKE’
Obama, iklim değişikliğiyle mücadele konusunun da Çinli meslektaşıyla yapacağı görüşmenin önemli gündem maddelerinden birini oluşturacağını belirterek, “Aralıktaki Kopenhag toplantısının başarıya ulaşabilmesi için, dünyanın en fazla karbondioksit yayan iki ülkesinin ortak bir zemin bulması gerekiyor” dedi.
NÜKLEER VE İRAN
Obama, ‘İran’daki istikrarsız siyasi durumun’, Tahran ile dünyanın büyük güçleri arasında nükleer yakıt anlaşmasına varılmasına yönelik çabaları daha karmaşık hale getirdiğini iddia etti.
ABD’nin küresel çapta nükleer silahların yayılmasının önlenmesi hedefinde son birkaç ayda, son yıllara göre daha fazla ilerleme sağladığını kaydeden Obama, “Ancak bu zaman alacak. Zorluğun bir parçası da, gerek K. Kore gerekse İran, bu konularda hızlı kararlar verebilmek için yeterli düzeyde siyasi istikrarı yakalayamamış görünüyorlar” diye konuştu.
Obama, bir soru üzerine, ülkesi ile Rusya’nın bu yılın sonuna kadar nükleer silahların azaltılmasıyla ilgili yeni bir START anlaşmasını imzalayabileceklerine inandığını söyledi. (DIŞ HABERLER)

İSRAİL’İN GÜVENLİĞİNE VURGU YAPTI

ABD Başkanı Barack Obama, Washington’da bulunan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile de Beyaz Saray’da bir görüşme yaptı.
Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre, Obama ve Netanyahu, görüşmede iki ülke ilişkilerini ilgilendiren bir dizi konuyu ele alırken Obama, ülkesinin İsrail’in güvenliğine olan güçlü bağlılığını yeniden vurguladı.
Güvenlik işbirliğinin masaya yatırıldığı görüşmede, Obama ve Netanyahu, İran konusu ve Ortadoğu barış sürecinde nasıl ilerleme sağlanabileceği üzerinde de durdu.
Washington’da ayrıca Kuzey Amerika Yahudi Federasyonu genel kurulunda konuşan Benyamin Netanyahu, Filistinlilerle barış görüşmelerinin bir an önce yeniden başlaması çağrısı yaparken, Filistin bölgelerindeki ekonomik koşulların düzeltilmesi için de daha fazla adım atılacağının sözünü verdi.
Barış görüşmelerinin önkoşulsuz başlaması gerektiği yönündeki görüşünü tekrarlayan Netanyahu, “Kaybedecek zamanın olmadığını düşünüyorum. Acilen ve maksatlı olarak barışa doğru ilerlemeye ihtiyacımız var. Şunu açıkça ifade etmek istiyorum: Hedefim sonsuza kadar sürecek müzakereler değil, müzakerelerin hatırı için müzakere yürütmek de değil, hedefim, İsrailliler ile Filistinliler arasında kalıcı bir barış anlaşmasına ulaşmak” diye konuştu.
Netanyanu, İsrail’in, güvenliğini feda etmeden barış için büyük tavizlerde bulunmaya niyetli olduğunu kaydederek, “ABD’nin de desteğiyle barış gerçeğe dönüşebilir” dedi. Konuşmasında, Batı Şeria’da büyük bir ekonomik canlanmanın olduğunu ve bu durumun Filistinlilerin hayatını daha iyi hale getirdiğini iddia eden Netanyahu, “Tarihi bir anlaşmaya varmak için anı yakalayalım. Görüşmelere derhal başlayalım” dedi.
ÖNCEKİ HABER

‘Hamas’la görüşün’ talepleri artıyor

SONRAKİ HABER

Batman’daki işsizlik Başbakan’a soruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...