12 Kasım 2009 00:00

Hakkari’de elma bahçeleri

İRAN sınırında bulunan Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Esendere beldesindeki sınır kapısının kapanmanın eşiğine gelmesi üzerine...

Paylaş

İRAN sınırında bulunan Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Esendere beldesindeki sınır kapısının kapanmanın eşiğine gelmesi üzerine, sınır ticaretinden geçimini sağlayan vatandaşlar, elma yetiştiriliciliğine başladılar. Yaklaşık 2 yıl önce İran’dan getirdikleri mühendislerin yardımı ile bahçelerini oluşturan belde sakinleri, beyaz ve kırmızı elmanın yanı sıra ayva, armut, erik, şeftali gibi meyveleri de yetiştiriyor. Beldeye yaklaşık 100 bin metrekarelilik (10 hektar) alanda meyve bahçeleri oluşturan vatandaşlar, meyveciliğin gelişmesi için yetkililerden destek talebinde bulundu.
ZOR ŞARTLARDA OLUŞTURULDU
Yılda 30 ton elma ürettiğini belirten Lokman Fırtına, 1996 yılına kadar sınır ticareti yaptığını ifade ederek, “Ancak siyasi kararlardan dolayı sınır ticareti yapılamaz hale geldi. Biz de geçimimizi sağlamak için farklı arayışlara girdik” dedi. Çok zor şartlarda bahçelerini oluşturduklarını söyleyen Fırtına, devletten herhangi bir yardım almadıklarını söyledi.
Esendere’de yetiştirilen elmalardan büyük bir verim aldıklarını belirten üreticilerden Kadriye Zeydan ise Esendere elmasına destek verilmesi durumunda, kısa sürede marka olacağını vurgulardı. Elma üretiminde destek bulamadıkları gibi ürettikleri elmaları pazarlamada da sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Zeydan, hükümetin kendilerine destek vermesini istedi. (Hakkari/DİHA)
Sami Yılmaz
ÖNCEKİ HABER

Sinop son sözünü söylemedi

SONRAKİ HABER

GDO analizinden ilk sonuçlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...