12 Kasım 2009 00:00

TTB: Ölümlerin nedeni gripten çok sağlık sistemi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Feride Aksu Tanık, domuz gribiyle yaşanan ölümlerin önemli bir kısmının sağlık sisteminin işleyişinden kaynaklandığını vurguladı.

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Feride Aksu Tanık, domuz gribiyle yaşanan ölümlerin önemli bir kısmının sağlık sisteminin işleyişinden kaynaklandığını vurguladı. TTB Genel Merkezi’nde dün yapılan açıklamada domuz gribi nedeniyle acil servislerde yaşanan yığılmaları değerlendirildi. TTB 2. Başkanı Tanık, vatandaşa ücretsiz ve erişilebilir bir birinci basamak sağlık hizmeti verilmiş olsaydı acil servislerdeki yoğunluğun yaşanmayacağını söyledi.
Domuz gribiyle ilgili ciddi bir bilgi kirliliği ve panik havası yaratıldığını kaydeden Tanık, “İyi basamaklandırılmış, kamu tarafından vatandaşa ücretsiz sunulan bir sağlık hizmeti olsa, bu kaygılar giderilecekti” dedi. Ölümlerin önemli bir kısmının sağlık sisteminin işleyişi nedeniyle olduğunu vurgulayan Tanık, ölümlerin hastanelerde yer olmaması nedeniyle hastane hastane dolaştırılanlar ya da taşeron temizlik işçileri arasında görüldüğüne dikkat çekti. Tanık, “Hizmete erişimin önündeki engel olarak da biz bu piyasalaşmış sağlık hizmetlerini görüyoruz. Nitelikli bir 1. basamak sağlık hizmeti sunuluyor olsaydı, herkesin coğrafi ve ekonomik olarak erişebileceği bir sistem kurgulanmış olsaydı acil hizmetlere de bu kadar yoğun bir başvuru söz konusu olmazdı” diye konuştu.
BİRİNCİ BASAMAK ÇÖKTÜ
TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu da, birinci basamak sağlık hizmetlerinin uzun yıllar uygulanan politikalarla çökertildiğini belirterek, bu nedenle ücretsiz verilen acil sağlık hizmetlerinin sosyal güvencesi olmayanlar açısından bir sığınak haline geldiğini, bunun da yığılmalara yol açtığını vurguladı.
H1N1 virüsünde, diğer gribal enfeksiyonlarda alınan önlemlerin alınması gerektiğini belirten Bilaloğlu, yüksek ateş ve çok ağır seyreden bir rahatsızlık söz konusu olmadıkça acil servise başvurulmasına gerek olmadığını söyledi. Bilaloğlu, iyi bir beslenme, bol sulu gıdalar alma ve istirahat ile hastalığın atlatılabileceğini ifade etti.
BAŞBAKAN’A ÇAĞRI
Diyarbakır Tabip Odası ve SES Diyarbakır Şubesi de ortak bir açıklama yaparak hükümet yetkililerinin domuz gribine ilişkin çelişkili açıklamalarına tepki gösterdi. Kurumlar adına ortak açıklama yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı, Sağlık Bakanlığı’nın krizi iyi yönetemediğini belirterek, “Siyasetçilerin çelişkili açıklamaları nihayetinde de Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın aşı ile ilgili olumsuz tutumları toplumda domuz gribi aşısı ile ilgili güven sorunu yaratmıştır.”dedi. Sağlık üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini kaydeden Mızraklı, “Sağlığa yapılan bu müdahaleler sonucunda son dönemde Genel Bağışıklama Programı kapsamında bulunan bebeklik ve okul çağı aşılarına da güvensizlikten dolayı retler söz konusudur. Bu durum toplum sağlığı açısından çok büyük bir risk oluşturmaktadır.”dedi. Mızraklı, halkta oluşan güvensizlik ortamının giderilmesi gerektiğini belirterek, Sağlık Bakanlığı yetkililerini Genel Bağışıklama Programı kapsamındaki aşıların ve domuz gribi aşısı ile ilgili oluşan güvensizlik ortamını bir an önce düzeltmeye ve ilgili sağlık kurumlarıyla işbirliği yapmak için göreve, toplumda oluşan bu güvensizlik ortamının baş sorumluları olan Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı’nı toplum önünde aşı olarak halka moral ve güven vermeye, halkımızı özellikle domuz gribi ile ilgili yapılan uyarıları dikkate almaya bebeklik, okul çağı aşılarına ve domuz gribi aşısını güvenle yaptırmaya devam etmeye çağırıyoruz.”diye kaydetti.
Mızraklı, ayrıca Türkiye genelinde H1N1 (domuz gribi) virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı 36’ya çıkarken, Diyarbakır’da ise bu sayının 4’e yükseldiğini söyledi.
(HABER MERKEZİ)

ÖLENLERİN SAYISI 40’A ÇIKTI
Domuz gribinden ölenlerin sayısının 40’ya çıktı. Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, 2’si çocuk biri bebek olmak üzere 6 kişinin daha domuz gribinden hayatını kaybettiği kaydedildi. Açıklamada, pandemik grip nedeniyle çeşitli illerde tedavileri sürdürülen hastalardan 9, 9, 32, 68 ve 84 yaşlarındaki 5 kişi ile 1 yaşından küçük bir bebek olmak üzere toplam 6 vatandaşın hayatını kaybettiği duyuruldu. Bu ölümlerle beraber domuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısının 40’ya çıktığı kaydedildi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Hastaneler felakete karşı hazırlıksız

SONRAKİ HABER

Sinan köyü halkı yine ayaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...