12 Kasım 2009 00:00

Hastaneler felakete karşı hazırlıksız

İSTANBUL ve çevresinde yaşanan sel felaketinin üstünden iki ay geçti. Ancak selde büyük zarar gören Silivri ve Çatalca’da hastaneler hâlâ sağlık hizmeti veremez halde.

Paylaş

İSTANBUL ve çevresinde yaşanan sel felaketinin üstünden iki ay geçti. Ancak selde büyük zarar gören Silivri ve Çatalca’da hastaneler hâlâ sağlık hizmeti veremez halde. TTB Olağan Dışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Yürütme Kurulu, geçtiğimiz günlerde selden etkilenen bölgeler ve 1999 Bolu-Düzce depreminin etkilediği yerlerdeki hastanelerde yaptıkları incelemenin sonuçlarını dün bir basın toplantısı ile açıkladı.
HASTANE ELEKTRİKLE ISINIYOR
Harun Balcıoğlu, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen yetkililerin felaketlere karşı yeterli hazırlık yapmadıklarının İstanbul ve çevresini etkileyen sel felaketinde görüldüğünü söyledi. Sel bölgelerinde sağlık kuruluşlarında önemli sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Balcıoğlu, Silivri Devlet Hastanesi’nde yaptıkları incelemeleri anlattı. Hastanenin selden etkilenen bölümlerinin hâlâ kullanılmadığını, kalorifer sisteminin henüz onarılmadığını belirten Balcıoğlu, kış koşullarının etkisini hissettirdiği hastanede ısınmanın elektrikli ısıtıcılarla sağlanmaya çalışıldığını aktardı. Hastanenin elektrik sisteminde de sorunların devam ettiğine dikkat çeken Balcıoğlu, hastanenin enerji gereksiniminin hastane dışındaki trafodan çekilen elektrik kablolarıyla sağlandığını anlattı. Balcıoğlu, açıkta bulunan bu kabloların büyük risk oluşturduğunu ifade etti.
Hastanede halen acil durumlar dışında yataklı tedavi hizmeti verilemediğini kaydeden Balcıoğlu, kan istasyonu, mutfak ve çamaşırhanenin halen kullanılamaz halde olduğunu aktardı.
‘10 YILLIK GECİKME AÇIKLANABİLİR DEĞİL’
TTB İkinci Başkanı Feride Aksu Tanık da, olası felaketlerde can kayıplarının önlenmesi için hastane binalarının güçlendirilmesi, afet planlarının hazırlanması ve tatbikatların yapılması gerektiğini söyledi.
Hastanelerin önemli bir kısmının İstanbul’da fay hattına yakın yerlerde olduğunu hatırlatan Tanık, depremin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen İstanbul’daki hastanelerin güçlendirilmesiyle ilgili bu kadar büyük bir gecikmenin kabul edilebilir ve açıklanabilir bir yanı olmadığını söyledi. Tanık, “Bu işlerin gecikmesi çok ciddi can kayıplarına yol açar ve günahı-vebali hükümetin boynunadır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

İMO: HÜKÜMETİN SORUMLULUĞU BÜYÜK
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Düzce’de 12 Kasım 1999 tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen, Türkiye’nin olası bir depremi çaresizce beklediğini vurguladı. Oda tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, eksiklikleri tamamlamak, yanlışlardan kurtulmak olduğu kaydedilen açıklamada, 1999 depremlerinden bu yana iç rahatlatan, geleceğe güvenle bakılmasını sağlayacak gelişmeler kaydedilmediği vurgulandı. “Siyasi iktidar bilimsel olmayan yol ve yöntemlerden medet ummakta ve daha çok da depremin yarattığı travmayı, bir rant projesi olan kentsel dönüşümü yaygınlaştırma ve meşrulaştırma yolunda kullanmaktadır. Yakıcı afetlerle karşı karşıya kaldığımızda siyasi iktidarın vicdani ve yasal sorumluluktan kurtulması mümkün olmayacaktır. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Emeklilerin sosyal güvenlik isyanı

SONRAKİ HABER

TTB: Ölümlerin nedeni gripten çok sağlık sistemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...