12 Kasım 2009 00:00

Diyarbakırlılar: Demokratik çözüm, bölmez

Açılım tartışmalarının Meclis’e geldiği saatlerde çay ocaklarında tartışmaları izleyen vatandaşlar...

Paylaş

Açılım tartışmalarının Meclis’e geldiği saatlerde çay ocaklarında tartışmaları izleyen vatandaşlar, Kürt sorununun çözümünün Kürt ve Türk halklarının yararına olacağını, demokratikleşmenin bölünmeye neden olmayacağının anlaşılması gerektiğini dile getirdiler. Tartışmalardaki düzey düşüklüğüne ve somut bir şey söylenmemesine rağmen Diyarbakırlılar konunun TBMM gündemine gelmesinin olumlu olduğunu dile getirdiler.
HERKES İÇİN DEMOKRASİ
Kürt sorununun tartışılmaya başlanmasında geç kalındığını ancak başlayan sürecin samimiyetle yürütülmesi durumunda birlik ve beraberliğin kuvvetleneceğini belirten Kadir Serdar Balçık adlı genç, barışın sağlanmasına dair umutlu olduklarını kaydetti. Balçık sorunun çözümü halinde savaş tacirlerinin elinin zayıflayacağını belirterek, “Savaşa aktarılan paralar daha iyi bir yaşam için kullanılacaktır. Türk ve Kürt halkının refah seviyesi artacaktır. Her şeyden önce gençler ölmeyecektir. Türkiye bölünmeyecektir”dedi.
MHP VE CHP’YE SORUMLULUK ÇAĞRISI
Atılan adımın önemli olduğunu belirten Doğan Doster ise iktidar ve muhalefetin ortamı germeden hareket etmesi gerektiğini söyledi. Çözümün sağlanabilmesi için samimiyet ve kararlılığın önemli olduğunu söyleyen Doster, “İktidar bu tavrı göstermeli” dedi. CHP ve MHP’yi eleştiren Doster, “Onların açıklamalarının ülkeyi ileriye götürecek bir yanı yok” dedi. Kürtlerin taleplerinin dikkate alınması gerektiğini belirten Doster, “Sadece Kürtler için değil, tüm Türkiye için gerçek bir demokratikleşme sağlanmalı” dedi.
Melikşah Tekel adlı vatandaş ise “Bugün Türkiye’de kangrenleştirilmiş, demokrasinin önünü tıkayan Kürt sorununun TBMM çatısı altında tartışılmasına önem veriyorum. Kürt halkı Meclis’teki tartışmaları yakından izleyecektir. Süreç içerisinde bu sorunun çözülmesini umut ediyoruz”dedi. Tahsin Çetin Kaya adlı vatandaşta, “Özgür irademizle Meclis’e gönderdiğimiz milletvekillerimiz var. Onların söyledikleri dikkate alınmalı. Anadilde eğitimden başlayıp bütün yasakların kaldırılması gerekir. Genel af bir an önce Türkiye’nin gündemine getirilmelidir. Kendine göre bir Kürt yaratmak soruna bir çözüm getirmez” şeklinde konuştu. Açılımın işsizliği ve yoksulluğu da kapsaması gerektiğini kaydeden Mehmet Yoldaş ise “Barışı istiyoruz. Ama aynı zamanda işsiziz. Barış olursa, iş de, aş da olacaktır” dedi.
(Diyarbakır/EVRENSEL)
Cumhur Daş - Ergin Tekin
ÖNCEKİ HABER

Halk samimiyet ve somut adım bekliyor

SONRAKİ HABER

Açılamayan ‘açılım’ kavga getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...