12 Kasım 2009 00:00

Yüz binlerce Alevi hükümeti rahatsız etti

‘AÇILIM’ üstüne ‘açılım’ yapan AKP Hükümeti Alevi açılımında da sınır tanımıyor! Daha önce 4 defa düzenlenen Çalıştayın 5.’si de dün yapıldı.

Paylaş

‘AÇILIM’ üstüne ‘açılım’ yapan AKP Hükümeti Alevi açılımında da sınır tanımıyor! Daha önce 4 defa düzenlenen Çalıştayın 5.’si de dün yapıldı. 4 Çalıştay’da da Aleviler taleplerini iletmiş ancak somut adım atılmamıştı. Hükümet 7. Çalıştay’ı düzenlemeyi planlıyor. Çalıştay’da konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, hükümetin Kürt açılımdaki tavrına paralel bir açıklama yaparak taleplerin dile getiren yüz binlerce Alevi’yi suçladı. Alevi Çalıştayları’nın 5.’si, The Marmara Otel’inde gerçekleşti. Çalıştay da ilk defa medya temcileri de görüşleri alınmak üzere bir araya geldi.
SORUN DEVLET
Çalıştayın açılış konuşmasını Devlet Bakanı Faruk Çelik yaptı. Çalıştay’ın ‘Aleviler: Geçmiş, Şimdi ve Gelecek’ konulu ilk oturumundaki konuşmalara değinen Çelik, sorunun kaynağının Aleviler ile Sünniler arasında değil, devletin Alevilere bakışı şeklinde ağırlık kazanan bir görüşün olduğunu söyledi.
MİTİNGİ ELEŞTİRDİ
Yüz binlerce Alevi ‘Eşit yurttaşlık hakkı için’ bir araya gelerek, Alevisiz Alevi açılımına tepki göstermiş, AKP Hükümeti’nin yaptığı Alevi çalıştaylarından bir sonuç çıkmamasını eleştirmişti. Mitingde, diyanet işleri başkanlığının kaldırılması, cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması, Madımak Oteli’nin müze haline getirilmesi, okullarda zorunlu din derslerinin kaldırılması istenmişti. Devlet Bakanı ise bunu hazmedemedi ve mitingi hem de Alevi Çalıştayı’nda düzenlediği toplantıda da eleştirdi! Çelik, “Kimi Alevi örgütleri gösterdiğimiz hassasiyeti yeterli düzeyde kavramak ve takdir etmek yerine, vatandaşlarımızı meydanlara davet etmeyi tercih ediyor” diyerek bu şekilde sürecin kilitlendiğini savundu.
KİMLER KATILDI?
Çalıştaya, Mehmet Ali Birand, Ali Kırca, Taha Akyol, Ali Bayramoğlu, Ali Bulaç, Abdurrahman Dilipak, Etyen Mahcupyan, Ekrem Kızıltaş, Oral Çalışlar’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. Çalıştay, Bakan Çelik’in açış konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.
(İstanbul/EVRENSEL)

Sınırlara karakol!
MİLLİ Savunma Bakanı, ‘açılım’ konusunun Meclis’te tartışıldığı sıralarda sınır bölgelerinde 46 yeni karakol inşa edileceği bilgisini verdi.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Meclis Plan Bütçe Komisyonu’na Savunma Bakanlığı bütçesini sunarken gazetecilere yaptığı açıklamada, sınır bölgelerinde toplam 46 yeni karakolun inşa edileceğini söyleyerek, “Suriye sınırında 18, İran-Irak sınırında 17 ve Ermenistan sınırında 11 karakol inşa edilecek” diye konuştu. Bakan’ın açıklaması bugüne kadar milyarlarca doların harcandığı savaş ve silahlanmaya yapılan harcamaların hız kesmeyeceğinin de işaretini verdi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Çiçek ile mi yetinilecek?

SONRAKİ HABER

Savaşa değil barışa sarılalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa