12 Kasım 2009 00:00

Çiçek ile mi yetinilecek?

“İrtica ile Mücadele Eylem Planı”nda imzası bulunduğu iddia edilen Albay Dursun Çiçek ifade vermek için dün adliyeye geldi.

Paylaş

“İrtica ile Mücadele Eylem Planı”nda imzası bulunduğu iddia edilen Albay Dursun Çiçek ifade vermek için dün adliyeye geldi. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine saat 10.15’te gelen sivil plakalı bir minibüs, hakim ve savcıların giriş yaptığı kapıdan adliye bahçesine girdi. Araçtan sivil kıyafetli olarak inen Albay Dursun Çiçek ve diğer 5 kişi, binaya alındı. Çiçek ve beraberindekiler İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nda ifade verdi. Albay Çiçek “örgüt üyeliği” ve darbe suçlamasıyla savcılar tarafından sorgulandı.
Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde Çiçek tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi. Aynı saatlerde Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’u kabul etti.
‘BELGEYİ EMİRLE HAZIRLADIM’
Eylem planıyla ilgili olarak bugün diğer subay ve erlerle birlikte sorgulanacak olan Dursun Çiçek’in aile ziyareti için gittiği Tokat’taki bir akrabasına “Belgeyi bana emirle hazırlattılar” dediği iddiası Ergenekon savcılarına da ulaştı. Dursun Çiçek’in annesinin hastalığı nedeniyle Tokat’a gittiği avukatı Mustafa Çevik tarafından savcılığa mazaret olarak bildirilmişti.
İFADE MUAMMASI
Genelkurmay Başkanlığı, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesinde imzası olduğu belirtilen Albay Dursun Çiçek’e tebligat gelmediğini açıklamıştı. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, Albay Dursun Çiçek’i ifadeye çağırdıklarını, ama kendisinin gelmediğini açıklamıştı. Bu konu uzun süre tartışılmıştı. Bunun üzerine avukatı, Albay Çiçek’in ifade vermeye geleceğini söylemişti.
BAŞBUĞ “KAĞIT PARÇASI” DEMİŞTİ
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ belgeyi, “kağıt parçası” olarak nitelendirmişti. Çiçek, daha önce adli savcılığa verdiği ifadenin ardından mahkemece tutuklanmış ancak 1 Temmuz’da 18 saat tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti.
Ekim sonunda Ergenekon savcılarına gönderilen elektronik posta mesajında ismini açıklamayan bir subayın, belgeyi aslıyla birlikte savcılığa gönderdiğini ifade ederek, belgenin Genelkurmay içerisinde hazırlandığını savunuyordu.
TSK ERDOĞAN KORUMASINDA
“İrtica ile Mücadele Eylem Planı”nın ‘kabul edilemez’ olduğunu söyleyen, hatta Genelkurmay Başkanı’nın ‘görevden alacam mı?’ soruları gündeme getirilen başbakan, hedefini dar tuttu. Daha önce ‘nereye kadar giderse gitsin’ diyen Erdoğan son açıklamasında soruşturmasıyla ilgili “TSK olabilir, diğer kurumlar olabilir. Ne kadar yanlış tipler varsa, yanlış insanlar varsa bunları devlet olarak ayıklamamız lazım” dedi. Böylece Erdoğan planın Genelkurmay’ın değil birkaç ‘yanlış kişinin’ işi olduğunu ifade etmiş oldu. Buda soruşturmanın ‘birkaç yanlış kişiyle’ sınırlı kalacağı iddialarını güçlendirdi.
‘TSK TAHRİP EDİLMESİN’
Erdoğan ayrıca, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesiyle ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve TSK ile irtibat halinde olduklarını söyledi. TSK’nin devletin güçlü unsurlarından biri olduğunu belirten Erdoğan, “TSK’ya karşı tahribin yapılması doğru değil” dedi. Erdoğan, bu kurumlar arasında yanlışları olanların da lekeli olanların da asla barındırılmaması gerektiğini söyledi.
ARITMAN AVUKATLIĞINA SOYUNDU
CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, ıslak imza belgesinin jandarma kriminal dairesi ve üniversiteler gibi kurumlarda tetkik edilmesi gerektiğini belirterek “Albay Dursun Çiçek’in avukatları mutlaka Adli Tıp Kurumu raporuna itiraz etmeli” dedi. Arıtman yaptığı yazılı açıklamada, “Islak imza belgesinin jandarma kriminal dairesi ve üniversiteler gibi kurumlarda da tetkik edilmesi gereklidir” ifadelerini de kullandı.
(İstanbul/EVRENSEL)

TSK SUSKUN!
Ergenekon savcılarının yürüttükleri “İrticayla Mücadele Eylem Planı” soruşturması kapsamında 100’e yakın benzer içerikte belgenin ele geçirildiği öğrenildi. Belgeler, Ergenekon Savcıları tarafından Genelkurmay Başkanlığı’na soruldu. Ancak “çok gizli” belgelerle ilgili Karargâh’tan bir yanıt gelmedi. Savcılar bu nedenle, belgeler üzerinde işlem yapamadı. Ergenekon savcılarının Korgeneral Nusret Taşdeler imzalı “Bilgi Destek Planı” üzerinde de çalıştığı öğrenildi. DTP’nin kıskaca alındığı belge için ‘vahim’ değerlendirmesi yapan savcılık çalışmasını sürdürüyor. Islak imzalı orijinal belgeyi Ergenekon savcılarına gönderen ihbarcı subay, Karargâh’ta hukuka aykırı olarak hazırlanan çuvallar dolusu belgenin, üç gün boyunca yakılarak imha edildiğini iddia etmişti.

ALBAY DURSUN ÇiÇEK KiMDiR

Kamuoyu Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek ismini ilk kez Haziran 2008’de “Lahika 1” başlığını taşıyan “Bilgi Destek Planı ve Faaliyet Çizelgesi” belgesiyle duydu. Genelkurmay Harekat Başkanlığı tarafından hazırlandığı iddia edilen 2006 tarihli belgenin Kurmay Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ileri sürüldü.
ONUN İMZASI VAR
Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, tepki toplayan bu belge için “Genelkurmay’da hazırlanmadı, birilerinin ucuz propagandası” ifadesini kullandı.
Dursun Çiçek ismi neredeyse bir yıl boyunca unutuldu, ta ki yine irticayla mücadele planı adıyla yeni bir belge yayınlanana kadar. Bu belgenin altında da yine Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in imzası vardı.
Albay Dursun Çiçek, 1960 yılında Tokat’ta doğdu. Sivas Yıldızeli’ne bağlı Pamukpınar Öğretmen Okulu’nu bitirdi. 1976 yılında kazandığı Kara Harp Okulu’ndan 1980 yılında dönem üçüncüsü olarak mezun oldu. Deniz Piyade sınıfıyla tanışması Foça’daki Amfibi Deniz Piyade Alay Komutanlığı’ndaki göreviyle oldu.
ERGENEKON İLİŞKİSİ
“PKK’yle mücadelenin” en yoğun olduğu 1990’lı yıllarda Deniz Kuvvetleri’nin özel birlikleri de katılıyordu. Çiçek, Şırnak’ta konuşlu özel amfibi taburunun komutanlığını yaptı. Şırnak’ta görev yaptığı bu dönemde Ergenekon operasyonunda tutuklanan Eski Özel Kuvvetçi Levent Göktaş ve Kayseri Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz’le birlikte çalıştı.
2004’TE GETİRİLDİ
Çiçek, 1997-99 yılları arasında Arnavutluk’taki Türk birliğinde de görev yaptı. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme anabilim dalında doktora eğitimi yaptı ve “Örgütlerde motivasyon ve iş yaşam kalitesi üzerine bir araştırma” konulu doktora tezi hazırladı. Dursun Çiçek’i bugün tartışmaların odağına yerleştiren görevi ise 2004 yılında başladı. Bu tarihte Genelkurmay Harekat Başkanlığı’na bağlı Bilgi Destek Daire Başkanlığı’na atandı.
ÖNCEKİ HABER

Arınç ve Baydemir bir arada!

SONRAKİ HABER

Yüz binlerce Alevi hükümeti rahatsız etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...