13 Kasım 2009 00:00

Yargıda kocakulak!

Türkiye bir tele kulak skandalını daha yaşıyor. Yargının da dinlendiği, belgeleriyle ortaya çıktı.

Paylaş

Türkiye bir tele kulak skandalını daha yaşıyor. Yargının da dinlendiği, belgeleriyle ortaya çıktı. Yargıtay Başkanlığı, santral numarası dinlenenler arasında çıktı. Adalet Bakanlığı müfettişleri, Ergenekon soruşturmasının başındaki Başsavcı Engin’in telefonu ile Sincan adliye santralini de dinlemeye aldırmış. Gerekçe ilginç: “Örgütün yargıya sızma girişimi...” Başsavcı ise şaşkın; “Yasal haklarımı kullanacağım...” diyor.
NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) geçen hafta gerçekleştirilen inceleme raporu, görevli Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Raporda, TİB’de inceleme yapıldığı belirtilirken, dinlenen telefonlar arasında Yargıtay Başkanlığı santral numarasının da bulunduğu ortaya çıktı.
Dosyalardan çıkan belgeler ayrıca, Sincan Hakimi Osman Kaçmaz’ın telefonlarının dinlenebilmesi için Sincan Adliyesi santral numarasının da dinlemeye alındığını ortaya koydu. Tüm dinleme faaliyetlerinin, Adalet Bakanlığı’nın 5 Eylül 2008’deki genel nitelikli “terör” soruşturması kararı doğrultusunda verildiği anlaşıldı. Kaçmaz TİB için tekrar geniş inceleme istedi.
YARGITAY DİNLENDİ
Yargıtay’ın dinlendiği iddialarının doğru olduğu ortaya çıktı. Telekomünikasyon ve İletişim Başkanlığı, yaptığı inceleme sonucunda yüksek yargının dinlendiğini doğruladı. Bu skandal, bir raporla Yargıtay Başkanlar Kurulu’na iletildi. Bu, santrali kullanan 250 hakim ve savcının telefon konuşmalarının dinlenmiş olabileceği anlamına geliyor. Yargıtay’ın dinlenmesi sonrasında Yargıtay Başkanlar Kurulu harekete geçti. Kurul, belge üzerine ön inceleme kararı aldı.
ERGENEKON...
Ergenekon soruşturmasının başındaki isim Başsavcı Aykut Cengiz Engin’in dinlendiğini, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun, İstanbul 11. Ağır ceza Mahkemesi’nden aldığı iznin uzatılmasına ilişkin başvuru belgesi ortaya çıkardı. 14.10.2008 tarihinde alınan iznin 3 ay süreyle uzatılması için 14.01.2009 tarihinde mahkemeye talepte bulunulduğu saptandı.
TAKİP YAPILDI
Adalet Bakanlığı Başmüfettişliği’nin isteği, savcılar Ali Çakır, Osman Kaçmaz ve Ömer Faruk Eminağaoğlu’nu da kapsarken, Aykut Cengiz Engin’in ev, iş ve cep telefonlarının belgede yer aldığı, tüm konuşmalarının tespit edilmesinin istendiği ortaya çıktı. Öte yandan, dinlenen telefonlar arasında İstanbul Adliyesi’nin santral telefonunun da bulunduğu kaydedildi.
GEREKÇE BOŞA DÜŞTÜ!
Hakim ve savcıların, Ergenekon soruşturması çerçevesinde Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu’nca çıkartılan yönetmelik temel alınarak dinlendiği ifade ediliyordu. Ancak, bizzat Ergenekon soruşturmasının başında bulunan Engin’in bu kapsamda muamele görmesi şaşkınlık yarattı. Ve bu dinleme ile daha önceki dinlemelerin gerekçeleri boşa düşmüş oldu.
(İstanbul-Ankara/
EVRENSEL)

YARGI BAĞIMSIZ DEĞİL
Eski DGM Savcısı Mete Göktürk, “Demokratik ülkelerde, insan hak ve özgürlüklerine saygıda bu tür uygulamalara hiç rastlanmaz. Özel hayatın gizliliği, umumi bir kararla zedelenemez” dedi. Göktürk, “Bunlar çok önemli soruşturmaları yürüten görevlilerdir, sadece şüphe ve dedikodularla dinlenemezler. Bu, sadece Nazi Almanya’sında rastlanabilecek bir uygulamadır” değerlendirmesinde bulundu. Başka önemli bir noktaya da değinen Göktürk dinlemelerin Adalet Bakanlığı’nın denetiminde olan müfettişlerin talebi üzerine verildiğine dikkat çekti. Göktürk bununda yargı bağımsızlığını zedeleyen bir durum olduğunu ifade ederek, denetimlerin bağımsız kurullarca yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel İnceoğlu, ise “Adalet Bakanı muhtemelen bu konuda bir soruşturma izni vermiştir. İllegal bir dinlemeyse durum daha da vahim. Türkiye'de maalesef görüyoruz ki iki gündür yargıçlar ve savcılar hakkında sürekli böyle kararlar veriliyor. Bunların bu kadar kolay verilmemesi lazım. Böyle bir durumda yargı bağımsız kalır mı? Her açıdan son derece sıkıntılı bir durum.”

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay’ın da dinlendiği iddialarına yanıt verdi. Yargıtay’a gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gerçeker, konunun araştırıldığını, bilgilerin istendiğini ve bilgiler geldikten sonra gereğinin yapılacağını söyledi. Gerçeker, “Biz onun takipçisi olacağız. Yargıtay’ın telefonlarının dinlenebilmesi için Birinci Başkanlık Kurulu’nun izni olması lazım, karar olması lazım. Onun dışında Yargıtay’ın telefonlarının dinlenmesi mümkün değil. Gerekli bilgiler geldikten sonra gereği yapılacak, takipçisi olacağız” dedi.

BİLGİ İSTEYECEK
Başsavcı Engin, dün sabah saatlerinde makamının bulunduğu Sultanahmet Adliyesi yerine, doğruca Ergenekon soruşturmalarının yapıldığı Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gitti. Burada başsavcı vekilleri Turan Çolakkadı ve Olcay Seçkin ile görüşen Engin, çıkışta kendisini bekleyen gazetecilerin sorularıyla karşılaştı. Engin, başsavcı vekilleriyle görüşerek onlardan bilgi aldığını belirterek, “Adalet Bakanlığı’yla görüşüp onlardan da bilgi talep edeceğim. Gerekirse, usule göre yasaya göre aykırı bir durum var ise ben de yasal haklarımı kullanacağım” diye konuştu. Engin’in dava açabileceği izlenimi edinilirken, başsavcı, belgede ‘Aylut Cengiz Engin isimli şahıs’ denmesine ve dinlenecek şahsın başsavcı olduğunun belirtilmemesine dikkat çekti.

HSYK: DİNLEMELERDEN CEZA VERMEYECEĞİZ
HSYK’dan dinleme skandalına ilişkin bir açıklama yapıldı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili Kadir Özbek, açıklamasında “Yargı şu anda savunma durumundadır” dedi! Kadir Özbek’in açıklamaları arasında en dikkat çekici kısım, telefon dinlemelerinden elde edilen bilgilere dayanarak bir disiplin cezası vermeyeceklerine ilişkin olanıydı. Zira, dinlendiği söylenen isimlerin çoğu dinlemeden çıkarılan bilgiler nedeniyle suçlanıyordu. Özbek şunları söyledi: “Yüksek kurulumuz, salt dinleme kayıtlarına dayanarak herhangi bir disiplin işlemi yapılmasını uygun görmüyor. Öncelik, bizim açımızdan maddi delillerdir.” Özbek, “Yargı şu anda savunma konumundadır” dedi.
ÖNCEKİ HABER

ÇİÇEK TAMAM, YA KÖKLERİ!..

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...