13 Kasım 2009 00:00

Dersimlilere CHP’den istifa çağrısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Meclis’te yapılan ‘açılım’ görüşmeleri sırasında dinleyenlerin kanını donduran sözler sarfetmişti.

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Meclis’te yapılan ‘açılım’ görüşmeleri sırasında dinleyenlerin kanını donduran sözler sarfetmişti. Öymen, ‘AKP’li ve DTP’li vekillerin görüşmeler sırasında söylediği ‘analar artık ağlamasın’ sözlerine karşı çıkarken, 90 bine yakın insanın vahşice katledildiği 1938’deki Dersim Katliamı’nı savunmuş ve “Dersim isyanında, kimse analar ağlamasın, mücadeleyi durduralım dedi mi?” ifadelerini kullanmıştı. Alevi dernekleri, demokratik kitle örgütleri, DTP ve EMEP’ten Öymen’in sözlerine büyük tepki geldi. Yapılan açıklamalarda Aleviler, Dersimliler ve ‘artık analar ağlamasın’ diyen herkese CHP’den istifa çağrısı yapıldı.
DERSİM’DEN TEPKİ
Dersim’de bir araya gelen kurumlar düzenledikleri basın toplantısıyla Öymen’e tepki gösterdiler.
İHD Tunceli Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım da CHP’li Öymen hakkında halkı kin ve düşmanlığa teşvik ettiği gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Tunceli Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen açıklamada konuşan Belediye Başkanı Edibe Şahin, Öymen’in sözlerini kınayarak, “Biz kadınız, anayız. Ama artık kadınların gözyaşı üzerinden siyaset yapılmasını istemiyoruz” dedi. DTP İl Başkanı Veli Haydar Güleç ise “Öymen’in sözleri CHP’nin faşist, ırkçı zihniyetinin dışa vurumudur. CHP’de siyaset yapan Alevi Kürt milletvekilleri, kendini solcu, demokrat olarak tanımlayan CHP’lilerin bu konuşmaya karşı vicdanlarının gereğini yerine getirmelerini bekliyoruz” dedi.
SUÇ DUYURUSU
Öymen’in yaptığı konuşmada savaş ve soykırım propagandası yaptığını söyleyen İHD Tunceli Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım ise “Onur Öymen savaş propagandası yapıyor. Bu yasaktır. Birleşmiş Milletler soykırımını önlenmesiyle ilgili sözleşmelerinde soykırımı teşvik ve tahrik eden açıklamaların cezalandırılmasını istiyor. Türkiye Cumhuriyeti bu süreçten ötürü Dersim halkından, insanlıktan özür dileyeceği yerde muhalefet partisi grup temsilcisi hala Dersim’deki süreci isyan; Dersimlileri de terörist olarak görüyor. Bu Türk Ceza Yasası 216. madde bakımından suç teşkil ediyor. Biz Onur Öymen hakkında suç duyurusunda bulunacağız.
CHP KATLİAMDAN YANA MI?
Öymen’in Dersim Katliamı’na sahip çıkan sözlerine Alevi Bektaşi Federasyonu(ABF)’ndan da tepki geldi. ABF Genel Sekreteri Kazım Genç “CHP katliamlardan yana mıdır? Yoksa bu ülkede demokratik hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesinden yana mıdır? Bunu kamuoyuna açıklasınlar” dedi. Genç, “Dersim’de yaşananlar katliamdır. Bunun örnek gösterilmesi CHP’nin katliamı onayladığını göstermekte” dedi. Tunceli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hasan Şen de böylesi bir katliamı savunan zihniyetin sol ve sosyal demokrat olamayacağını söyledi. Öymen’in açıklamasını insanlık ayıbı olarak niteleyen Şen, “CHP’li Onur Öymen’i ve buna sessiz kalan CHP’yi şiddetle kınıyoruz. Tüm onurlu Dersimlileri CHP den istifa etmeye davet ediyoruz” dedi. 78’liler Girişimi Başkanı Celalettin Can ise “CHP’den beklenti içinde olan her Dersimli, her Alevi, her solcu, her demokrat, kan dökülmesini istemeyen her yurttaş bu konuşmayı çerçeveletip evinin en görünür bir yerine asmalı” dedi.
(HABER MERKEZİ)


NE DEMİŞTİ


CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Meclis’te yapılan ‘açılım’ görüşmeleri sırasında 100 bie yakın insanın vahşice katledildiği 1938’deki Dersim katliamını savunan sözler sarfetmişti.
Öymen, Meclis’te görüşülen ‘açılım’a karşı partisinin görüşlerini açıklarken, PKK’ye karşı taviz verildiğini ileri sürerek, ‘terörle mücadele’de 100 binin üzerinde insanın vahşice katledildiği 1938’deki Dersim katliamını örnek gösterdi. Hükümet ve DTP yetkililerinin ‘Analar artık gözyaşı dökmesin’ sözlerine tepki gösteren Öymen, ‘Çanakkale Savaşı’nda 200 bin şehidimiz vardı, hepsinin anası ağladı. Kimse çıkıp ‘Bu savaşı bitirelim’ demedi. Kurtuluş Savaşı’nda, Şeyh Said isyanında, Dersim isyanında, Kıbrıs’ta analar ağlamadı mı? Kimse ‘Analar ağlamasın, mücadeleyi durduralım’ dedi mi? İlk siz diyorsunuz. Çünkü sizin terörle mücadele cesaretiniz yok” şeklinde konuşmuştu.


ALEVİ, KÜRT VE DERSİMLİLER’E İSTİFA ÇAĞRISI

DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis de, “Dersim katliamını meşru ve haklı” gören CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in sözlerinin, ‘talihsiz’ olmanın ötesinde, bir zihniyetin açıklaması olduğunu söyledi. Halis, CHP içerisindeki Alevileri, Kürtleri ve özellikle Dersimlileri istifaya çağırdı. Halis, Öymen’in, ‘tarihte eşine, benzerine az rastlanan katliamlardan birini, yani Dersim katliamının meşruluğunu, haklılığını göstererek, savunarak, günümüzde Kürt sorununun çözümünde de öldürmenin bir yöntem olacağına işaret ettiğini’ söyledi. Dersim Katliamı’na ilişkin; Necip Fazıl Kısakürek’in, “En az 50 bin mazlumun kanına mal olmuş, tarihte eşine, benzerine zor rastlanan bir olay”; eski Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’in, “Yediden yetmişe kestik, mağlara sığınmış olanları da gaz bombaları kullanarak fareler gibi zehirledik” ve Muhsin Batur’un, “utanç sayfası” olarak nitelendirdiği sözlerine yer veren Halis, “Bunları biz söylemiyoruz. Devletin etkili yerlerinde görev almış, yetkili insanlar söylüyor” dedi.


BİZLER AÇISINDAN SÜRPRİZ DEĞİL

“Yıllardır halkın demokrasi, insan hakları ve eşitlik taleplerini sömürme üzerinden politika yapanlar halkın yükselen Demokrasi ve Barış mücadelesi karşısında gerçek kimliğini açıkça ortaya koyuyor” diyen Emek Partisi Dersim İl Başkanı Hüseyin Tunç, “Bu durum bizler açısından sürpriz değildir ama önemlidir” dedi. CHP’nin yaklaşımını ondan demokratik bir tutum bekleyenlerin iyi anlaması gerektiğini dile getiren Tunç, CHP katliamları dahi savunur bir noktaya gelmiştir” dedi. “Artık kişisel ikbal beklentileri olanlar dışında, alevilerin, demokrasi isteyenlerin ve Kürtlerin CHP içersinde kalmasının bir anlamı ve açıklaması yoktur” diyen Tunç, Alevilerin, Kürtleri ve demokrasiden yana olan herkesi CHP’den istifa etmeye çağırdı.


TEPKİLER ‘HİÇ HOŞ OLMADI’ DEDİRTTİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Dersim katliamını öven sözleri, başta Dersim’de ve Aleviler arasında tepkilerle karşılanırken, CHP içinde de eleştirildi. Tepkiler üzerine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Öymen’e, “Dersim örneği hiç hoş olmadı” dedi.
CHP MYK’sı dün Meclis’teki ‘Demokratik Açılım’ ön görüşmesi gündemiyle toplandı.
Toplantıda başta Dersimliler ve Aleviler olmak üzere birçok kesimden gelen tepkilerin de ulaştığı CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Öymen’in sözlerine atıfta bulunarak, “Dersim örneği hiç hoş olmadı” dedi. Baykal ayrıca, parti teşkilatlarının ve vatandaşların da arayıp tepkilerini ilettiğini söyledi. Öymen’e, MYK üyelerinden Yılmaz Ateş, Mesut Değer ve Sırrı Özbek’ten de tepki geldi. Öymen ise eleştirilere karşılık kendini, “Ben Atatürk’ün terörle mücadele konusundaki kararlılığını vurgulamak için bu örnekleri verdim. Ben de tarihi biliyorum” diyerek savundu. Baykal, bunun üzerine “Geçmişi deşerek insanları rencide etmek uygun değildir” karşılığını verdi.


ÖZÜR DİLEMEK YERİNE SUÇLADI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Dersim Katliamı’na ilişkin, geniş tepki toplayan açıklamasından dolayı özür dilemek yerine, o sözlerini haber yapanları suçladı. Öymen yaptığı yazılı açıklamada, “TBMM’de yaptığım konuşmanın bir bölümünün bazı köşe yazarları ve televizyon yorumcularınca amacından saptırılarak komuoyumuzu yanıltıcı biçimde yorumlanmaya çalışıldığı görülmektedir” dedi. Öymen, “Belirttiğim, Atatürk’ün AKP’nin izlediği gibi silahlı terör örgütleriyle müzakere yöntemini benimsemediğidir. Gerçekten Cumhuriyet döneminde hiçbir olayda Atatürk devlete karşı gelen silahlı örgütlerle pazarlık etme yoluna gitmemiştir” sözüyle de üstü kapalı konuşmasının arkasında durduğunu gösterdi. Meclis tutanaklarına rağmen, Öymen, “Sözlerimin hiçbir bölümünde ülkemizde yaşayan farklı etnik, dini ve mezhepsel kökenden gelen vatandaşlarımızı incitici bir ifade yer almamaktadır” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Gerçek yüzleri bir kez daha açığa çıktı

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...