13 Kasım 2009 00:00

Gerçek yüzleri bir kez daha açığa çıktı

UZUN tartışmaların ardından Meclis gündemine gelen ‘açılım’a ilişkin bir açıklama yapan Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel...

Paylaş

UZUN tartışmaların ardından Meclis gündemine gelen ‘açılım’a ilişkin bir açıklama yapan Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, Kürt sorununun, 86 yıl sonra ilk defa, içeriğine dair hiçbir açıklama olmasa da Meclis gündemine getirilmiş olmasının önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Tüzel görüşmelerde AKP, MHP ve CHP’ nin gerçek yüzlerinin de bir kez daha görüldüğünü belirtti.
Tüzel, açılımın 10 Kasım tarihinde TBMM gündemine getirilmesinin, tartışmayı konunun kendisinden çok, zamanlamaya kilitlediğini dile getirerek, “AKP’nin böyle bir tarih saptamasındaki niyeti sorgulanabilir. Ancak yıllardan bu yana, 10 Kasımlar da dahil olmak üzere gerçekleşen birçok Meclis görüşmesinde, ülkenin kaynakları özelleştirme adıyla peşkeş çekilirken, eğitim ve sağlık başta olmak üzere işçi ve emekçilerin hakları bir bir gasp edilirken, savaşa ve şiddete bütçe ayrılırken, ABD ve AB emirleri, uluslararası sermayenin istek ve dayatmaları bir bir yasal düzenlemeyle yerine getirilirken birlikte hareket edenlerin, sessiz sedasız izleyen ya da oy vererek yasalar yapanların, sıra Kürt sorununa gelince Atatürk’e ve anma gününe sarılmalarında bir samimiyet bulunmamaktadır” şeklinde konuştu. 10 Kasım günü TBMM’de ortaya çıkan tablonun, bir kez daha burjuva gerici partilerin gerçek yüzünü açığa çıkardığını ifade eden Tüzel, “Oy almak için bin dereden su getiren; adalet, özgürlük, eşitlik, demokrasi, iş, ekmek vaatlerini ağızlarından düşürmeyenlerin riyakarlığı görülmüştür. Ne denli demokrasi karşıtı, ne denli şiddet sevdalısı, ne denli halkın taleplerinden ve acılarından uzak oldukları, gün boyu yapılan konuşmalar ve sergilenen tutumlarla gösterilmiştir” dedi.
CHP VE MHP KAN VE GÖZYAŞI İSTİYOR
Hükümet partisi olarak AKP’nin, Kürt sorununun demokratik çözümüne önayak olacak bir öneri sunmadığının altını çizen Tüzel, “AKP Hükümeti, aylardır sözü edilen ‘Demokratik Açılım’ konusunda, gündem hazırlamak yerine ‘Biz bir şeyler yapmak istiyoruz ama muhalefet izin vermiyor’ demek istercesine hareket etmekte, somut bir adım atmamaktadır” dedi. Açıklamasında CHP ve MHP’nin tutumuna da değinen Tüzel, “CHP, Kürt sorununda şiddet ve inkarın sürdürülmesi; anaların gözyaşına aldırmadan, 1938’de gerçekleştirilen Dersim katliamı gibi kitlesel katliamlar yapmaktan, her defasında olduğu gibi Kürtlerin başına bomba yağdırmaktan geri durulmaması gerektiğini açıkça ilan etmiştir. Diğer muhalefet partisi MHP, ırkçı ve şoven tutumunu avazı çıktığı kadar dile getirmiştir. Kürt ve Türk halkının karşı karşıya gelmesinde bir beis görmediğini, bugüne kadar olduğu gibi kan ve gözyaşının akmaya devam etmesi gerektiğini, Kürt sorununun terör sorunu olarak şiddetle bastırılması gerektiğini, bir kez daha tüm hiddetiyle açıklamıştır” ifadelerini kullandı. Tüzel, “TBMM’de grubu bulunan DTP, barış ve kardeşliği, demokratikleşme ve eşitliği, hak ve özgürlükleri dile getiren tek parti olarak, Türkiye’nin geleceği konusunda kaygı duyan bir sorumlulukla hareket etmiştir” dedi.
TALEPLER ACİLEN KARŞILANMALI
“25 yıldan bu yana süren çatışma sürecini durduracak adımlar acilen atılmalı” diyen Tüzel, açıklamasında “TBMM; operasyonların durması, çatışmalara son verilmesi, diyalog yolunun açılması için karar almalıdır. Kürt halkının dil, kültür, kimlik hakları sağlanmalıdır. Kürt halkının eşit, özgür ve gönüllü birlikte yaşamı için koşullar yaratılmalıdır. Bu haklar anayasal güvenceye kavuşturulmalı, fiili uygulamaya geçilmelidir” ifadelerine yer verdi.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İşçiler, demokrasi ve barış için birleşmeli

SONRAKİ HABER

Dersimlilere CHP’den istifa çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...