13 Kasım 2009 00:00

İşsizliğe ve yoksulluğa karşı kampanya başlattılar

Esenşehir ve Emek, Ümraniye’de bulunan iki emekçi mahallesi. İMES ve OSB’nin hemen yanı başında bulunan bu iki mahallede...

Paylaş

Esenşehir ve Emek, Ümraniye’de bulunan iki emekçi mahallesi. İMES ve OSB’nin hemen yanı başında bulunan bu iki mahallede de oturanların çoğunluğunu işçiler oluşturuyor. Bu mahallelerin hemen yanı başında kurulu olan Ağaoğlu, Ekşioğlu ve Dap gibi milyarlarca liranın harcandığı yapılarda büyüyor.
Buralarda her türlü sosyal etkinlik yapılabiliyor ve imkanlar sınırsız. Emekçi mahallelerinde oturanlar ise açlık, yoksulluk ve işsizlikle boğuşuyorlar. Gençler ise kahvelere mahkum edilmiş ve her türlü kötü alışkanlığın pençesine itilmiş durumda. Gençler kendilerine dayatılan bu kaderi değiştirmek için harekete geçti. “Krizin faturasını ödemeyeceğiz” diyen gençler kampanya çerçevesinde toplayacakları imzaları belediyeye ve ilgili devlet kurumlarına iletecekler.
GENÇLERİN ÇOĞU İŞSİZ
Emek Mahallesi gençlerinden Fırat Görgülü 17 yaşında. Liseyi 3 yıl önce çeşitli nedenlerle bırakmış. Bu sürede birçok işe girmiş ama uzun süreli olmamış bu işler. En son çalıştığı yer İMES’te bir torna atölyesi. Sigortasız ve asgari ücrete çalıştığı atölyeden, sigara içtiği gerekçesiyle işten atıldığını anlatıyor. Ücrtlerinin 3-4 aydır geç ödendiğini de söyleyen Görgülü, insanların geç ödenmesine karşın çalışmaya mecbur olduğunu dile getiriyor. Şu an sanayi sitesinde taşeron bir firmada iş oldukça çalıştığını dile getiren Görgülü, mahallelerinde gençlerin çoğunun işsiz olduğunu anlatıyor. Bu durumun gençlerin aileleriyle olan ilişkilerini de yıprattığını söyleyen Görgülü, “Gençler madde bağımlılığına yöneliyor. Sosyal aktiviteler yapacağımız bir mekan olsa belki de bunlar olmayacak” diye konuşuyor.
Bu sıkıntıları aşmak için imza kampanyası başlattıklarını anlatan Görgülü, işten atmaların yasaklanmasını, gençliğe iş imkanı sağlanmasını ve belediyenin gençler için sosyal tesisler yapmasını istediklerini ifade ediyor.
Lise 1 öğrencisi Yener Işık en çok mahallelerinde spor yapacak alanların olmamasından şikayetçi. Çevresinde birçok kişinin maddi sorunlar nedeniyle veya arkadaş çevresi nedeniyle okulunu bırakmak zorunda kaldığını anlatan Işık, bunların iş aradığını ancak iş bulamadığını söylüyor.
Seçimden önce vaatler dinlediklerini ancak hiçbirinin yerine getirilmediğini belirten Işık, “Belki sportif ve sosyal aktiviteler yapabileceğimiz yerler olsa mahallede çeteleşme ve kötü alışkanlıkların önüne geçilir. Bunların sağlanması için kampanyaya katılıyorum” diye konuşuyor.
UNUTULAN MAHALLELER
Esenşehir’de oturan Kemal Parlakyıldız soğutma fabrikasında işçi olarak çalışıyor. Mahallelerinin belediye tarafından unutulduğunu ve hizmet gelmediğini anlatan Parlakyıldız, “Seçimlerden önce bu mahallede de bilgi evi yapıldı ama hiçbir faaliyet yok” belediyenin yaptığı tek yerin de çalışmadığını anlatıyor. Kriz nedeniyle bir çok arkadaşının işsiz kaldığını dile getiren Parlakyıldız, mahallenin en büyük sorununun işsizlik olduğunu belirtiyor.
Bu nedenle imza kampanyasına destek verdiğini ifade eden Parlakyıldız, amaçlarının işten atmalara karşı birlikte hareketi sağlamak olduğunu ve imzaları bir yürüyüşle belediyeye ve ilgili yerlere yollayacaklarını dile getirdi.

TORGEM İŞÇİLERİ ÜCRETLERİ İÇİN YÜRÜDÜ

TUZLA’da kurulu Torgem Tersanesi işçileri, ödenmeyen ücretleri için eylem yaptılar. Limter-İş’in çağrısıyla Aydıntepe Tren İstasyonu’nda toplanan işçiler, “Tersane işçisi yalnız değildir”, “Yaşasın Torgem direnişimiz”, “Torgem şaşırma sabrımızı taşırma”, “Sadaka değil hakkımızı isteriz”, “İşçiler birleşin köleliğe son” sloganlarıyla tersane önüne yürüdü.
Torgem Tersanesi bünyesinde bulunan YET Denizcilik adlı taşeron firmada çalıştıklarını dile getiren işçiler, patronun, eylemden vazgeçmemeleri halinde tersanede iş bulamayacaklarını söyleyerek kendilerini tehdit ettiğini kaydettiler. Ücretlerini istediklerinde hakarete maruz kaldıklarını ifade eden işçiler, buna karşı 5 gündür tersane önünde beklediklerini ve suç duyurusunda bulunduklarını söylediler. Ücretlerinin kriz gerekçesiyle ödenmediğini, ancak tersanenin tam hızla çalışmaya devam ettiğini dile getiren işçiler, patronun 4 aydır kendilerini oyaladığını, bu sürede iki gemi bitirmelerine karşılık alacaklarının verilmediğini belirttiler. İşçiler, ücretlerini alana kadar işyeri önünden ayrılmayacaklarını bildirdiler.
Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç de 3 gün önce tersane patronunun kendisini görüşmeye çağırdığını, görüşme odasına gittiğinde patronun sözlü hakaret ettiğini ve fiili saldırıda bulunduğunu aktardı. Dinç, ücretler ödenene kadar mücadele edeceklerini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

MÜCADELE ÇAĞRISI
“Çoluk çocuğumuzu geçindiremiyoruz” diyen İsa Ayaz isimli işçi, haklarının resmen gasp edilmeye çalışıldığını söyledi. “Kriz var” dense de patronların yemesinde içmesinde bir değişiklik olmadığını dile getiren Ayaz, “Ama bize gelince kriz var. Bizi bu saçmalığa kimse inandıramaz” diye konuştu. Bütün tersane işçilerini yaşananlara karşı mücadele etmeye çağıran Ayaz, sözlerini şöyle tamamladı: “İşçiler birleşirse tersane koşuları değişecektir.”
“Patron kriz var diye ücretlerimizi ödemiyor ama 14 milyonluk gemiyi nasıl yaptığını merak ediyorum” diyen Salih Başar da iş güvenliği olmadan çalıştırıldıklarını ifade etti.
Yunus Demir - Murat Yılmaz
ÖNCEKİ HABER

Ücretli-İşsiz Mimar ve Mühendisler Kurultayı başlıyor

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...