13 Kasım 2009 00:00

Ücretli-İşsiz Mimar ve Mühendisler Kurultayı başlıyor

TÜRK Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), ücretli ve işsiz mühendislerin sorunlarını tartışmak için kurultay düzenliyor.

Paylaş

TÜRK Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), ücretli ve işsiz mühendislerin sorunlarını tartışmak için kurultay düzenliyor. Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin hazırlık çalışmalarını üstlendiği kurultay 14-15 Kasım tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsü’nde yapılacak.
Ücretli ve işsiz mühendis, mimar ve şehir plancılarının çalışma yaşamını belirleyen konular hakkında kararlar alınması beklenen kurultayda tartışılacak konular ise şöyle belirlendi:
* Ücretli mühendis, mimar ve şehir plancılarının çalışma yaşamını belirleyen yasalar.
* Çalışma koşulları.
* Asgari ücret ve ücret.
* Özlük hakları ve iş güvencesi.
* Kapitalizmin dünyadaki ekonomik krizi ve etkileri.
* Ücretli ve işsiz mühendis, mimar ve şehir plancılarının örgütlenmesi ve sendikalaşma.
KRİZ MÜHENDİSLERİ YOKSULLAŞTIRDI
Adana, Ankara, Diyarbakır gibi birçok ilde hazırlık toplantıları yapılan kurultayın çağrı metninde ise tüm dünya genelinde farklı alan ve sektörlerde çalışan ücretli emekçilerin emeklerinin, sürdürülen neoliberal politikalarla ucuzlaştırılmış, esnekleştirilmiş ve güvencesizleştirilmiş olduğuna vurgu yapıldı.
Gazetemize konuşan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay, kriz döneminde birçok çalışanla birlikte mühendis, mimar ve şehir plancılarının da işsiz kaldıklarını belirterek, “Mevcut çalışanların da ücretleri yarıya yakın oranlarda indirildi. Ücretlerin yanı sıra fazla çalışma ve birkaç kişinin yapması gereken işler tek kişiye yüklenmeye başladı” dedi. TMMOB’un sendikalaşma mücadelesinde kendilerine yıllardır her türlü desteği verdiğine değinen Karaçay, kurultay sürecinde de alınan kararların TMMOB yetkili organlarınca somut çalışma planlarına dönüşeceğini kaydetti. Karaçay, “Çalışma yaşamına daha fazla müdahil olmayı umuyoruz. Kurultayın en önemli yanı mühendis, mimar ve şehir plancılarının karar oluşturma sürecine katılması” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Suskunluğumuz korkudan değil, asaletimizdendir

SONRAKİ HABER

İşsizliğe ve yoksulluğa karşı kampanya başlattılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...