13 Kasım 2009 00:00

Sorumsuz açıklama kafaları karıştırdı

Sağlık Bakanlığı, 6 ay-5 yaş arası çocukların isteğe bağlı aşılanması için çalışmalarını sürdürüyor, ancak aileler aşı konusunda kararsız.

Paylaş

Sağlık Bakanlığı, 6 ay-5 yaş arası çocukların isteğe bağlı aşılanması için çalışmalarını sürdürüyor, ancak aileler aşı konusunda kararsız. Domuz gribi endişesiyle, en ufak bir ateş ya da öksürükte çocuklarını hastanelere götüren ailelerin, H1N1 aşısı konusunda kafaları karışık. Çocuk doktorları, aşı yaptırıp yaptırmamaya karar veremeyen ailelerden her gün çok sayıda telefon alıyor.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkan Ertuğrul, “Günde neredeyse 30 adet telefon alıyorum. Ulaşamayanlar da mail atıyor. On yıl önceki hastam bile arayarak, çocuğuma aşı yaptırayım mı diye sordu” dedi.
Aşı konusunda yapılan farklı açıklamalardan dolayı, ailelerin ikilem içinde kaldığını söyleyen Ertuğrul, “İnsanlar hem aşı yaptırmak istiyor hem de tartışmalardan dolayı korkuyorlar. Büyük bir kafa karışıklığı var. Ben aşı oldum, ama işin içinde olmasam ben bile aşıdan korkardım” diye konuştu.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Türk Pediatri Derneği Ankara Şube Sorumlusu Prof. Dr. Ergin Çiftçi ise “Salgının başlangıcından beri telefonlarımız susmuyor. İnsanlar sürekli endişelerini dile getiriyor” şeklinde konuştu.
TEK AŞI OLSAYDI
Hastalığın yeni olması ve firmaların ürettiği aşılar arasında fark bulunması nedeniyle toplumdaki tedirginliğin doğal olduğunu söyleyen Çiftçi, “Tek aşı olsaydı belki bu kadar sorun olmazdı. Aslında ailelerde aşı konusunda istek var ama konunun kamuoyu önünde bu kadar tartışılıyor olması olumsuz etkiliyor” ifadesini kullandı.
Hekimler arasında da aşı ile ilgili farklı yaklaşımlar bulunduğuna dikkat çeken Çiftçi, kişisel görüş olarak aşı yapılmasından yana olduğunu vurguladı.
El Bebek Gül Bebek Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gülnihal Şarman, çocuk doktorları olarak ailelerden sürekli telefon aldıklarını belirterek, “Herkeste tedirginlik var. Her gün tanıdık tanımadık 20 üzerinde telefon alıyorum. Anne-babalar aşının güvenilir olup olmadığı ile ilgili fikrimizi soruyor” açıklamasında bulundu.
Endişeli ailelere, “Aşı yaptırın” ya da “Yaptırmayın” şeklinde net bir cevap veremediğini dile getiren Şarman, riske göre hareket edilmesini önerdiğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

BAŞBAKAN ERDOĞAN NEDEN AŞI OLMUYOR?

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çağrı Büke, obezler ve halkla sürekli yoğun temas içinde olan siyasetçilerin de domuz gribi riski altında olduğunu belirterek, “Siyasetçiler mutlaka aşı olmalı” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aşı olmayacağını belirten açıklamasına da değinen Prof. Dr. Büke, siyasetçilerin mutlaka aşı olmasını çünkü sosyal ortamlarda çok fazla kişiyle temas halinde olduklarını söyledi.
Öte yandan, Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği (HAYAD) Genel Başkanı Nuri Özkul, derneği arayanların “Başbakan neden aşı olmuyor” diye sorduğunu, kendilerinin buna yanıt veremediklerini söyledi.
Domuz gribi aşısının gerekli olup olmadığı konusundaki tartışmaların toplumu ciddi şekilde rahatsız ettiğini belirten Nuri Özkul, “Vatandaş bizi arayıp, ‘Başbakan neden aşı olmuyor? Yoksa sakladıkları bir şey mi var?’ diyerek tereddütlerini aktarıyor. Tabii biz de süreçle ilgili muallakta kaldığımız için sorulara net yanıt veremiyoruz. Bu sorgulama hemen hemen her gün yaşanıyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

Milli Eğitim Bakanlığı aşı genelgesi yayımladı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, bir genelge yayımlayarak okullarda aşı kampanyası başlatılacağını bildirdi ve aşı miktarının belirlenmesi için Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan formların velilere ulaştırılmasını istedi.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu genelgede, resmi ve özel tüm okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve mesleki eğitim merkezleri ile özel eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere yönelik aşı kampanyası başlatılacağını belirtti.
Çubukçu, aşılamanın mecburi olmaması nedeniyle ihtiyaç duyulacak aşı miktarının tespit edilmesi için Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan form ile aşı yapılacak veya yapılmayacak öğrencilerin belirlenmesini istedi.
Çubukçu, aşılama programı başlamadan önce, form dilekçenin öğrenci sayısı kadar çoğaltılıp velilere ulaştırılarak geri dönüşünün sağlanması, okul müdürlüklerince muhafaza edilmesi ve okul bazında aşı yapılacak öğrenci sayısı belirlenerek bunların il sağlık müdürlüklerine bildirilmesi talimatını verdi.
VELİLERİN AŞI FORMU
Velilere ulaştırılacak form dilekçede, domuz gribi hastalığının risk gruplarında ölümlere yol açtığı belirtilerek, aşının neden gerekli olduğu, güvenilirliği, yan etkileri ile aşı yapılmasının sakıncalı olduğu durumlar anlatılarak, “Aşının yararı, olumsuz etkileri ile kıyaslandığında çok yüksektir” denildi.
Formda velilerden, “Uygun buluyorum, çocuğuma aşı yapılsın”, “Uygun bulmuyorum, çocuğuma aşı yapılmasın” seçeneklerden birini işaretleyerek, formu okul yönetimine veya sınıf öğretmenine teslim etmeleri istendi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Sorumsuzca haberler de çocukları kaygılandırıyor

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...