13 Kasım 2009 00:00

Sorumsuzca haberler de çocukları kaygılandırıyor

HEMEN her gün televizyonlarda çıkan domuz gribi ile ilgili sayısız haber, aileler ve çocukları ciddi bir biçimde kaygılandırıyor

Paylaş

HEMEN her gün televizyonlarda çıkan domuz gribi ile ilgili sayısız haber, aileler ve çocukları ciddi bir biçimde kaygılandırıyor. Ancak uzmanlar, grip ile alakalı doğu bilgilendirme yapmanın, pek çok kişinin hastalanmasını önleyeceği görüşünde. Uzmanlar, özellikle de çocukların, yaş gruplarına göre yapılacak doğru bilgilendirmelerle, ortaya çıkan bazı kaygıların ortadan kalkacağını düşünüyor.
Özellikle çocuklarda, başta okul fobisi, panik atak, okul performansı ile ilgili sorunlar, çeşitli fobiler ve takıntılar gibi çeşitli kaygı sorunlarının temelinde de domuz gribinin oluşturduğu korku yer alıyor. Uzmanlar, çocukların domuz gribi kaygısıyla başa çıkmalarını sağlayabilmek için doğru bilgilendirmenin yapılmasının son derece önemli olduğunu düşünüyor.
Psikoloji İstanbul Danışmanlık Merkezi uzman psikologlarından Filiz Kaya, çocukların hem virüsten korunmalarını sağlayacak hem de kaygı düzeylerini belli bir seviyede tutabilecek yaşlarına uygun bilgilendirmeyi yapmanın ailelerin elinde olduğunu belirtiyor. 3-6 yaş grubu çocukların bilgilendirilmesi noktasında sabırlı olunması gerektiğinin altını çizen Kaya, 7-9 yaş arası çocukların kısa ve basit açıklamalara ihtiyaçları olduğunu kaydetti. 10-12 yaş grubu çocukların, gerçekle kurguyu ayırma konusunda desteğe ihtiyaçları olacağını vurgulayan Kaya, “Özellikle hastalığın yayılma yolları ve nasıl tedbirler alınması gerektiğini çocuğunuzla ayrıntılı olarak konuştuğunuza emin olun” diyerek, konunun önemine dikkat çekiyor.
13 yaş üstü çocukların, konuyu yetişkinler gibi anlayabileceklerini ifade eden Kaya, şunları söyledi: “Bu yaştaki çocuğunuzu H1N1 virüsü ile ilgili ayrıntı ve doğru bilgi alabileceği web sitelerine yönlendirebilir, makaleleri birlikte okuyarak tartışabilirsiniz. Bu yaştaki çocuklara karşı özellikle net ve dürüst açıklamalarda bulunduğunuzdan emin olmalısınız.”
(Maraş/CİHAN)

GRİP TATİLLERİ SÜRÜYOR
Karaman’ın Sarıveliler ilçesinde ismi açıklanmayan bir ilköğretim okulunda birkaç öğrencinin mevsimsel gribe yakalaması ilçede okulları 2.5 gün tatil ettirdi.
12 ilköğretim okulu bulunan Sarıveliler’de bir okulda birkaç öğrencinin gribe yakalanması üzerine İlçe Milli Eğitim Müdürü sağlık taraması yaptırdı. Gribe yakalanan öğrencilerin yapılan ön tetkiklerde mevsimsel grip oldukları ve korkulacak bir durum olmadığı bildirildi. Daha sonra 2 bin öğrencinin eğitim gördüğü ilçede 12 ilköğretim okulunda sağlık taraması yaptırdı. Hıfzısıhha Kurulu kararınca tüm ilköğretim okulları 2.5 gün süreyle tatil edildi. Yapılan kontrollerde (H1N1) virüsüne rastlanılmadığı öğrenildi.
Nevşehir’in Kozaklı İlçesi’nde mevsimsel grip salgını nedeniyle Hıfzıssıhha Kurulu tarafından ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında eğitim- öğretime 1.5 gün süre ile ara verildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Böyle mi bebek dostu hastane olunuyor?

SONRAKİ HABER

Sorumsuz açıklama kafaları karıştırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...