13 Kasım 2009 00:00

Nasrallah silahları için sabır istedi

LÜBNAN’daki Şii Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, yeni kurulan hükümetle iş birliği yapmaya hazır olduğunu...

Paylaş

LÜBNAN’daki Şii Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, yeni kurulan hükümetle iş birliği yapmaya hazır olduğunu, ancak hükümetin Hizbullah’ın silahları meselesi gibi çetrefilli bir konuda sabırlı olması gerektiğini söyledi.
Nasrallah, Şii hareketinin ‘Şehitler Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Bu hükümetin başarısı için elimizden ne gelirse yapacağız. İş birliği konusunda samimiyiz. Ancak bir krizden diğerine sürüklenmemek için hükümeti önemli dosyaları gündeme koymak konusunda sabırlı olmaya çağırıyorum” dedi.
Hareketin silah stoklarına atıfta bulunan Nasrallah’ın sözünü ettiği konu, hükümetin kurulma aşamasında Hizbullah ile Başbakan Saad Hariri önderliğindeki çoğunluk arasındaki başlıca anlaşmazlık konularından biriydi. Hizbullah, 5 ay süren müzakerelerin ardından pazartesi günü kurulan yeni hükümette iki bakanlık elde etti.
ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) İsrail’in geçen hafta ele geçirdiği bir gemi dolusu silahın yasa dışı yollarla Lübnan’daki Hizbullah gerillalarına gönderildiğini iddia etmişti. ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Alejandro Wolff’un konuyu 2006’daki İsrail-Lübnan savaşından bu yana İsrail ile Lübnan arasındaki gelişmelerin değerlendirildiği Güvenlik Konseyi’nin kapalı bir oturumunda gündeme getirmiş, “4 Kasım’da ele geçirilen BM anlaşmalarının 1747. maddesinin ihlali olarak İran’dan Suriye’ye gönderildiği açıkça belli olan silahlar, bölgedeki istikrarsızlığı artırma çabasının kanıtıdır” demişti.
SÜLEYMAN ŞAM’DA
Bu arada Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşmek üzere Şam’a gitti. Süleyman’ın ziyareti Lübnan’da hükümetin kurulması sırasında Suriye’nin verdiği desteğe teşekkür anlamında değerlendiriliyor. Lübnan ve Suriye liderinin, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi ve bölgesel barış gibi konuları ele alması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Liberal vekil sınır dışı edildi

SONRAKİ HABER

25 bin Filistinlinin davası başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...