13 Kasım 2009 00:00

BASIN TURU

ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mullen, geçtiğimiz hafta, Pentagon’un Irak ve Afganistan işgalleri için 2010 yılında ek bütçe arayacağını söyledi.

Paylaş

ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mullen, geçtiğimiz hafta, Pentagon’un Irak ve Afganistan işgalleri için 2010 yılında ek bütçe arayacağını söyledi. Mullen, belirli bir rakam vermezken New York Times, savunma bütçesi analistlerinin 50 milyar doları az bulduklarını yazdı. Times, ayrıca Savunma Alt Komitesi Başkanı Jack Murtha’nın 30 Ocak’ta 2010 yılı için 40 milyar dolar ek bütçe ayrılması beklediğini de aktardı. Sonuç olarak, Beyaz Saray ‘güvenliği’ için ne kadar ek bütçe ayırdığını açıklayana kadar, kesin olarak kaç dolar ayrılacağı bilinmeyecek.
Vince Lombardi’nin ölümsüz deyişiyle: Dışarıda neler oluyor? Doğru okuyorsunuz. Eğer Pentagon ve Kongre ‘güvenlik’ bütçesine 50 milyar dolar daha bulursa, savaş harcaması 2010’da 190 milyar doları geçecek ki bu, Bush yönetiminin 2008’de harcadığı 179 milyarı da aşmış olacak. 2010 savaş harcaması 2009’daki 145 milyar dolarlık harcamayı da geçecek. Mullen, Afganistan için yeni savaş stratejisini de açıklamamışken, eğer Afganistan’da ya da hâlâ devam eden Irak işgalinde harcanmayacaksa bu 40 – 50 milyar dolarlık ek bütçenin nasıl kullanılacağını anlamak zor.
2009’dan 2010’a harcama yapılabilecek üç anahtar noktayı karşılaştırmak mümkün: Personel giderleri, operasyon ve bakım masrafları, üretim giderleri. 2009’da, personel giderleri 19.9 milyar, operasyon ve bakım masrafları 80 milyar, üretim giderleri 39 milyar dolardı. 2010’daki bütçe seviyesi: Personel giderleri 14.1 milyar, operasyon ve bakım masrafları 80.3 milyar ve bakım masrafları 22.2 milyar dolar olacak.
Bu üç alanın toplam bütçe bedeli, 2010’da 2009’dakinden aşağı yukarı 15.6 milyar dolar daha az olacak. 2010 üretim gideri 2009’a nazaran düşük. Bu düşme, büyük ihtimalle Bush yönetimi altındaki oldukça pahalı belirlemelerden ‘güvenlik’ harcamalarını oluşturan daha normal bir belirlemeye dönmenin sonucu gerçekleşiyor. Kongre Araştırma Servisi, eylüldeki bir raporda, Başkan’ın 2010 bütçesinin hem Obama’nın emriyle yıl başında Afganistan’daki 69 bin asker sayısının artışını hem de 2010 Ağustos’una kadar öngörülen Irak’taki asker sayısının azaltılmasını içerdiğini belirtti.
Pentagon’un 2010 için ek savaş bütçesi arayışında olduğu yönündeki Mullen’in duyurusu, McChrystal’in ricası olarak görünen Afganistan’daki asker sayısının 40 bin kadar artırılmasıyla mı ilgili yoksa ABD, üretim, operasyon ve bakım masraflarının artışı için önemli bir potansiyel olan Afganistan ve Pakistan’daki muharebe hareketlerini artırma niyetinde mi? Yoksa ABD, 2010’da Irak’taki asker sayısını sürdürmeye mi niyetleniyor? Mullen’in ifadesi, Obama’nın ABD’nin yeterli kaynakların olmadığı tehlikeli bir yolda asker kaybetmeyeceği yönündeki konuşmasının ve savaşta ölen ABD askerlerinin Dover’deki cenaze törenlerine on yıllardır katılan ilk ABD başkanı olduğunda komutan olarak kendi kararları için kendini beğenmiş şahsi sorumluluğunun içeriğinden çıktı.
Olayların sıralaması, Afganistan’daki ABD askerlerinin sayısının ve muharebe operasyonlarının artırılmasında Obama için yol yapıyor olarak görünüyor. Bizimse birkaç aydır eksikliği büyük ölçüde hissedilen savaş karşıtı hareketi yeniden canlandırmamız gerekiyor. 19 Ocak - 2 Şubat arası Beyaz Saray önünde, Obama’nın göreve gelişinin 2. yılının başlangıcında 2 haftalık bir gece nöbeti tutacağız ve sivil itaatsizliğe uygun şiddetsiz eylemlerle mücadele edeceğiz. 2 Şubat’tan sonra çalışmalarımızı Kongre üzerine yoğunlaştıracağız. 2007’deki işgal projesine benzer bir biçimde kendilerini alenen savaş bütçesinin ve Filistin topraklarının işgali kadar Irak ve Afganistan işgallerinin de karşıtı olarak sunmayan Temsilciler Meclisi ve Senatörlerin genel merkezlerinde yasal ve yasa dışı yollarla lobi örgütleyeceğiz. Şimdi devam eden ve genişleyen savaşlara karşı muhalefetimize karşı laf ebeliği yapmanın zamanı değil. Obama yönetimi ölüm dağıtıyor. Bu bizim yanıt verme şansımız. Ve yönetimin yönettiği olmaktan ziyade belki de kendimize Lombardi’nin meydan okuyuşunu yöneltmeliyiz. Nihayet…
İçerde neler oluyor?
Jeff Leys, 9 Kasım 2009
ÖNCEKİ HABER

Kâr, Rus devini doyurmadı

SONRAKİ HABER

Liberal vekil sınır dışı edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...