13 Kasım 2009 00:00

Sinemanın iki kuşağı buluştu

TÜRK Sineması Görsel Hafıza Projesi’nin tanıtım kokteylinde Yeşilçam’ın emekçileriyle projeye emek veren öğrenciler bir araya geldi.

Paylaş

TÜRK Sineması Görsel Hafıza Projesi’nin tanıtım kokteylinde Yeşilçam’ın emekçileriyle projeye emek veren öğrenciler bir araya geldi. Geceye katılanlar projenin, unutkan Türkiye’nin belleğine önemli bir katkı olarak değerlendirdi.
“Filmlerin yapıldığı dönemlerde yönetmenler kendi eserlerinin dahi kopyalarını saklamamışlar. Arşivcilik sinemamızın ‘altın çağının’ en önemli eksikliklerinden biri.”
Yöneticisi olduğu “Türk Sineması Görsel Hafıza Projesi”nin yola çıkış hikayesini bu sözlerle anlatan Elif Ergezen, “Ancak proje sadece tarihi kayıt altına almanın ötesinde; emek veren gençlerin hem sinemanın hem de yaşamadıkları dönemlerin tanıklarıyla buluşması açısından da zihin açıcı oldu” dedi.
ÖĞRENCİ- YEŞİLÇAM BULUŞMASI
Proje, Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi bünyesinde 2005’ten beri öğrenciler tarafından yürütülen bir sözlü tarih çalışması. Bu kapsamda 27 Yeşilçam emekçisiyle görüşen öğrenciler bu görüşmelerden belgeseller hazırladılar.
Sezer Sezin, Giovanni Scognamilo, Yılmaz Atadeniz, Filiz Akın, Memduh Ün, Rekin Teksoy, Vedat Türkali, Safa Önal, Fikret Hakan, Nijat Özön, Muzaffer Tema, Birsen Kaya, Aydemir Akbaş, Duygu Sağıroğlu, Jeyan Mahfi Ayral Tözüm, Eşref Kolçak, İzzet Günay, Şeref Gür, Sami Şekeroğlu, Ahmet Mekin, Nevin Aypar, Erol Günaydın, Ülkü Erakalın ve Aram Gülyüz projeye katılan sanatçılar.
Bu isimlerden bazıları önceki akşam Mithat Alam Film Merkezi’nde yapılan kokteylde bir araya geldi.
Kokteylin konukları arasında projeye katılanların ve hazırlayan öğrencilerin yanı sıra merkeze adı verilen Mithat Alam, Film Merkezinin Yöneticisi Çiğdem Mater, Gazeteci Sevin Okyay, Sinema Eleştirmenleri Atilla Dorsay ve Cüneyt Cebenoyan ile Tuncel Kurtiz gibi isimler de vardı.
TÜRKİYE’NİN HAFIZASINA KATKI
Ergezer önce “Çalışmada en büyük payın öğrencilerde olduğunu” söyledi. “Bu çalışma iki farklı kuşağı buluşturdu. Öğrenciler sadece sinema sanatçılarıyla değil, aynı zamanda hiç bilmedikleri dönemlerin tanıklarıyla da görüştüler” diye devam etti.
Ergezer, “Projenin bugünkü sinemayı anlamak için mühim bir katkı sunacağını” söylerken, sinema eleştirmeni Atilla Dorsay da “Çalışmanın belleği olmayan Türkiye gibi toplumlar için çok faydalı olduğunu” söyledi.
Filiz Akın için çalışma Yeşilçam’ı seven ve özleyenler için faydalı bir kaynak olacağı görüşünde. “Bugün bile özlemle izlenen, maddiyattan uzak filmleriyle hâlâ her kuşak insan tarafından takip edilen filmleri özleyenlerin hasretini giderecek” diyor.
Öğrencilerin görüştüğü isimlerden biri olan Duygu Sağıroğlu “Biz unutulmayız, değerlerimiz de öyle. Zaten ilgilenenler bizi ve eserlerimizi buluyor. Ancak bu proje bizlerin yeni kuşaklarla buluşturacağı için çok heyecan verici” diye konuştu.
(İstanbul/BİA)
Bawer Çakır
ÖNCEKİ HABER

DİĞER YENİLER

SONRAKİ HABER

ANKARA TİYATRO FESTİVALİ’NDE 5 KÜRTÇE OYUN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa