13 Kasım 2009 00:00

Yoksula balık kafası

BALIKESİR’in Edremit ilçesinde balıkçılar, sattıkları balıkların kafalarını yoksullara dağıtıyor.

Paylaş

BALIKESİR’in Edremit ilçesinde balıkçılar, sattıkları balıkların kafalarını yoksullara dağıtıyor. Balık fiyatlarının yüksek olması nedeniyle yoksulların balık yiyemediğini anlatan balıkçılar, “Yoksul vatandaşlar balık alamıyorlar ve çorba yapmak için balık kafası istiyor” dediler. Vatandaşlar ise “İnsanları bu hale düşürenler utansın” diyor.
Bunun bir gelenek haline geldiğini söyleyen balıkçılar, “Kilosu 4 liraya sardalya alacak parası olmayan garibana, temizlediğimiz balıklardan ayırdığımız kafaları ücretsiz olarak veriyoruz. Ayrıca başka bir poşete de bir tavalık kadar sardalya ya da hamsi atıyoruz. Bu her balık avı sezonunda balıkçıların devam ettirdiği bir gelenek. Sattığımız palamut, lüfer, torik ve orkinos gibi balıkların parasını zaten müşteriden alıyoruz. Kafaları da sosyal yardımlaşma amacıyla değerlendirmiş oluyoruz” diyorlar
Vatandaşlar ise havaların soğumasıyla tezgahların dolacağı ve balık fiyatlarının düşeceği umudunu koruyarak, 4- 5 lira arasında satılan ve en ucuz balık olan sardalya ile sofralarını süslemeyi tercih ediyor. Bu yıl denizden az balık çıktığını, ağlardan çıkan balığın tezgahları doldurmadığını, buna bağlı olarak da fiyatların yüksek olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, “Eskiden insanlar her türlü balığı rahatlıkla alabiliyordu. İstediğimiz balığı rahatlıkla eve götürebildiğimiz günler çok gerilerde kaldı. Çeşit azaldı, fiyatlar her geçen gün arttı. Palamut bile artık zengin sofralarını süslüyor” dediler. Kırlangıç, uskumru, lagos, kalkan, kofana ve torik gibi balıkların çok az çıktığını belirten vatandaş, “Denizden çıkar çıkmaz da tezgaha düşmeden lüks lokantaların vitrinlerine gidiyor. Bize ise yalnızca 4- 7 lira arasında satılan sardalyayı almak düşüyor. Bunu da alamayanlar zengin müşterilerin temizlettiği torik, palamut, ton balıklarının kafalarını balıkçılardan rica ederek alıyor. Sahil insanını bu hale düşürenler utansın” diye konuştular. (BALIKESİR)
ÖNCEKİ HABER

İşi olan engelliler daha mutlu

SONRAKİ HABER

Göç mağdurlarının çilesi bitmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...