13 Kasım 2009 00:00

İşi olan engelliler daha mutlu

ADANA İl Halk Kütüphanesi’nde 11 yıldır santral memuru olarak çalışan görme engelli 41 yaşındaki Sefa Nur, dört duvar...

Paylaş

ADANA İl Halk Kütüphanesi’nde 11 yıldır santral memuru olarak çalışan görme engelli 41 yaşındaki Sefa Nur, dört duvar arasından dışarıya çıkamayan engellilerin büyük baskı altında yaşadığını söyledi. Bir işe girme şansı bulan engellilerin, sosyal hayattan kopmayarak daha mutlu bir hayat geçirdiklerini belirten Nur, “Bedensel engeller, başarıda engel değildir. Yeter ki onlara bir imkan tanınsın. Zorlukları yenip başarılı olmuş, çok sayıda örnek arkadaşımız var” dedi.
HAYATA TUTUNMAKTA ZORLUKLAR YAŞADI
Çocuk yaşlarda babasının atölyesinde kaynakçılık yaparak çalışmaya başlayan Sefa Nur, ortaokulu bitirdikten sonra, eğitime devam edememiş. Askerlik sonrası Adana’da kaynakçılık mesleğine devam eden Nur, çalışma sırasında sıçrayan sıcak demir parçası, sağ gözüne saplanınca hayatının akışı değişmiş. Yapılan tüm tıbbi müdahalelere rağmen bir gözünü kaybeden Nur, aynı darbenin etkisi ve kendi iddiasına göre ‘Doktorların hatalı tedavisi’ sonucu ortaya çıkan sorunlar nedeniyle diğer gözünden de olmuş. Hayatının baharında iki gözünü yitiren Nur, ciddi fiziksel ve psikolojik sıkıntılar içinde hayata yeniden tutunmakta büyük zorluklar yaşamış. Kendi ifadesiyle o güne kadar, ‘Hiç dikkatini çekmeyen engellilerin’ görmeyen dünyasına alışmak, kolay olmasa da ailesinin ve çevresinin desteğiyle bu zorluğun üstesinden gelmeyi başaran Nur, Altı Nokta Körler Derneği’ndeki arkadaşlarından aldığı moral ve motivasyon ile yarım kalan eğitimini tamamlamaya karar vermiş. Nur, Ankara Saray Rehabilitasyon Okulu’na müracaat ederek görme engellilere yürümekten, yemek yemeye kadar sosyal hayata dair her türlü dersin verildiği merkezde altı ay kalmış.


SINAVI KAZANDI
Sefa Nur, Ankara’dan döndükten sonra pek çok arkadaşı gibi radyoda dinlediği bir haber üzerine Açık öğretim lisesine kayıt olmuş ve kitapları kasette okutup, üç yılda okulundan mezun olmuş. O yıllarda devlet memurluğu sınavlarının tek yapıldığı yer olan Ankara’ya giden Sefa Nur, Kültür Bakanlığı’nın açtığı personel sınavını kazanıp, devlet memuru olarak Adana İlk Halk Kütüphanesi’nde çalışmaya başlamış.
Nur, diğer insanlar gibi engellilerin istihdamının önemli olduğunu vurguladı. Çalışmaya başlamadan önce çeşitli rahatsızlıklar yaşadığını anlatan Nur, “İşe başladıktan sonra hastalık falan kalmadı. Eve tıkalı kalan engelliler kendilerini hiçbir işe yaramaz hissediyor. Bir işte çalışmaları, onları daha fazla mutlu ediyor. Oluşturulacak iş alanları hem 8.5 milyonu bulan engelli kitlesi potansiyelini ekonomiye kazandırır, hem de onların yaşama sevincini artırır” diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Kitap okuyarak ağaç yeşertiyorlar

SONRAKİ HABER

Yoksula balık kafası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...