14 Kasım 2009 00:00

İsrail halkı Hamas’la diyalogtan yana

İSRAİL’de halkın yarıdan fazlasının Hamas’la masaya oturulmasını istediği ortaya çıktı.

Paylaş

İSRAİL’de halkın yarıdan fazlasının Hamas’la masaya oturulmasını istediği ortaya çıktı. İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesi tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına göre halkın yüzde 57’si, geçtiğimiz günlerde Kadima Partisi milletvekillerinden Şaul Mofaz tarafından ortaya konan ve belli şartlarda Hamas’la masaya oturulmasını öngören plana destek veriyor.
SAĞA KAYIŞ SÜRÜYOR
Kamuoyu araştırmasının İsraillilerin daha fazla sağa kaydığı bir dönemde yapılması dikkat çekiyor. Gazetenin haberine göre 9 ay önce iktidara gelen Likud Partisi önderliğindeki sağ ve aşırı sağcı partiler oy oranlarını daha fazla artırırken, sol ve merkez partiler iyice eriyor.
120 sandalyeli İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) sağcı partiler 65, sol ve merkez partiler ise 55 milletvekiline sahip. Ancak bugün seçim olsa dengelerin 72’ye 48 şeklinde İsrail tarihinde görülmemiş bir şekilde sağcı partilerin daha da lehine değişeceği öne sürülüyor. En fazla oyu ise İsrail’in en köklü partilerinden İşçi Partisi’nin kaybettiği ve gittikçe eridiği belirtiliyor.
‘ABD İSRAİL’İ KÖRÜ KÖRÜNE KORUMASIN’
İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediğini ortaya koyan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Raporu’nu hazırlayan Güney Afrikalı Yargıç Richard Goldstone, ABD’nin artık İsrail’i körü körüne savunmaktan vazgeçmesi çağrısında bulundu. Haaretz gazetesine röportaj veren Goldstone, ABD’nin, raporun BM Güvenlik Konseyi’nden geçmesini engelleyeceğini de belirterek, “Ancak ABD, raporu eleştirirken gerekçelerini daha iyi hazırlamalı. Bir ülke başka bir ülkeyi körü körüne korumamalı” diye konuştu.
Rapordan dolayı kendisine “cüce” diyen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e bu sözlerin yakışmadığını da ifade eden Goldstone, eleştirilerin kendisinden çok rapora olması gerektiğinin altını çizdi. Yahudi asıllı olmasının raporu İsrail açısından daha içinden çıkılmaz hale getirdiği yönündeki iddialara da katılmadığını belirten Goldstone, uluslararası insan hakları ve hukukuna yönelik ciddi ihlaller konusundaki çalışmalarından dolayı bu raporu hazırlama görevinin kendisine verildiğini ifade etti.
İsrail ordusunun yaptığı ihlalleri soruşturduğu yönündeki açıklamalara da katılmadığını vurgulayan Goldstone, “Ordunun kendi kendini soruşturması yeterli değildir. Bu tür soruşturmalar özellikle kurbanları tatmin etmez” dedi.
İsrail’in kendini savunma hakkını inkar etmediklerini de söyleyen Goldstone, ancak bu yapılırken izlenen yol meşru mu değil mi ona baktıklarını ifade etti.
Son olarak İsrail’e önerilerde de bulunan Goldstone, “İsrail sadece bu kadar çok sayıda sivilin ölümü ve yaralanmasını değil, altyapının imha edilmesiyle Gazze’ye uygulanan toplu cezalandırmayı da artık çok ciddi bir şekilde oturup araştırmalıdır” dedi. (DIŞ HABERLER)

HAMAS LİDERi:İSRAİL SALDIRIYA HAZIRLANIYOR

Hamas lideri İsmail Haniye, İsrail’in Gazze Şeridi’nde yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu söyledi. İran’da yayın yapan Press TV’nin haberine göre Haniye, bu açıklamayı Gazze’yi ziyaret eden Kızılhaç görevlilerine yaptı. Haniye, Hamas’ın “daha fazla şiddet istemediğini” söyledi, ancak İsrail’in saldırması halinde aynı şekilde karşılık vereceklerini belirtti.
Haniye, “dünyanın İsrail’in daha fazla çocuğu öldürmesinin önüne geçeceğini umduğunu” da sözlerine ekledi.

İsraİl Genelkurmay başkanI:TEKRAR SALDIRABİLİRİZ

İsrail Genelkurmay Başkanı Rav Aluf Gabi Ashkenazi, Gazze Şeridi’ndeki militanların İsrail’e roket atmaya devam etmeleri halinde ordunun karşılık vermekten çekinmeyeceğini söyledi. Be’er Sheva Lisesi’nde dün öğrencilerle bir araya gelen Ashkenazi, “Bütün tehditlerle mücadeleye etmeye hazırız” diye konuştu.
Ashkenazi, İsrail’in savaş suçu işlediğini ortaya koyan Goldstone raporu hakkında ise “İsrail ordusu, ne pahasına olursa olsun kendini koruma sorumluluğuna sahiptir” diye konuştu. Konuşma yaptığı liseyi işaret eden Ashkenazi, “Be’er Sheva’ya yöneltilmiş Grad roketlerinin bulunduğu bir militan hücresi gördüğümüzde kendimizi korumalıyız ve (ocak ayındaki saldırıda) yaptığımız da buydu” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Obama, Asya turuna başladı

SONRAKİ HABER

Ders: BoykotKonu: Parasız, demokratik eğitim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...