14 Kasım 2009 00:00

Obama, Asya turuna başladı

ABD Başkanı Barack Obama, dokuz gün sürecek kapsamlı Asya turuna başladı. Obama temaslarına Japonya ile başladı.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, dokuz gün sürecek kapsamlı Asya turuna başladı. Obama temaslarına Japonya ile başladı.
İki ülke ilişkilerinin belirsizliğini koruduğu bir döneme denk gelen ziyarette yeni Japon hükümetiyle ilişkilerin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
Obama ve Japonya Başbakanı Hatoyama, nükleer silahsızlanma alanında yakın iş birliği yapılması taahhüdünde bulundu. Japonya ayrıca, nükleer güvenlik konusunda ocak ayında bir konferans düzenlemeyi kabul etti. İki liderin görüşmesinden sonra yapılan ortak açıklamada, İran ve Kuzey Kore’nin nükleer programlarıyla ilgili uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesinin hayati önem taşıdığı vurgulandı. İki lider, K.Kore’ye altılı görüşmelere dönmesi, İran’a da nükleer faaliyetleriyle ilgili uluslararası güveni sağlamak için çalışması çağrısında bulundu.
ABD’den daha bağımsız bir çizgi izleme sözüyle iktidara gelen Hatoyama, Japonya’nın Afganistan’daki uluslararası güce destek amacıyla Hint Okyanusu’ndaki yakıt ikmal misyonunu sona erdireceğini ve Washington’un Japonya’daki ABD askerlerinin taşınması konusunu gözden geçireceğini bildirmişti.
EN BÜYÜK SORUN ABD ÜSLERİ
İki ülke arasındaki ilişkilerde, şu anda en büyük sorunu, ABD’nin Okinava adasındaki Futenma hava üssünün taşınması oluşturuyor. ABD, Japonya’daki 47 bin ABD askerinin yerlerinin değiştirilmesiyle ilgili 2006 anlaşması uyarınca üssü gözlerden daha uzak bir yere taşımak istiyor. Okinava halkı ise adadaki ABD üslerinin bütünüyle kaldırılmasını talep ediyor. Japon barış eylemcileri önceki gün Tokyo’daki ABD Büyükelçiliği yakınında gösteriler yaparak Beyaz Saray’ın tutumunu protesto etti. Obama’nın Japonya’ya bu ilk ziyaretinde bir zamanlar ülkesinin atom bombası attığı Hiroşima ve Nagazaki’yi görmeye zaman ayırmaması da eleştirildi.
ASYA TURU SÜRÜYOR
ABD Başkanı Barack Obama Japonya’dan sonra Singapur, Çin ve Güney Kore’yi ziyaret edecek ve bir Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesine katılacak. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Pakistan’da üç ayrı saldırı

SONRAKİ HABER

İsrail halkı Hamas’la diyalogtan yana

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...