14 Kasım 2009 00:00

Para olmayınca önlem de alınmıyor

Ölenlerin sayısı arttıkça domuz gribine ilişkin tartışmalar da büyüyor. Uzmanlar gribe karşı önlem olarak sağlıklı beslenmenin ve hijyenin önemine dikkat çekiyor.

Paylaş

Ölenlerin sayısı arttıkça domuz gribine ilişkin tartışmalar da büyüyor. Uzmanlar gribe karşı önlem olarak sağlıklı beslenmenin ve hijyenin önemine dikkat çekiyor. Pendik’in Esenyalı Mahallesi’nde oturan emekçiler ise uzmanların önerilerinin maddi karşılığına işaret ederek, bunu karşılayamamaktan yakınıyor. İşsizlikle birlikte artan yoksulluğa dikkat çeken emekçi aileleri özellikle çocukları için endişeleniyorlar. Emekçi aileleri, hiç değilse sağlık hizmetlerinin parasız verilmesini istiyorlar.
Eşi tersane işçisi olan Emine Kılıç, patronların krizi gerekçe göstererek eşinin ücretini ödemediğini ya da eksik verdiğini söyledi. Kiralarını ödeyemediklerini faturaların da biriktiğini anlatan Kılıç, ilaç ve muayene ücretini ödeyemedikleri için hastaneye de gidemediklerini dile getirdi. Domuz gribi nedeniyle tedirgin olduklarını ifade eden Kılıç “Pazardan en ucuz ya da çürümeye yüz tutmuş meyveleri almak zorunda kalıyorum. Maddi durumum ne kadar yetiyorsa çocuklarımı da ancak bu kadar koruyabiliyorum” diye konuştu.
YAŞAMA HAKKI YOK EDİLİYOR
İki çocuk annesi Nurten Yıldırım ise eşinin ücretsiz izinde olduğunu söyledi. Maddi olarak geçinemez hale geldiklerine dikkat çeken Yıldırım, her geçen gün yaşam haklarının yok edildiğini dile getirdi. Patronların ise giderek daha da zenginleştiğini ifade eden Yıldırım, sağlık hakkından yararlanamadıklarını kaydetti.
Mahallede işçilerin ve işsizlerin uğrak yeri olan çayevinin sahibi olan Nur Ali Beydirli de krizin kendisini olumsuz etkilediğini söyledi. Dükkanını döndüremez, evini de geçindiremez hale geldiğini ifade eden Beydirli’nin evine ödeyemediği faturalardan dolayı haciz gelmiş. Çocuklarının geleceğinden kaygı duyduğunu söyleyen Beydirli, “Çocuklarımı okutamıyorum. Yarın hastalansalar doktora gidecek ne sağlık güvencemiz var ne de özel hastanelere ödeyecek paramız” diye konuştu. Beydirli, böyle gitmesi halinde ülkeyi daha karanlık günlerin beklediğini vurguladı.
Mahalle Esnaflarından Şengül Umutlar da kriz döneminde birilerinin daha fazla kazanç sağladığını, birilerinin ise deha da fakirleştiğini söyledi “Eğer ülkede kriz varsa halkın eğitimi ve sağlık masrafları devlet tarafından karşılanmalı. Çünkü bu devletin en temel görevi” diyen Umutlar, AKP Hükümeti’ni sağlıkta özelleştirme ve sağlık ocaklarını kapatma uygulamalarından vazgeçmeye çağırdı. (İstanbul/EVRENSEL)

AİLELERİ İŞSİZ BIRAKAN HÜKÜMET DEGİL Mİ?

Esenyalı Mahallesi’nin en işlek caddesinde bulunan Merkez Eczane’deyiz. Eczanenin sahibi Ayşegül Bektaş Cennet, AKP’nin uyguladığı sağlık politikasının hem çalışanlar hem de halk için olumsuzluk getirdiğini söyledi. Uygulanan politikaların sağlık çalışanları ile halkı karşı karşıya getirdiğine dikkat çeken Cennet, hükümetin muayene parasını eczacılara tahsil ettirerek kendini temize çıkartmaya çalıştığını dile getirdi. Her gün daha da fakirleşen halkın gerçek anlamda sağlık hakkından yararlanamadığını belirten Cennet sözlerini şöyle sürdürdü: 3-4 aydır işsiz ailelere AKP, sağlığı parasız yaptım diyor. Peki bu işsizliği de hükümet yaratmadı mı? Cennet, sağlıkta uygulanan politikalarla çalışanların haklarının da gasbedildiğine dikkat çekti. Domuz gribine ilişkin elinden geldiği kadar halkı uyarmaya çalıştıklarını ancak alım gücünün düşmesi nedeniyle bu kadar çok hastalık yaşandığını dile getiren Cennet, “Bu nedenle iyi beslenemiyorlar ve hastanelere gidemiyorlar. Hükümet sağlık hizmetlerini herkese eşit ve parasız ulaştırmalıdır” dedi.
Halkın cebinde ekmek parası bile kalmadığını söyleyen sağlık çalışanlarından Bülent Cennet de “Başbakan televizyonlara çıkıp özel hastaneleri halka açtık diyor sağlık ücretsiz muayene ücretsiz diyor ama halk hastanelere veya eczanelere gittiklerinde onlardan bu ücretler kesiliyor” dedi. Halkın ilaç alamaz hale geldiğine dikkat çeken Bülent Cennet, belirli kesimlerin daha çok para kazanmasını sağlayan bu uygulamalar nedeniyle halkın sağlık hakkından yararlanmasının imkansız hale geldiğini dile getirdi.
Suna Ozan - Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

Mantar üreticileri Ankara’ya gidiyor

SONRAKİ HABER

Pakistan’da üç ayrı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...