14 Kasım 2009 00:00

Çemen’e grev kararı asıldı

DİSK/Tekstil Sendikası’nda örgütlenen Çemen Tekstil işçileri, patronun sendikayı tanımayarak toplusözleşme masasına oturmaması üzerine grev kararı aldı.

Paylaş

DİSK/Tekstil Sendikası’nda örgütlenen Çemen Tekstil işçileri, patronun sendikayı tanımayarak toplusözleşme masasına oturmaması üzerine grev kararı aldı. Sendika yöneticileri ve işçiler, önceki gün Başpınar 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan fabrikaya grev kararını astılar. KESK Genel Başkanı Sami Evren, Eğitim Sen, Emekli-Sen ve EMEP il yöneticileri de işçilere destek verdi.
PATRON, İŞÇİLERİ BÖLMEK İSTİYOR
Fabrika önünde işçilere seslenen DİSK/Tekstil Gaziantep Şube Başkanı Muzaffer Subaşı, “Grev kararını 60 iş günü içerisinde istediğimiz tarihte başlatma hakkımız var. Ancak biz grev yapmak, kavga etmek istemiyoruz. Biz işçilerin haklarını alarak üretime devam etmesini istiyoruz. Fakat işveren, ‘İşçilerin anayasal haklarını tanımam, hak hukuk bilmem’ diyor. Eğer işveren sendikayı, işçilerin haklarını tanımamakta ısrar ederse, kavga etmeye de grevin en alasını yapmaya da hazır olduğumuz bilinmelidir” diye konuştu.
Sendikal örgütlenmeden sonra işe yeni alınan işçileri eski işçilerle karşı karşıya getirmek isteyen Çemen Tekstil patronu Kamil Çetinkaya, yeni işçilerin sendikaya üye olmasını önlemek için 100 TL fazla para ödüyor. Oysa işveren, Ocak 2009’da işçilerin ücretlerinden krizi bahane ederek 100 TL kesmeye başlamış ve bunun üzerine işçiler, DİSK/Tekstil’de örgütlenmişlerdi. İşçilere, “Grev yapsanız bile fabrika çalışmaya devam eder. Siz dışarıda tir tir titrerken ben bahçeye masa kurup karşınızda rakı içeceğim” diyen patrona seslenen Subaşı, şunları söyledi: “İşçileri bölemezsin. İşçinin eskisi yenisi olmaz. İşçiler kardeştir, haklarını çiğneyenlere ve sömürenlere karşı Çemen işçileri birliğini koruyacaktır. Biz grev yapınca sen içeride kimseyi çalıştıramazsın, öyle yağma yok!”
Servisleri fabrikanın içine alarak işçilerin açıklamaya katılmasını önlemek isteyen fabrika yöneticilerine işçiler tepki gösterince, kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Yeni işçileri servislere yönlendirmek için bağırarak ortamı provoke eden işyeri yetkilileri, sendikalı işçilerin açıklamaya katılmasına engel olamadı. Subaşı’nın konuşmasından sonra KESK Genel Başkanı Sami Evren de, bir konuşma yaparak Çemen işçilerini yalnız bırakmayacaklarını söyledi. Eğer işçilerin kılına zarar gelirse Türkiye’nin her yerinde emekçilerin yanlarında olacağını söyleyen Evren, “Gerekirse Antep’teki örgütlerimiz ve üyelerimiz sizinle birlikte barikat olurlar” diye konuştu.
PATRON YASA TANIMIYOR
Sendikanın aylar önce bu işyerinde aldığı yetkiyle, patronun önce iş mahkemesine, daha sonra Yargıtay’a yaptığı itirazların hepsi sendika lehine sonuçlanmıştı. Buna rağmen sendikayı tanımamakta ısrar eden patron, sendikanın sözleşme için görüşme çağrılarına yanıt vermediği gibi, Çalışma Bakanlığı’nın atadığı resmi arabulucunun çağrısına da yanıt vermedi. Bunun üzerine sendika grev kararı aldı. (Gaziantep/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Grev için işyeri toplantıları sürüyor

SONRAKİ HABER

Gasbedilen haklar geri alınana kadar…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...