14 Kasım 2009 00:00

TTB domuz gribine karşı kurul oluşturdu

Türk Tabipleri Birliği (TTB), domuz gribi ile ilgili 15 günde bir gözlem ve değerlendirmede bulunacak olan, akademik, klinik alanda önde gelen uzmanlar, sağlık iletişimcileri...

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB), domuz gribi ile ilgili 15 günde bir gözlem ve değerlendirmede bulunacak olan, akademik, klinik alanda önde gelen uzmanlar, sağlık iletişimcileri ve tıp eğitimcilerinin bulunduğu bilim insanlarından oluşan Pandemik (Pandemik İnfluenza A H1N1v (domuz gribi)) Bilimsel Danışma ve İzleme Kurulu oluşturdu. TTB, kurul ile bu güven bunalımında topluma güven vermek, korkularını giderecek bilimsel açıklamalarda bulunmak, aşı konusundaki kafa karışıklığını ortadan kaldırmak ve Pandemik İnfluenza konusunda tüm toplumun güven duyacağı sürekli bir bilgi hattı oluşturmayı amaçlıyor.
15 GÜNDE BİR TOPLANACAK
TTB, Pandemik Bilimsel Danışma ve İzleme Kurulu’na ilişkin, İstanbul Tabip Odası’nda bir basın toplantısı düzenledi. Açıklama yapan TTB Başkanı Gençay Gürsoy, kurulun her 15 günde bir izlem ve değerlendirmelerde bulunacağını ve pandemi sonlanana kadar sürekli toplanacağını söyledi. Aşıların bulaşıcı hastalıklarla savaşta etkinliğinin bilimsel olarak tartışma götürmeyecek biçimde kanıtladığını vurgulayan Gürsoy, aşı konusunda güvensizlik yaratan beyanlardan kaçınılmasına, hastalığın panik havasına girilmeden önlemlerinin bir an önce alınması gerektiğine dikkat çekti.
KEYFİ YORUMLARDAN KAÇINILMALI
Pandemik Bilimsel Danışma ve İzleme Kurulu’nun ön raporunu, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ender Ergünül açıkladı. Ergönül, bu salgına hazırlık için Türkiye’de hazırlanmış olan Ulusal Eylem Planı’nda belirlenen önlemler ve eylemlerin kamuoyu ile paylaşılması ve uygulamaya geçilmesi gerektiğini söyledi. “Aşılama konusu kadar önemli olan durumun da durumu ağırlaşan hastalara yataklı tedavi kurumlarının gerekli bakımın yapılması” diyen Ergönül, diğer koruyucu hekimlik uygulamalarının, özellikle de diğer aşılama çalışmalarının zayıflamasına yol açmaması gerektiğine dikkat çekti. Ergönül, bu aşıların Dünya Sağlık Örgütü tarafından lisanslandırıldığını ve gerekli güvenlik testlerinden geçirilerek uygulandığını ifade etti. Ergönül, bilimsel dayanaktan yoksun, önemlerin uygulanmasına engel oluşturabilecek, temelsiz, karmaşa yaratabilecek keyfi yorum ve açıklamalardan kaçınılmasını istedi
İLK OLARAK YOKSULU ETKİLİYOR
Hastalığın en ağır sonuçlarının, yoksul kesimlerde, kalabalık koşullarda yaşayanlar ve kronik hastalığı olanlar ile gebelerde görüldüğüne dikkat çeken Ergönül, bu nedenle koruma önlemleri ve bakım hizmetlerinin başta yoksullar olmak üzere tüm dezavantajlılara öncelikli olarak ulaştırılması için gerekli önlemlerin alınmasının önemli olduğunu vurguladı. Ergönül, hastanelere yığılmaların önüne geçmek için basamaklı sevk zinciri uygulanması ve Sağlık Bakanlığı’nın birinci basamak sağlık çalışanlarına bakım ve yönetimi, bilgi ve lojistiği sağlaması gerektiğini dile getirdi. Ergönül, kişisel korunmada ise el yıkama sıklığının artırılmasını, kişiler arası yakın temasın mümkün olduğunca azaltılmasını, hastaların maske kullanmasını, kalabalık ortamların sık havalandırılmasını, aşırı yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınılmasını ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesini istedi.

AŞI ÖNEMLİ
Aşıların yan etkilerinin, sağlanan yararın yanında ihmal edilebilecek denli az olduğuna dikkat çeken Ergönül, “Aşılar toplumsal erişime olanak sağlayan ucuz ürünlerdir. Çiçek hastalığı aşı ile tümüyle ortadan kaldırılmıştır. Çocuk felci ve kızamık hastalıklarından da tam başarıya her yıl bir adım daha yaklaşılmaktadır. Henüz bu yılın nisan ayında tanımlanan ve kısa sürede tüm dünyayı saran bir virüse karşı bu hızla aşı geliştirebilmiş olması bir şanstır ve gelecek için umut verici bilimsel bir başarı olarak değerlendirilmelidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Parası olana özel sınıf

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...