14 Kasım 2009 00:00

Çiçek de kökleri de dışarıda

ALBAY Dursn Çiçek bir kez daha serbest bırakıldı. Çiçek’in serbest bırakılması, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı”na ilişkin soruşturmanın derinleşmesi beklenen günlere denk geldi.

Paylaş

ALBAY Dursn Çiçek bir kez daha serbest bırakıldı. Çiçek’in serbest bırakılması, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı”na ilişkin soruşturmanın derinleşmesi beklenen günlere denk geldi.
İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nda imzası bulunduğu iddia edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, dün akşam saatlerinde Hasdal Askeri Cezaevi’nden serbest bırakıldı. Belgede ıslak imzası bulunduğu iddia edilen Çiçek, avukatının tutukluluk haline yaptığı itiraz sonucu İstanbul Nöbetçi 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı.
43 SAAT SONRA SERBEST
Belge ortaya çıktıktan sonra tutuklanan ve 19 saat sonra serbest bırakılan Çiçek, bu sefer cezaevinde 43 saat geçirdi. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde çarşamba günü tutuklanarak Hasdal Askeri Cezaevi’ne gönderilen Çiçek, ‘‘örgüt üyeliği” gerekçesiyle tutuklanmıştı. Avukatı Mustafa Çevik’in yaptığı itiraz sonucu tahliye edilen Çiçek ile birlikte Deniz Kurmay Yarbay Mehmet Emre Sezenler de serbest bırakıldı.
BELGE VE TARTIŞMALAR
İrtica eylem planı, aylar sonra bir subayın savcılara gönderdiği ‘orijinal belge’ ve beraberindeki ihbar mektubuyla tekrar gündeme gelmişti. Belgeyi gönderen subay, “Tartışmaların başladığı dönemde Albay Dursun Çiçek’in odasındaki belgelerin imha edildiğini, kendisinin sadece bu belgeyi kurtarabildiğini” yazmıştı.
İrtica ile Mücadele Eylem Planı, Taraf gazetesinde 12 Haziran’da gündeme gelmişti. Belgede, AKP ve Fethullah Gülen cemaatini yıpratmak için yapılması gerekenler sıralanıyordu.
İFADE MUAMMASI
Genelkurmay Başkanlığı, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesinde imzası olduğu belirtilen Albay Dursun Çiçek’e tebligat gelmediğini açıklamıştı. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, Albay Dursun Çiçek’i ifadeye çağırdıklarını, ama kendisinin gelmediğini açıklamıştı. Bu konu uzun süre tartışılmıştı. Bunun üzerine avukatı, Albay Çiçek’in ifade vermeye geleceğini söylemişti.
BAŞBUĞ “KAĞIT PARÇASI” DEMİŞTİ
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ belgeyi, “kağıt parçası” olarak nitelendirmişti. Çiçek, daha önce adli savcılığa verdiği ifadenin ardından mahkemece tutuklanmış ancak 1 Temmuz’da 19 saat tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti.
Ekim sonunda Ergenekon savcılarına gönderilen elektronik posta mesajında ismini açıklamayan bir subayın, belgeyi aslıyla birlikte savcılığa gönderdiğini ifade ederek, belgenin Genelkurmay içerisinde hazırlandığını savunuyordu.
TSK ERDOĞAN KORUMASINDA
“İrtica ile Mücadele Eylem Planı”nın ‘kabul edilemez’ olduğunu söyleyen, hatta Genelkurmay Başkanı’nın ‘görevden alınacak mı?’ soruları gündeme getirilen başbakan, hedefini dar tuttu.
Daha önce ‘nereye kadar giderse gitsin’ diyen Erdoğan son açıklamasında soruşturmasıyla ilgili “TSK olabilir, diğer kurumlar olabilir. Ne kadar yanlış tipler varsa, yanlış insanlar varsa bunları devlet olarak ayıklamamız lazım” dedi. Böylece Erdoğan planın Genelkurmay’ın değil birkaç ‘yanlış kişinin’ işi olduğunu ifade etmiş oldu. Bu da soruşturmanın ‘birkaç yanlış kişiyle’ sınırlı kalacağı iddialarını güçlendirdi. ‘Erdoğan ayrıca, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” belgesiyle ilgili soruşturmanın devam ettiğini ve TSK ile irtibat halinde olduklarını söylemişti. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TARiHi OTURUM CiZGiYi GECEMEDi

SONRAKİ HABER

KUŞATILAN ÇEVREMİZ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...