14 Kasım 2009 00:00

HAYAT YAZILARI

İnsan, iletişim kurmayı bilmesi gereken bir varlıktır. Karşısındakini dinlemek, öğrenmenin ve iletişim kurabilmenin ilk adımıdır.

Paylaş

İnsan, iletişim kurmayı bilmesi gereken bir varlıktır. Karşısındakini dinlemek, öğrenmenin ve iletişim kurabilmenin ilk adımıdır.
10 Kasım’da TBMM’de iktidar ve iki muhalefet partisi temsilcilerine baktığınızda çok da birbirimizi dinlemeye niyetimiz olmadığını sanıyorsunuz. Açık verilen mesajları dinleme ve anlamada gösterdiğimiz bu isteksizlik gizli mesajlarda tam tersine dönüyor.
Kamuoyu önünde ilan edilen tavırları duymazlıktan gelip, özel ve gizli konuşmaları duyabilmek için can atmak insanlığımızdan çıkışımızın işaretidir.
İş artık tarafların bir biri ile siyasal mücadelesinin boyutlarını aşmış ve insani sınırları zorlamaya başlamıştır. Kavga ve tasfiyenin bu kadar kıran kırana seyretmesi iki tarafa da zarar verecektir. Bu durum herkes için makul bir noktada uzlaşma ihtiyacını çok daha fazla hissettirecektir.
Değişimi destekleyen taraflar için bile riskli olmaya başlayan bu durum mümkün olabilecek bir noktada durmayı zorunlu kılar. Aksi taktirde durmayı bilmemenin bedeli, herkes için göze alınamayacak boyutlara ulaşacaktır.
Siyasi ve bürokratik aktörlerin bir birlerini anlama konusunda sergilediği tutum kavganın belden aşağı seyretme potansiyelini yükseltiyor. Bu kuralsızlık tahammül sınırlarını zorlamaya başladığında, en zayıf ve çaresiz gibi gözüken taraf bile elindeki tüm kozları masaya sürerek güç gösterisi yapacaktır.
Değişim arayışının daha sağlıklı yönetilmesi ve daha kuşatıcı bir tarzla planlanması imkanı varken bu yönde ciddi bir çaba içerisinde olmamak ülkeye de kendimize de büyük bir haksızlıktır. Tarafların kendi içinde safları sık tutmak amacıyla karşı tarafa yönelik geliştirdiği dil, keskin sirke misali küpüne zarar vermeye başlamaktadır. Bu tansiyonun seçime kadar ortaya çıkaracağı tahribat telafisi imkansız bir tabloyu ortaya çıkarabilir.
Bunun farkında olduğumuzda çoktan iş işten geçmiş olabilir. Bu gerilim içinde ya taraflardan birisinin güçlü bir manevra yapması gerekir ya da üçüncü bir tarafın gelişmelere müdahil olması beklenir. Henüz ikisi için de somut bir işaret gözükmemektedir.
Ortalık viraneye döndüğünde yeniden sükuneti sağlamak için ortak iç ya da dış düşman arama oyunu bu sefer sanılanın tersi sonuçlar doğurabilir.
Ayhan Bilgen
ÖNCEKİ HABER

Hükümet netleşmeli

SONRAKİ HABER

CHP bu kez eylem örgütledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa