14 Kasım 2009 00:00

Öymen’e büyük öfke

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın yankıları sürüyor.

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmanın yankıları sürüyor. Birçok kentte yapılan protesto gösterilerinde CHP il binalarına siyah çelenk bırakıldı. Dersim’de CHP il başkanlığına yürüyen yüzlerce kişi, “CHP Dersim’den defol’ sloganları attı. İstanbul’da CHP İl Başkanlığı’na siyah çelenk bırakmaya giden kitle, kendilerini kırmızı karanfillerle karşılayan İl Başkanı Gürsel Tekin’e tepki göstererek, ‘Onurun varsa istifa et’ diye slogan attı.
DERSİM’DE ÖYMEN VE CHP’YE ÖFKE
Dersim’de yapılan protesto gösterisinde, CHP İl Başkanlığı binasına yürüyen yüzlerce kişi, buraya siyah çelenk bıraktı. Yeraltı Çarşısı üstünde bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri,Tunceli belediye başkanı ve çok sayıda vatandaş, CHP İl Başkanlığı binasının bulunduğu Sanat Sokağı’na yürüdü. Onur Öymen’i protesto eden dövizler taşıyan kitle, tartışılan konuşmayı yaparken Öymen’i alkışlayan ve kendisi de Dersimli olan Kemal Kılıçdaroğlu’nu da protesto etti. “Kılıçdaroğlu katilleri alkışlıyor” dövizleri açan grup, sık sık “Katil CHP iş birlikçi MHP”, “Katil CHP Dersim’den defol”, “Dersim’de katil istemiyoruz” sloganları attı. Yürüyüşte, Öymen’i Hitler’e benzeten fotoğraflar da taşındı.
ÖYMEN’İN SÖZLERİ CHP’NİN YAKLAŞIMI
CHP il binası önünde toplanan kitleye seslenen Emek Partisi Dersim İl Başkanı Hüseyin Tunç Öymen’in yaptığı açıklamanın Dersimlileri derinden üzdüğünü ifade ederek, “Onur Öymen’in parlamentodaki konuşması az çok vicdan sahibi herkesi yaralamıştır” dedi. “Hepimizin kanını donduran ve yüz binlerce insanın kadını ile çocuğu ile vahşice katledildiği bir olayın CHP genel başkan yardımcısı tarafından övülmesi çok manidardır” diyen Tunç, katliamın yapıldığı tarihte ülkenin CHP iktidarıyla yönetildiğini hatırlattı. Öymen’in sözlerinin CHP’nin yaklaşımının ifadesi olduğunu dile getirerek, Dersim katliamının izlerinin hâlâ varlığını koruduğunu belirten Tunç, birçok insanın sürgüne gönderildiği, on binlercesinin öldürüldüğü bu katliama sahip çıkan Onur Öymen ve CHP’yi, derhal Dersim halkından özür dilemeye çağırdı.
Öymen’in yıllardır Dersim halkını derinden yaralayan katliamı bir kez daha hatırlattığını dile getiren Demokratik Toplum Partisi (DTP) İl Başkanı Veli Haydar Güleç ise “Onur Öymen bize bir şey söyledi. ‘Bu devlet sizi katletmiştir, öldürmüştür ama bu devletin hakkıdır’ demiştir. ‘Gerekirse yine yaparız’ demiştir” şeklinde konuştu. Güleç, bu açıklamalardan ve bugüne kadar izlenen politikalardan dolayı CHP’den hesap sorulması gerektiğini söyledi.
İSTANBUL’DA İL BİNASINA YÜRÜNDÜ
Öymen ve CHP’ye bir tepki de İstanbul’dan geldi. Taksim Tünel’de bir araya gelen Tunceli Dernekler Federasyonu (TUDEF), Alevi Bektaşi Federasyonu üyeleri, CHP İstanbul İl Başkanlığı önüne kadar “Munzur inancımızdır, inancımıza dokundurtmayacağız”, “71. yılında Dersim 37-38 katliamını unutmadık unutmayacağız” ve “Seyit Rıza ile arkadaşlarının mezar yerleri açılsın” pankartları; “Faşist CHP Dersim’e hesap verecek” ve “Cumhuriyetçi Hareket Partisi” dövizleriyle yürüdü. Kitleyi cadde girişinde karşılamak isteyen CHP İl Başkanı Gürsel Tekin ve beraberindekiler yuhalandı. CHP’lilerin attığı karanfilleri geri atan kalabalığın tepkisi üzerine Tekin ve beraberindekiler tekrar binaya girdi.
İSTİFA ÇAĞRISI TEKRARLANDI
Ardından yapılan basın açıklamasında konuşan TUDEF Genel Başkanı Özkan Tacar, Dersim’de yaşanan olayların Öymen tarafından meşru gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. “Dersim ‘37-38, devletin asimilasyon ve yok etme politikasının icra harekatıdır” diyen Tacar, tüm Dersimli ve Alevileri, CHP’den istifa etmeye çağırdı. ABF Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu da, CHP’den bir an önce özür beklediklerini söyledi. Açıklamaların ardından dernek başkanları, CHP il binası önüne siyah çelenk bıraktı. Öymen ve CHP’yi protesto etmek için Özgür Demokratik Alevi Hareketi ve Munzur Aydın ve Sanatçılar Platformu üyeleri Taksim Mis Sokak’tan CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı’na kadar yürüdü. Burada yapılan konuşmada, CHP’nin yaklaşımı kınandı. Açıklamanın ardından CHP ilçe binası önüne siyah çelenk bırakıldı.
(HABER MERKEZİ)

CHP KATLİAMA SAHİP ÇIKIYOR

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek Öymen’in sözlerinin maksadını aşan ifadeler olduğunu ve Halk TV’de yayınlanan bir programda Öymen’in özür dilediğini söyledi. Özyürek de açıklamasında Dersim katliamını ‘terörle mücadele’ olarak izah etti. “Kendisiyle görüştüm. Belirtmek istediği terörle müzakere edilmez. Atatürk de teröre karşı bir müzakere yolu açmamıştır” sözleriyle Öymen’i savunan Özyürek’in de Dersim katliamını ‘teröre karşı mücadele’ olarak nitelemesi dikkat çekti. Öymen’in “Tuncelilileri, Dersimlileri, Alevileri, Kürtleri rencide etmek, onları üzmek gibi bir niyetinin olmadığını ve Halk TV’de yaptığı açıklamada ‘Eğer incittiysem Alevilerden, Kürtlerden özür dilerim’ dediğini söyleyen Özyürek, “Bizim Alevileri, Kürtleri incitecek bir şey yapmamız söz konusu değil. Bizim milletvekillerimiz de var. Yani onları dışlayan, onları inciten bir şey ama maksadını aşan ifadeler olmuştur” dedi. Kürt sorununa yaklaşım konusunda MHP’ye benzetilmelerine de değinen Özyürek, MHP gibi düşünmediklerini belirterek, “Kürt sorunu diye bir sorun var, bu sorun çözülmelidir. Ama bu sorun, terör örgütünün taleplerini dikkate alarak çözülmez. Bu sorun, Kürt yurttaşlarımızın taleplerini dikkate alarak çözülür” şeklinde ilginç bir açıklama yaptı.

CHP GENEL MERKEZİ’NE SİYAH ÇELENK

Ankara’da ‘Dersim onurdur, onuruna sahip çık’ sloganları ve zılgıtlarla CHP Genel Merkezi önüne gelen Dersimliler, siyah çelenk bırakarak Onur Öymen’i protesto ettiler.
CHP Genel Merkezi önünde bir açıklama yapan Ankara Tuncelililer Derneği Başkanı Bülent Akdağ, “Ayırımcılığı örgütlemeye çalışan Öymen’i Kürtlerden, Alevilerden ve tüm Türkiye’den özür dilemeye çağırıyoruz” dedi. CHP’nin Kürt sorununun çözümünde savaşı, şiddeti ve ölümü seçtiğini vurgulayan Akdağ, 1938’de Dersim’de yaşananların katliam olduğunu belirtti. “Barış ve kardeşlikten yana olmadığını gösteren CHP, statükonun devamından yana, ırkçı, şoven ve milliyetçi bir politika izliyor” diyen Akdağ, “CHP’de görev alan tüm Dersimlileri istifaya, halkların kardeşliğini isteyen tüm yurttaşları da sandıkta cevap vermeye” çağırdı.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Toplu sözleşmede Norşîn açılımı

SONRAKİ HABER

Hükümet netleşmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...