15 Kasım 2009 00:00

Görüşmeler tatmin etmedi

Meslis önceki gün tarihi günlerinden birini yaşadı. ‘Açılım’ görüşmeleri tüm yurtta ilgiyle izlendi. Sorunun çözümü için Meclis’e gelmesini önemseyen kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve akademisyenler beklediklerini bulamadı.

Paylaş

Meslis önceki gün tarihi günlerinden birini yaşadı. ‘Açılım’ görüşmeleri tüm yurtta ilgiyle izlendi. Sorunun çözümü için Meclis’e gelmesini önemseyen kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve akademisyenler beklediklerini bulamadı. Meclis’te saatlerce tartışma yapılmasına rağmen ‘Kürt sorunun konuşulmadığı’ kanısı oluşurken, hükümetin sorunu çözmek için yeterli plan ve adımları atmaması ise eleştirildi.
KİMLİK SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Hayri Kırbaşoğlu Mecliste yaşananlar için ‘Sağırlar diyaloğu körler dövüşü’ benzetmesi yaptı. Tarafların kışkırtıcı üslup kullanarak sorunun asıl nedenlerini tartışılmaz hale getirdiğine dikkat çeken Kırbaşoğlu “Hiçbir iktidar yada muhalefet partisi memleket menfaatini kendi menfaatlerinin önünde tutmamıştır” dedi. Kimlik problemin çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Kırbaşoğlu “Bunların arkasında sosyal sebepler yatıyor” şeklinde konuştu.
ARENA BENZETMESİ
Kürt sorununun Meclis’te tartışılmasını olumlu ve anlamlı bulan Gazeteci Ragıp Duran “Ne var ki AKP’nin hazırlıksız ve beceriksiz bir şekilde gündeme getirdiği Kürt meselesi vesilesiyle, CHP ve MHP’nin ırkçı-devletçi özellikleri bir kez daha gözler önüne serildi” dedi. AKP kurmaylarının ciddi, ayrıntılı, uzun vadeli bir planları olmadığını ifade eden Duran “TBMM oturumu muhalefetle uğraşma arenası haline getirildi” dedi.
YENİ BİR ŞEY YOK
Kürt sorununun artık çözülmesi gerektiğini ifade eden Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Altıntaş “Ama hükümetin sunduğu projede yeni bir şey yoktu, hepsi esasında gerçekleşmiş olan konulardır” dedi. Altıntaş “Biz ayrıştıran hatayı 30 yıldır bölgeye karşı farklı hukuk uygulayarak yaptık Kürtler hangi alanda eşitti ki? Yeni şey yok, ekonomik ve sosyal alanda bir paket yok.” değerlendirmesinde bulundu.


DÖNÜŞ YOK
TTB BAŞKANI PROF. DR. GENÇAY GÜRSOY: Beklenen muhalefet tavrı daha da abartılarak sürdürüldü. Özellikle CHP sözcüsü olarak konuşan Onur Öymen’in Dersim örneği tam bir kışkırtıcılık anlamı taşıyordu. Hükümetin daha kararlı ve daha somut bir program açıklayacağı beklentileri tam olarak gerçekleşmedi. Bu konuların mecliste konuşulur olması, önemli bir kazanımdır. Bu kapı artık açılmıştır. Geri dönüşü yoktur.
ÖNEMLİ
KESK GENEL BAŞKANI SAMİ EVREN: TBMM’de yapılan oturum, herkesin görüşünü anlatması bakımından iyi oldu. Kimin ne dediği belli oldu. İktidar partisi ve ana muhalefetin somut projelerinin olmadığı bu tartışmalarla anlaşıldı. Dolayısıyla biz sataşma ve dalaşma biçimindeki bir polemik sürecini izledik. Sadece DTP somut önerilerde bulundu. Yıllar sonra Kürt meselesinin içi boş olsa bile parlamentoda tartışılması önemlidir.
CESARET
DİSK GENEL SEKRETERİ TAYFUN GÖRGÜN: Bu görüşme bir ilk fakat tarihi bir fırsatın heba edildiğini gördük. Parlamentonun şu an ki yapısıyla bu sorunu çözmekten uzak olduğunu gördük aslında. Dolayısıyla öncelikle Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde seçim yasası ve siyasi partiler yasası değiştirilmeli. İktidar sorun çözen ve hükümet elinde olan bir yapı bundan dolayı daha cesur olmalı. Bu başarılmazsa sorun çözüm olmaz.


SORUN KONUŞULMADI
EMEK PARTİSİ GENEL BAŞKANI LEVENT TÜZEL: Meclis görüşmesinden çok şey bekleniyordu, ama Kürt sorunu konuşulmadı. Devletin bilinen terör ve güvenlik yaklaşımlarıyla, seçmen kitlesine dönük, muhalefeti etkisizleştirme politikaları yansıdı meclis kürsüsünden. AKP, bu sorunun çözümüne dair güven oluşturmuyor. Hâlâ ne yapacağı konusuna ilişkin bir şey yok.
Hem iktidar, hem muhalefet, halkın edinilmiş duygularını daha da derinleştiren, seçim politikası izleyen konuşmalarda bulundular. Özellikle Dersim örneğinde olduğu gibi, Kürtlerin yok sayılması, Kürt sorununun nedenlerine dönük aydınlatma ve Kürtlerin taleplerini savunma yönünde çalışmalarımız devam edecek.

KİLİT NOKTA ANAYASA
ÖDP GENEL BAŞKANI ALPER TAŞ: Kürt sorunun Meclis’te özel bir gündemle tartışılıyor olması oldukça önemli. Çünkü yıllardır kapalı kapılar ardında MGK’da tartışılıyordu. İlk kez kamuoyu önünde tüm partilerin sözünü söylediği bir oturumda gerçekleşti. Tüm toplum izledi, bu tartışmanın sonucu itibariyle tüm toplumda konuşuldu. Ancak çok verimli sonuçlar çıkmadı. Bu tartışmayı Türkiye’nin değişik yerlerine yaymamız gerekiyor. Sürecin kilit noktası Anayasa değişikliğidir.

ÇÖZÜM İRADESİ YOK
TKP GENEL BAŞKANI ERKAN BAŞ: Dün Mecliste gerçekleşen görüşmeler adım atmaya dönük irade olmadığını bir kez daha tescilledi. CHP, MHP ve AKP meseleyi sadece kendi dar siyasal emelleri için değerlendiriyorlar. Halkın çıkarlarını ve sorunlarını çözmek istemiyorlar. Mesele kuru gürültüye getiriliyor. Soruna Türk ve Kürt emekçileri müdahil olmalı, tartışmalı ve taraf olmalı. Ancak sorun bu yöntemle çözülür. Meclis’te sorunun yıllar sonra konuşulması önemli ama tablo böyle.

İŞİN ÖZÜNE GELİNMEDİ
SHP GENEL BAŞKANI HÜSEYİN ERGÜN: Tabi hükümetin meclise böyle bir meseleyi getirmesi başlı başına önemli bir gelişmedir. Bu meselenin üzerine gidileceğini gösteriyor. Muhalefetin çözüme odaklanması ve daha ileri çözüm sunması yerini çözümsüzlüğe hizmet eden bir tavrı alıyor. Hükümetin çözüm perspektifi yeterli bir perspektif değil. Hükümet işin özüne gelemedi.

SOMUT ADIM YOK
HALKEVLERİ GENEL BAŞKANI İLKNUR BİROL: TBMM de Kürt açılımı başlığıyla yapılan bir görüşmede toplumun beklentisi çok daha yüksekti. Türkiye halkları sorunu kavrayıp, olanakları ve çözüm yöntemini duymak isterdi. Gerek muhalefet, gerek iktidar partisinin sorunun çözümüne dair, demokrasi ve barış talebine karşı hiçbir değişikliği olmadığını gördük. Ellerinde somut bir program olmadığı gibi, soruna dair Kürt halkının gerçek muhataplarını kabul etmeyen ve çözücü olmayan konuşmalarla geçirdiler. CHP ve MHP’nin tutumu da Kürt düşmanlığını körükleyen, milliyetçi çizgideydi.


ERDOĞAN YİNE ‘O’ SÖZLERİ SARF ETTİ
Başbakan Erdoğan, mecliste konuşması sırasında CHP’lilerin salonu terk etmesine neden olan sözlerini Malatya’da tekrarladı. Erdoğan, “Terör bittiği zaman bu kanlı piyasanın rantçıları işsiz kalacak” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Malatya’da yaptığı konuşmada “Demokratik Açılım”la ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: “Bütün makamları feda etmeye hazırız, bütün unvanlarımızı masanın üstüne koymaya hazırız, bütün rütbelerimizden sıyrılmaya hazırız. Yeter ki bir damla dahi şehit kanı akmasın. Bayrağa sarılı tabutlar gelsin de çığırtkanlık yapalım, bağıralım, çağıralım, işaretlerle beraber bunu ranta dönüştürelim diyen bir anlayışın da mensupları değiliz. Şu ana kadar muhalefetin ortaya attığı iddiaların tamamı yalandır, iftiradır.”


TURLAR BAŞLIYOR
Açılımın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesinin ardından parti liderleri açılım hakkındaki görüşlerini halka anlatmak üzere birçok ile gidecek.
AKP: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 50’ye yakın ili ziyaret etmesi bekleniyor.
DTP: Eş Başkanlar Emine Ayna ve Ahmet Türk de, doğu ve batı illerinde partilerinin açılım hakkındaki görüşlerini anlatacak. MHP: “Bin Yıllık Kardeşliği ‘Yaşa’ ve Yaşat” mitingleri yapacak.
CHP: Genel Başkan Deniz Baykal 22 Ekim’de yaptığı basın toplantısında “Bu konuyu milletle konuşacağız, millete gerçekleri anlatacağız. O meydanı kimse boş bırakmayacak” demişti.


CHP LİDERİ BAYKAL’A BURDUR’DA PROTESTO
Burdur’un Karamanlı ilçesini ziyaret eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, konuşma yapmadığı için partililerce protesto edildi. Önce belediye ziyareti yapan Baykal, yürüyerek konferans salonuna gitti. Peşindeki yüzlerce Burdurlu da, Baykal’ın konuşacağını zannederek salonu doldurdu. Fakat Baykal yalnızca Belediye Başkanları ve ilçe yönetimiyle ilçe binasında basına kapalı toplantı yapmak istedi. Kalabalığa yapılan anonsla ilçe başkanlığına gidileceği söylenince, partililer tepki gösterdi. Baykal’ın en azından 5 dakikalığına konuşmasını istediklerini ifade eden partililer, “Parti bu yüzden dağılıyor. Biz köy köy dolaşıp yüzlerce vatandaş topladık. Şimdi onlara ne diyeceğiz” diye bağırdı. Ardından zorunlu olarak konuşan Baykal Meclis oturumunu değerlendirdi. Baykal, “Bir türk vatandaşına ‘Şehit cenazesi bekliyor’ demek için insanın ruhsal yapısının bozuk olması gerekir” dedi.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Çiçek tahliye olur olmaz nereye gitti?

SONRAKİ HABER

ABD Dışişleri, Başbakan Erdoğan’ı yalanladı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...