15 Kasım 2009 00:00

İzmir’de CHP’den istifa çağrısı

İZMİR’de yaşayan Dersim’liler, TBMM Genel Kurulu’nda “Demokratik Açılım”a karşı görüşlerini açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in, Dersim Katliamı’nda yaşanan olayları meşru göstermesinin...

Paylaş

İZMİR’de yaşayan Dersim’liler, TBMM Genel Kurulu’nda “Demokratik Açılım”a karşı görüşlerini açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in, Dersim Katliamı’nda yaşanan olayları meşru göstermesinin utanç verici olduğunu belirterek, CHP’de siyaset yapanları istifa etmeye çağırdı.
Konak Eski Sümerbank önünde toplanan İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği adına Başkan Kemal Mutlu yaptığı açıklamada, Dersim’de 1937 ve 1938 yılında yaşananların bir isyan değil, devletin asimilasyon ve yok etme planı olarak gündeme geldiğini ve uygulandığını belirtti. 40 ila 70 bin arasında insanın öldüğü, 12 binden fazlasının Türkleştirildiği, Türkiye’nin başka bölgelerine sürgün edildiği söz konusu imha planının bugün yeniden gündeme getirilmesi ve çözüm için örnek sunulmasının tam bir ahmahlık olduğunu belirten Mutlu, “Onur Öymen’in yaptığı bu açıklama insanlık ayıbıdır” dedi.
‘ESAT BOZKURT’LA NE FARKI VAR?’
14/15 Kasım 1937’de Elazığ Buğday Meydanı’nda Seyit Rıza’yla birlikte 10 kişinin idam edildiğini hatırlatan Mutlu, kendini sol, sosyal, demokrat olarak nitelendiren bir partinin genel başkan yardımcısının katliamları meşru bir zemine oturtma çabasının insanlık dışı olduğunu belirtti. Mutlu, Tunceli Kanunu adıyla 1935’te çıkartılan özel bir kanun sonucunda on binlerce kişinin katledildiğini söyledi. Demokratik haklarını talep eden insanların çözüm arayışlarının görünmezden gelindiğini anlatan Mutlu, “38’de yaşanan olayların tekrarlanması gerektiğini savunan CHP’li Öymen ile, 1938’de “Türk bu memleketin yegane sahibi ve efendisidir. Saf Türk soyundan olmayanların bir tek hakları vardır hizmetçi olma hakkı, köle olma hakkı” diyen dönemin Adalet Bakanı CHP’li Mahmut Esat Bozkurt arasında ne fark vardır?” diye sordu. “Bir ur CHP çatısı altında siyaset yapanların artık onurlu bir duruş sergileyerek, aynı çatı altında olmamaya çağıran Mutlu, yüreğinde sevgi gözlerinde onur barındıran Dersimlileri CHP’den istifaya davet etti. (İzmirEVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Kürt ve Türk anneleri artık birleşmeli’

SONRAKİ HABER

Katliamın 72. yılında dağlanan acı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...