15 Kasım 2009 00:00

Toplu Taşımaya Fahiş Zam Geldi

İstanbul’da metrobüs biniş ücretleri yüzde 33 oranında artırıldı.Ayrıca aylık biniş üst sınırı düşürülerek mavi Akbil’e gizli zam getirildi.

Paylaş

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi metrobüs ücretlerini yüzde 33 oranında artırdı. Basın Danışmanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 16 Kasım'dan itibaren metrobüs ücretlerine yüzde 33 oranında zam yapılacak.
Yazılı açıklamada zammın, Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) aldığı karar uyarınca yapıldığı belirtildi. Buna göre, İETT ve özel halk otobüslerinde ELBİL 7.5'dan 10 liraya, metrobüste tam bilet 1.5'dan 2 liraya, indirimli bilet 0.85'den 1 liraya yükseldi. Tek geçişlik elektronik biletin ücreti de 2 lira olarak belirlendi. Yapılan yeni düzenleme kapsamında metrobüs hatlarında "aktarma almaz-aktarma verir" uygulaması aynı şekilde devam edecek. Aylık Mavi AKBİL'deki biniş sınırı 200'den 160'a indirilecek. Metrobüs hatlarında Mavi AKBİL de her binişte 2 biniş eksiltilecek. Tek geçişlik bilet tarifesi, tek geçişlik biletin kullanılmaya başlamasıyla uygulanacak. Tek geçişlik elektronik bilet uygulamasına İETT, özel halk otobüsleri, Ulaşım A.Ş, İDO, özel deniz motorlarında teknik altyapı hazırlıkları tamamlandıktan sonra başlanacak.
FATURA VATANDAŞA
İstanbul'un trafiğinde vatandaşları 'rahat-hızlı-konforlu' olarak taşımak iddiasıyla yapılan metrobüs hattında skandallar hiç eksik olmadı.
Hollanda üretimi 50 Phileas marka otobüsler hizmet vermeye başlamasının üzerinden iki ay geçmeden garajlara terk edildi. Her biri 2.4 milyon TL değerinde 50 otobüs yani 120 milyon TL garajlara çekildi. Tepesi-engebesi-yokuşu olmayan dümdüz kentlerde en fazla 170 kişi için tasarlanan metrobüslerin İstanbul'a uygun olmadığı anlaşıldı. Kadir Topbaş' dan önceki İstanbul Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'dan, "Bu otobüsleri 2003 yılında benim başkan olduğum devrede, bize de satmaya kalktılar, biz reddetmiştik. Çünkü pahalı ve uygunsuz bir proje..." açıklaması geldi. Üzerinde otomobil yarışları düzenlenir denilen metrobüs asfaltı 6 ayda söküldü. Otobüsler onu satan firmanın verdiği finansman kredisi (yani borç) ile alındılar. Şimdi tüm bunların faturası vatandaştan çıkartılıyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sendikadan Uzel işçilerine destek ziyareti

SONRAKİ HABER

NOT

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...