15 Kasım 2009 00:00

KESK’liler, tutuklu yöneticileri için oturdu

KESK, birçok ilde Kadın Sekreteri’nin de içinde yer aldığı ve çoğunluğunu kadın yöneticilerin oluşturduğu tutuklu 22 yönetici ve üyelerinin serbest bırakılması için oturma eylemi yaptı.

Paylaş

KESK, birçok ilde Kadın Sekreteri’nin de içinde yer aldığı ve çoğunluğunu kadın yöneticilerin oluşturduğu tutuklu 22 yönetici ve üyelerinin serbest bırakılması için oturma eylemi yaptı. Kars’ta ise açıklama yapmak isteyen Kars Şubeler Platformu üyelerine polis müdahale etti 30 kişiyi gözaltına aldı.
Ankara’da dün Kızılay YKM önünde toplanan KESK ve bağlı sendikaların üye ve yöneticileri, oturma eylemiyle tutuklu KESK’lilere destek verdiler.
Burada konuşan KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, KESK’e yönelik baskınları ve tutuklamaları “hukuksuzluk skandalı” olarak değerlendirdi. Düzmece delillerle başlayan tutuklamaların bu kadar uzun sürmesinin de kendilerinde arkadaşlarının fiilen cezalandırılmak istediği kuşkusu yarattığını ifade etti.
KESK’li tutukluların ilk mahkemelerinin 19-20 Kasım tarihlerinde yapılacağını belirten Şimşek, AKP Hükümeti’ne “Eğer bu ülkede demokrasiyi geliştirecek adımlar atacak, açılımlar gerçekleştirecekseniz işte size fırsat: tutuklu arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın” diye seslendi. Açıklamanın ardından oturma eylemi sona erdi.
KESK’Lİ EMEKÇİLER SERBEST BIRAKILSIN!
İzmir’de de KESK üyeleri oturma eylemi yaptı. Konak Eski Sümerbank önünde bir araya gelen kamu emekçisi adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Ali Kılıç, KESK’e yönelik operasyonda tutuklanan arkadaşlarının uzun süredir cezaevinde tutulmasının anlamını çok iyi bildiklerini belirterek, “Bu operasyonda amaç, varlığını emek barış ve demokrasi üzerine inşa etmiş konfederasyonumuzun yıpratılması ve sekteye uğratılmasıdır” dedi. Kılıç, 19 ve 20 Kasım’da yapılacak olan ilk duruşmalarda arkadaşlarının özgürlüklerine kavuşmalarını beklediklerini ifade ederek, “Duruşma günü arkadaşlarımızın yanında olacağız” dedi.
DESTEK İSTEDİLER
Mersin’de çok sayıda kişin katıldığı yürüyüş ve basın açıklamasına Mersinliler de alkışlarla destek verdi. KESK Binası önünde bir araya gelen sendikalılar alkış ve sloganlarla Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yürüdü. “KESK’e yönelik saldırılar derhal son bulsun, gözaltılar derhal serbest bırakılsın” yazılı pankartı taşıyan sendikalılar, Mersinlileri desteğe çağırdı. Tutuklu sendikalıların ilk duruşmasının 19-20 Kasım tarihlerinde İzmir’de yapılacağını belirten Ahmet Antmen, arkadaşlarını yalnız bırakmayacaklarını söyledi. Antmen, 25 Kasım’da ülke genelinde yapılacak bir günlük iş bırakma eylemine halkın destek vermesini istedi. Açıklama, oturma eylemiyle son buldu.
Dün Gaziantep’te de KESK'li tutuklular için eylem vardı. Öğretmenevi önünde gerçekleşen eylemde açıklama yapan Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Ersönmez, ortada herhangi bir kanıt olmaksızın cezaevinde tutulan KESK'liler serbest bırakılana kadar mücadele edeceklerini ifade etti.
BAŞBAKAN VE TUTUKLAMALAR İÇİN PROTESTO
Malatyada KESK üyesi kamu emekçileri başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Malatyaya gelişini protesto ederek KESKli tutukluların serbest bırakılmasını istediler. Eğitim-Sen şube binası önünde bir araya gelen kamu emekçileri Başbakanın geçiş güzergahı olan İnönü Caddesine girişinde polis tarafından durduruldular. Burada başbakanın geçişini sloganlarla bekleyen kamu emekçileri Başbakanın konvoyunun geçişi sırasında "gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganlarıyla hükümeti protesto ettiler.
Başbakanın konvoyunun geçişinin ardından postanenin önüne yürüyen KESKliler burada bir basın açıklaması yaparak yaklaşık 6 aydır tutuklu bulunan kamu emekçilerinin serbest bırakılmasını istediler.
Adıyaman’da da KESK Şubeler Platformu bir basın açıklaması yaptı. Adıyaman Demokrasi Platformu önünde yapılan basın açıklamasını Eğitim Sen Adıyaman Şubesi Mali Sekreteri Ali Karadoğan okudu. Ağustos ayından beri iddianamenin hazır olmasına rağmen, arkadaşlarının tutukluluklarının devamının, arkadaşlarını fiilen cezalandırmak olduğunu söyleyen Karadoğan, bu durumun Demokratik bir ülkede izahının mümkün olamayacağını vurguladı. Eyleme Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi.


KESK’LİLERİ 150 AVUKAT SAVUNACAK
İzmir İl Jandarma Komutanlığı tarafından 28 Mayıs’ta KESK’e yönelik olarak gerçekleştirilen operasyonda 34 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 14 kişi tutuklanmıştı. Ancak savcılığın İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itirazın ardından aralarında KESK Kadın Sekreteri Songül Morsümbül, Eğitim Sen Kadın Sekreteri Gülçin İsbert’in de bulunduğu 8 kişi daha tutuklanmıştı
Yaklaşık 6 aydır tutuklu bulunan 22 KESK’li üye ve yönetici hakkında açılan davanın ilk duruşması 19-20 Kasım tarihlerinde İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 150’nin üzerinde avukatın vekalet almak için başvurduğu davanın duruşmasına Dünya Sendikalar Konfederasyonu ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu gibi 30’un üzerinde uluslararası kurum temsilcisinin de gözlemci olarak katılacağı belirtildi.


KARS’TA MÜDAHALE: 30 GÖZALTI
KESK yönetici ve üyelerinin tutuklanması protesto etmek amacıyla açıklama yapmak isteyen Kars Şubeler Platformu üyelerine polis müdahale etti. Müdahalede 30 kişi gözaltına alındı.
KESK Kars Şubeler Platformu üyeleri, sendikalarının yönetici ve üyelerine yönelik baskı ve tutuklamaları kınamak amacıyla basın açıklaması yapmak için Selim Bey Caddesi üzerinde bir araya geldi. Açıklama öncesi polisin izin alınmadığını gerekçe göstererek, açıklamaya izin vermemesi üzerine polis ile sendikacılar arasında tartışma çıktı. Yaşanan tartışma sırasında polisler, 27 KESK üyesi ile 3 DTP yöneticisini gözaltına aldı. Bu arada kucağındaki bebekle birlikte KESK’li bir kadın gözaltına alındı
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Domuz gribi korkusu 13.5 milyon kişiyi acillik etti

SONRAKİ HABER

İstanbul Newroz tertip komitesine dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...